در پی اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد، مشاور امنیت ملی بایدن بیانیهای منتشر کرد. اسرائیل از اخراج ایران استقبال کرد و نماینده ایران در سازمان ملل، آمریکا را به آزار و اذیت کشورش متهم کرد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت جو بایدن، به دنبال اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل که بر اساس پیشنهاد آمریکا صورت گرفت، بیانیهای منتشر کرد.
در بیانیه مشاور امنیت ملی دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا آمده است: «امروز در یک رای تاریخی، سازمان ملل متحد در واکنش به سرکوب سیستماتیک زنان و دختران توسط رژیم ایران، اقدام به حذف ایران از کمیسیون مقام زن کرد. این رای نشانه دیگری از همگرایی فزاینده بینالمللی درباره ایران و خواسته پاسخگو کردن مقامات است.»
در جلسه روز چهارشنبه ۱۴ دسامبر شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل، اکوسوک، ۲۹ کشور از ۵۲ عضو حاضر در این جلسه به اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل رأی مثبت و تنها ۸ کشور رأی منفی دادند.
جک سالیوان در این بیانیه میافزاید: «ایالات متحده با متحدان و شرکای خود در سراسر جهان تلاش میکند تا ایران را در مورد برخوردهای خشن که علیه مردم خود، به ویژه معترضان مسالمتآمیز، زنان و دختران، مرتکب میشود، و خشونتی که علیه مردم اوکراین انجام میدهد، و نیز اقدامات بیثباتکننده آن در سراسر منطقه خاورمیانه به پاسخگویی بکشاند.»
مشاور امنیت ملی آمریکا در بیانیه خود مینویسد که تنها در هفته گذشته، ایالات متحده سه مجموعه تحریم جداگانه در ارتباط با موضوعات تامین مالی تروریسم، نقض حقوق بشر مربوط به اعتراضات، و ارائه پهپاد به روسیه برای حملات علیه زیرساختهای حیاتی اوکراین صادر کرده است. این تحریمها با هماهنگی اتحادیه اروپا، بریتانیا، کانادا، استرالیا و سایر کشورهایی که تحت نظر مقامات خود تحریمهای جدیدی را وضع کردهاند، صورت گرفتهاند.
سالیوان به بیانیه مشترکی که توسط ایالات متحده آمریکا، استرالیا، کانادا، شیلی، ایسلند، نیوزلند، جمهوری کره، و سوئد و بریتانیا امضا شد اشاره میکند که در آن آزار و اذیت آنلاین و سوءاستفاده هدفمند مقامات ایرانی علیه زنان معترض را محکوم شده است.
مشاور امنیت ملی آمریکا میگوید: «اعدامهای هولناک اخیر در تهران تنها عزم ما را برای گسترش این اجماع فزاینده و پیگیری همه مکانیسمهای ممکن برای پاسخگو کردن رژیم ایران و مقامات آن که مسئول این جنایات هستند تقویت میکند.»
کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری آمریکا نیز اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل را یک پیروزی بزرگ برای معترضان ایران خواند.
او در یک توییت این اقدام سازمان ملل را “پیامی واضح” دانست که میگوید: “جهان میشنود و عمل میکند. صدای زنان و دختران ایران شنیده میشود”.
نازنین بنیادی، فعال حقوق بشر در حساب توییتری خود نوشت که قطعنامه “شورای اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل (ECOSOC) در باره اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد مدیون تلاشهای خستگیناپذیر فعالان حقوق زن و فراخوانهای متعدد جهانی بوده است.
استقبال اسرائیل از اخراج ایران
به گزارش خبرگزاری رویترز، یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل از تصمیم روز چهارشنبه شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل برای حذف ایران از کمیسیون زنان به دلیل سیاستهایی که آن را مغایر با حقوق زنان و دختران میدانست، ستایش کرد.
لاپید در بیانیهای گفت: «قتل مهسا امینی و نقض آشکار حقوق زنان توسط ایران، این کشور را از عضویت در کمیتهای که با حقوق زنان سروکار دارد، سلب صلاحیت میکند».
واکنش ایران
امیر سعید ایروانی، سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، آمریکا را به آزار و اذیت کشورش متهم کرد. به گفته او ایران همراه با ۱۷ کشور دیگر به “شورای اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل” نسبت به سابقهای هشدار داد “که در نهایت دیگر کشورهای عضو با فرهنگها، آداب و رسوم و سنتهای متفاوت (…) را از شرکت در کمیسیونهای سازمان ملل باز میدارد”.
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت ابراهیم رئیسی نیز در پی اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل، با انتشار یک توییت به میزان قتل زنان در آمریکا اشاره کرد و با طعنه گفت که آمریکا بانی اخراج جمهوری اسلامی از این کمیسیون بوده است.
۱- یکسوم زندانیان زن جهان، در آمریکا زندانی هستند.
— علی بهادری جهرمی (@alibahaadori) December 14, 2022
۲- از ۲۰۱۵ تا کنون دستکم ۲۵۰ زن با وحشیگری پلیس آمریکا، در خیابان و بدون محاکمه به قتل رسیدهاند؛ «لئونا هیل» مادر باردار ۲۶ ساله، یکی از آنهاست.
۳- آمریکا بانی تعلیق عضویت ایران از کمیسیون #مقام_زن شد!#استاندارد_چندگانه
از: دویچه وله