قاچاق شیرخُشک به کشورهای همسایه در شرایط کمبود داخلی در ایران

پنجشنبه, 14ام اردیبهشت, 1402
اندازه قلم متن

در حالیکه رسانه‌های ایران از کمبود شدید شیرخشک در بازار خبر داده‌اند، گزارش ها حاکی از قاچاق این محصول به کشورهای همسایه است.

بازار شیرخشک در روزهای اخیر، با کمبود جدی مواجه شده است و بنا به گفتۀ فعالان بازار، قاچاق این محصول به کشورهای همسایه ازجمله عراق، افغانستان و پاکستان دلیل اصلی این کمبود شناخته می‌شود.

به گزارش رسانه‌های داخلی ایران، دولت برای جلوگیری از قاچاق این محصول که یارانه قابل‌توجهی هم به آن تعلق می‌گیرد، قصد دارد فروش آن را مشروط به ارائه کد ملی کند.

داروخانه‌ها علت نبود شیر خشک را عرضه قطره‌چکانی تولیدکنندگان مطرح می‌کنند اما تولیدکنندگان می‌گویند که تولید شیرخشک بیست درصد نسبت به گذشته رشد داشته و هر چه تولید می‌کنند پاسخگوی نیاز بازار نیست.

در همین حال، فعالان صنفی از قاچاق شیر خشک یارانه‌ای به کشورهای همسایه خبر می‌دهند؛ به‌ویژه عراق، پاکستان و افغانستان که مشتریان پر و پاقرص شیر خشک یارانه‌ای ایران هستند و دلالان هم راه‌های ورود به این کشورها را به‌خوبی شناسایی کرده‌اند.

تولیدکنندگان بر این باورند که با واقعی‌سازی قیمت شیر خشک می‌توان قاچاق آن را به حداقل رساند. اما به نظر می‌رسد که دولت به راهکار دیگری دست پیدا کرده و آن هم فروش شیر خشک مشروط به ارائه کد ملی است.

هانی تحویل‌زاده رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک اطفال با تأیید کمبود شدید شیرخشک اطفال گفت:‌ «قیمت‌گذاری دستوری و قیمت پایین شیرخشک، منجر به قاچاق و مصرف آن در جای نادرست شده و به مصرف نوزادان نمی‌رسد».

وی افزود: «پایین بودن قیمت شیرخشک نسبت به بازار کشورهای همسایه و سایر محصولات داخلی، منجر به مصرف غیرمنطقی و نیز قاچاق شیرخشک به کشورهای همسایه شده است». وی افزود: علاوه بر این، شاهد مصرف غیرمجاز شیرخشک در صنایع دیگر نیز هستیم».

او در ادامه گفت: «در حال حاضر برخی از سودجویان اقدام به خرید شیر خشک به صورت انبوه از داروخانه‌ها می‌کنند».

وی همچنین تصریح کرد که قرار است برای نظارت بیشتر، پروسه ثبت سفارش توسط داروخانه‌ها در سامانه تیتک صورت بگیرد و از این پس نیز داروخانه بر اساس کد ملی اقدام به فروش شیرخشک به خانواده‌هایی که دارای نوزاد هستند، نماید.

دبیر انجمن شیر خشک ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر قیمت شیر خشک در ایران زیر یک دلار است، در حالی که قیمت شیر خشک در خارج از کشور بالای سه و نیم دلار است؛ بدین ترتیب این فرصت برای سودجویان فراهم شده تا اقدام به قاچاق آن به خارج از کشور کنند.

او با بیان اینکه عمده شیر خشک ایران به عراق، پاکستان و افغانستان قاچاق می‌شود، گفت: با توجه به افزایش قیمت مواد غذایی در داخل کشور مانند برنج، خانواده ها بیشتر ترجیح می‌دهند دو سال کامل را به کودکان خود شیر خشک بدهند.

وی با بیان این‌که شیرخشک اطفال ارز ترجیحی دریافت می‌کند، خواستار افزایش نظارت و رصد بر زنجیره توزیع شیرخشک شد و گفت: «یارانه برای شیرخشک تخصیص داده می‌شود اما نظارت بر توزیع این محصول دقیق نیست».

 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.