سازمان حقوق بشر ایران؛ ۳۱ شهریور ۱۴۰۱: اعتراضات سراسری مردم ایران در اعتراض به قتل مهسا (ژینا) امینی ادامه دارد. تا کنون کشته شدن دستکم ۳۱ شهروند به ثبت رسیده است. همچنین گزارشهای بسیاری از بازداشت گسترده معترضان و فعالان مدنی منتشر شده است.
سازمان حقوق بشر ایران، مصرانه از جامعه جهانی میخواهد که نسبت به این شرایط واکنش نشان داده و مانع کشتار گسترده مردم ایران شوند. محمود امیریمقدم، مدیر این سازمان، گفت: «مردم ایران برای رسیدن به حقوق بنیادین و کرامت انسانی، که بیش از چهار دهه توسط رهبران جمهوری اسلامی از آنها سلب شده، به خیابانها آمدهاند و حکومت با گلوله به اعتراض مسالمت آمیز آنها پاسخ میدهد. محکومیت و ابراز نگرانی از سوی جامعه جهانی دیگر کافی نیست. جامعه جهانی و همه انسانهایی که به حقوق بشر پایبندند باید اکنون از مطالبات مردم ایران حمایت کنند.»
بنا به اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، اعتراضات سراسری مردم ایران به قتل مهسا (ژینا) امینی درحالی وارد ششمین روز خود میشود که تاکنون کشته شدن دستکم ۳۱ معترض به ثبت رسیده است. همچنین تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شدهاند، از جراحات شدید بسیاری از معترضان حکایت دارد.
اعتراضات تا کنون در بیش از سی شهر بزرگ و کوچک از جمله تهران، مشهد، تبریز، بندرعباس، کرمانشاه، همدان، سنندج و بسیاری شهرهای دیگر شکل گرفته است. تاکنون دو کشته در دیواندره، یک کشته در سقز، یک کشته در دهگلان، یک کشته در مهاباد، یک کشته در ارومیه، یک کشته در کرج، یک کشته در پیرانشهر، یک کشته در کرمانشاه، یک کشته در اشنویه، یک کشته در قوچان، یک کشته در تبریز، شش کشته در بابل، یک کشته در بندرانزلی، یازده کشته در آمل و یک کشته در ایلام به ثبت رسیده است.
یک منبع محلی به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «درطی درگیریهای دیشب در آمل، ۱۱ معترض به ضرب گلوله مستقیم نیروهای امنیتی کشته شدند. همچنین حدود ۶۰ مرد و ۶ زن بازداشت و به زندان آمل منتقل شدهاند. اعتراضات آمل از ساعت ۷ شب تا پاسی از شب در اطراف میدان ۱۷ شهریور ادامه داشت.»
همچنین یک منبع محلی در تهران به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «تا دیشب ۷۰ زن بازداشت شده در اعتراضات را به زندان قرچک ورامین منتقل کردند. از ساعت یک صبح به بعد هم، حدود یکصد نفر از زنان بازداشت شده را به این زندان منتقل کردند. این صد نفر را بعد از دو روز بازداشت به زندان قرچک منتقل کردند و همه ایشان در بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفته بودند و دست و پای برخی نیز شکسته است.»
از شب گذشته، محدودیتهای شدید اینترنتی در تمام ایران اعمال شده، از جمله دسترسی به اینستاگرام و واتس آپ که معترضان از طریق آنها اطلاع رسانی میکردند، مسدود شده است.
ازسوی دیگر به گزارش نت بلاکس، ایران تحت شدید ترین محدودیت های اینترنتی از نوامبر ۲۰۱۹ تاکنون قرار دارد. محدود کردن اینترنت در ایران میتواند مقدمه سرکوب خشونتبار معترضات باشد. آخرین باری که در نوامبر ۲۰۱۹ اینترنت ایران در سطح گستردهای قطع شد، صدها نفر (براساس برخی گزارشات ۱۵۰۰ نفر) از معترضان به شکل بیرحمانهای به قتل رسیدند.
مهسا (ژینا) امینی، جوان ۲۲ ساله که همراه با خانواده برای دیدار با خویشاوندانش از سقز به تهران سفر کرده بود، روز ۲۲ شهریور به دست ماموران گشت ارشاد بازداشت شد. او اندکی بعد در بازداشتگاه بیهوش شد و به کما رفت.
گزارش شاهدان عینی و کاربران شبکههای اجتماعی حاکی از ضرب و جرح او در خودروی گشت ارشاد و درون بازداشتگاه است.