در ادامه واکنشهای جهانی به حمله به سلمان رشدی، رییسجمهوری آمریکا این نویسنده را نماد حقیقت و پایداری خواند و ریشی سوناک، وزیر پیشین دارایی و نامزد نخست وزیری بریتانیا، حمله به رشدی را هشداری به غرب برای پایان دادن به مذاکرات با جمهوری اسلامی برای احیای برجام دانست.
واکنشهای جهانی در حالی ادامه دارد که عایش تیسیر، نویسنده آمریکایی-بریتانیایی، شنبه در توییتی گفت سلمان رشدی از دستگاه تنفس مصنوعی جدا شده و میتواند صحبت کند.
در حالی که روز شنبه دادستانی منطقه چاتوآکوا در نیویورک، هادی مطر، عامل حمله روز پنجشنبه به سلمان رشدی، را به تلاش برای قتل درجه دو متهم کرد، مطر در برابر این اتهام اعلام بیگناهی کرد.
در همین حال، جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا،در بیانیهای «حمله وحشیانه» به سلمان رشدی را محکوم کرد و گفت: «سلمان رشدی نماد حقیقت، شجاعت، ایستادگی و بیان بیپروای عقاید است و اینها ایدهآلهایی است که جهان به آن نیاز دارد.»
بایدن گفت: «در همبستگی با سلمان رشدی و همه حامیان آزادی بیان، بر تعهد خود به ارزشهای آزادی در آمریکا تاکید میکنیم.»
با این حال، مارک دوبوویتس، رییس بنیاد دفاع از دموکراسیها، در واکنش به بیانیه رییسجمهوری آمریکا گفت: «جو بایدن در پیامش در واکنش به حمله به سلمان رشدی، فتوای روحالله خمینی برای کشتن این نویسنده و نقش حکومت ایران برای تحریک حامیان خود به کشتن رشدی را نادیده گرفته است.»
از سوی دیگر، ریشی سوناک، وزیر پیشین دارایی و نامزد نخست وزیری بریتانیا، حمله به سلمان رشدی را به منزله «بیدارباش برای غرب» خواند و گفت این حمله میتواند به معنای «به بنبست رسیدن»مذاکرات احیای برجام باشد.
ریشی سوناک با تاکید بر اینکه بریتانیا باید سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهد گفت: با توجه به واکنش مقامهای جمهوری اسلامی به حمله به سلمان رشدی، دلیل محکمتری برای تروریست شناختن سپاه پاسداران به وجود آمده است.
تام توگندات، نماینده پارلمان بریتانیا، با اشاره به اظهارات ریشی سوناک گفت: «جمهوری اسلامی همجنسگرایان، زنان و مخالفان را میکشد. مردم ایران اولین قربانیان آیتاللهها هستند.»
او افزود: «کشته شدن صدها هزار نفر در سوریه گواهی بر پلیدی رژیم ایران است و سپاه پاسداران جلاد آنها محسوب میشود.»
پریتی پتل، وزیر کشور بریتانیا، نیز در واکنش به حمله به سلمان رشدی گفت: «آزادی بیان ارزشی است که ما آن را گرامی میداریم و تلاش برای تضعیف آن نباید تحمل شود.»
یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل، حمله به سلمان رشدی را «حمله به آزادیها و ارزشها» خواند و گفت: «این حمله نتیجه دههها فتنهانگیزی توسط رژیم افراطی ایران است.»
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز در پیامی حمله به سلمان رشدی را «به شدت» محکوم کرد.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، نیز گفت: «حمله ناجوانمردانه به سلمان رشدی ضربهای به آزادی بیان است که جهان ما بر آن تکیه میکند.»
حمله به سلمان رشدی در حالی صورت میگیرد که او در مصاحبهای با مجله آلمانی اشترن که دو هفته پیش انجام شده و قرار بود هفته آینده منتشر شود، گفته بود که زندگی او پس از سالها مخفی شدن به دلیل تهدید به مرگ، اکنون «نسبتا عادی» است.
رشدی در این مصاحبه خود را فردی «خوشبین» خواند و گفت که فتوای روحالله خمینی، مدتها قبل صادر شده است.
در همین حال، روزنامه کیهان، تحت مدیریت نماینده خامنهای، در گزارشی درباره حمله به سلمان رشدی نوشت که این نویسنده «گرفتار انتقام الهی شد.»
کیهان در ادامه نوشت: «حمله به رشدی نشان که انتقام در خاک آمریکا کار سختی نیست و بعد از این ترامپ و پمپئو احساس بیشتر احساس خطر خواهند کرد.»
روزنامه جام جم، وابسته به صدا و سیما، نیز ضمن استقبال از حمله به سلمان رشدی تصویر او را به صورت شیطان در صفحه اول خود با تیتر «چشم شیطان کور شد» منتشر کرد.
برخی گزارشها حاکی است که رشدی بر اثر این حمله ممکن است یک چشم خود را از دست بدهد.
در همین حال، یک مقام حزبالله لبنان به رویترز گفت که این گروه درباره گزارشهایی که حمله به سلمان رشدی به یک مرد لبنانی الاصل نسبت دادهاند، «هیچ چیزی نمیداند.»
رسانههای آمریکا گزارش دادهاند که ضارب سلمان رشدی یک گواهینامه جعلی از خود با نام حسن مغنیه به همراه داشته که مشابه نام خانوادگی عماد مغنیه، از فرماندهان پیشین حزبالله لبنان است. عماد مغنیه در سال ۲۰۰۸ در دمشق کشته شد.
روحالله خمینی، بنیانگذار و رهبر پیشین جمهوری اسلامی، در تاریخ ۲۵ بهمن سال ۱۳۶۷ فتوای قتل سلمان رشدی را صادر کرد. بنیاد ۱۵ خرداد هم در سال ۱۳۹۱ با اضافه کردن مبلغ ۵۰۰ هزار دلار به جایزه اجرای فتوای خمینی برای قتل سلمان رشدی، مبلغ این جایزه را به سه میلیون و ۳۰۰ هزار دلار رساند.
با این حال بعدها مقامهای جمهوری اسلامی گفتند که به طور مستقل طرحی برای کشتن سلمان رشدی ندارند.
علی خامنهای، رهبر کنونی جمهوری اسلامی، در سال ۱۳۸۳ فتوای فقهی روحالله خمینی را غیرقابل تغییر خواند.
از: ایران اینترنشنال