- مهرزاد فتوحی
- شغل,بیبیسی
نزدیک به سه سال و نیم پس از ساقط شدن هواپیمای مسافربری اوکراین با دو موشک سپاه پاسداران و در حالیکه وزارت راه ایران از وراث قربانیان خواسته که برای دریافت خسارت ثبت نام کنند، خانوادهها همچنان به روند رسیدگی به این پرونده اعتراض دارند و خواهان حقیقت و «رسوایی طراحان اصلی» هستند.
همزمان پدر دو تن از قربانیان میگوید که متهم ردیف اول این پرونده طبق قانون ایران چون یک سوم محکومیت خود را گذرانده میتواند « به طور مشروط آزاد شود.»
محسن اسدیلاری، از معاونان پیشین وزارت بهداشت ایران، که دختر و پسرش را در این پرواز از دست داده میگوید که روند رسیدگی در این پرونده، او و تعدادی ازدیگر بازماندگان را به این نتیجه رسانده که «دستگاههای امنیتی، قضایی و سپاه پاسداران میخواهند فقط لاپوشانی کنند.»
او در مصاحبهای که یکشنبه ۲۴ اردیبهشت در سایت دیدهبان ایران منتشر شد، گفت: «یکی از ایرادات این پرونده استناد به قتل غیرعمد بود اما مستنداتی داریم و قضات هم کاملا اطلاع دارند که این مستندات حاکی از عمدی بودن شلیک به هواپیماست.»
او گفت که به همراه تعدادی از دیگر خانوادههای کشته شدگان این پرواز نسبت به حکم اخیر دادگاه نظامی تهران فرجامخواهی کردند اما اگر حکم نقض نشود متهم ردیف اول پرونده میتواند آزاد شود.
یک ماه پیش، حکم بدوی از سوی دادگاه نظامی در تهران صادر شد که بر اساس آن متهم ردیف اول به ۱۳ سال زندان محکوم شد که ده سال آن با احتساب دوران بازداشت لازمالاجر بوده و ۹متهم دیگر هم هرکدام به یک تا ۳ سال حبس محکوم شدند.
پیش از صدور این حکم گروهی از خانوادههای جان باختگان این پرواز که در جلسات دادگاه در تهران حضور داشتند، شکایت خود را از این دادگاه پس گرفتند و اعلام کردند که این دادگاه «توانایی»، «صلاحیت» و «اراده» رسیدگی مستقل به این پرونده را ندارد.
محمدحسین اسدی لاری، دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه تورنتو و زینب اسدی لاری، دانشجوی رشته علوم بهداشت دانشگاه تورنتو، دو فرزند محسن اسدی لاری از مسافران هواپیمای اوکراینی بودند.
محسن اسدیلاری از «احتمال آزادی» متهم ردیف اول پرونده خبر داد
آقای اسدیلاری در مصاحبه با دیدهبان ایران میگوید که مهدی خسروی اپراتور سامانه پدافند سپاه پاسداران که به عنوان متهم ردیف اول این پرونده معرفی شده است، طبق قانون ایران چون یک سوم محکومیت خود را گذرانده میتواند « به طور مشروط آزاد شود.»
او با انتقاد از روند قضایی موجود در ایران و مقایسه حکم دادگاه نظامی با برخی از احکام صادر شده برای معترضان در ایران گفت: «شما مقایسه کنید که یک جوان مظلوم را به دلیل بستن راه و آتش زدن سطل زباله اعدام میکنند ولی وقتی که ۱۷۶ انسان بیگناه و مظلوم با دو موشک میزنند، با گذشتن ۴۰ ماه زندان میتواند آزاد شود.»
آقای اسدی لاری تاکید کرده که او و همسرش در این پرونده خواهان اعدام مهدی خسروی، ماموری که موشکها را «با طراحی و عاملیت عده دیگری» به طور«کاملا عمدی» به هواپیما شلیک کرده نیستند بلکه خواهان «رسوایی طراحان اصلی» هستند.
به گفته آقای اسدیلاری، مهدی خسروی، از ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ که بازداشت شده تا ۱۸ اردیبهشت امسال یعنی ۴۰ ماه در انفرادی بوده است.
آقای اسدیلاری درباره مهدی خسروی میگوید که او «فرمانده سامانه آتشبار بوده است و بیشترین سابقه کار در سامانه تور ام وان را هم در ایران و هم در خارج از کشور داشته و دارای درجه سرگردی است که بعدا به دلایلی سروان میشود.»
آقای اسدیلاری در یک مصاحبه دیگر در حالیکه به سینه خود میکوبید گفته بود: «این سینه ما مالامال از اطلاعاتی است که خیلیهای دیگر ندارند» و افزود که این «به خاطر ارتباطاتی» است که او دارد.
آقای اسدیلاری بار دیگر گفت که به بسیاری از سوالات و ابهامات خانوادهها پاسخی داده نشده است و با وجود درخواست مکرر آنها مکالمات ثبت شده در جعبه سیاه هواپیما، مکالمات سامانه موشکی و موبایل افراد مربوطه در اختیار خانوادهها و وکلای آنها قرار نگرفته است.
او با اشاره به این مساله افزود: «مجموع این موارد ما را به این میرساند که دستگاههای امنیتی، قضایی و سپاه میخواهند فقط لاپوشانی کنند.»
او پیشتر با انتقاد از کیفرخواست دادگاه نظامی تهران گفته بود: ««کیفرخواست فقط افراد نظامی را دربرمیگیرد در حالی که مسئولان و افراد غیرنظامی دیگری هم هستند؛ از وزیر وقت راه تا رییس سازمان هواپیمایی تا خیلی از افراد دیگر و از جمله فرمانده نیروی انتظامی سابق که تمام منطقه را به هم ریختند و از جمله اجساد و بدنهای مطهر بچههای ما را زیر لودر گرفتند. اطلاعات سپاه این کار را کرد. وزیر کشور و سایر مقاماتی که باید آسمان را میبستند ولی اینکار را نکردند و رئیس و دبیر شورای عالی امنیت ملی.»
وزارت راه ایران از وارثان قانونی خواست برای دریافت خسارت ثبتنام کنند
وزارت راه ایران امروز در اطلاعیهای از وارثان قانونی کشته شدگان پرواز اوکراینی خواست که برای دریافت خسارت ثبت نام کنند.
در اطلاعیه شماره ۱۳ «ستاد پرداخت به بازماندگان پرواز اوکراین» که در وزارت راه ایران تشکیل شده است با اعلام شماره تلفن و ایمیل از «وراث قانونی» خواسته شده برای دریافت خسارت ثبت نام کنند.
در این اطلاعیه آمده که پرداخت مبلغ مصوب هیات دولت ایران در تاریخ ۱۶ دی ماه ۱۳۹۹ یعنی «۱۵۰ هزار دلار یا معادل یورویی آن به وراث قانونی هر یک از جانباختگان فارغ از ملیت، جنسیت و سن پرداخت خواهد شد.»
در این بیانیه آمده که موضوع نامه مصوب هیات دولت ایران صرفا مربوط به «خسارات ناشی از سانحه پرواز است و نافی حق پیگیری جنبه کیفری موضوع در مرجع قضایی صلاحیتدار به موجب قانون نیست.»
۱۸ دی ۱۳۹۸ سپاه پاسداران هواپیمای اوکراینی را دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه بینالمللی امام با شلیک دو موشک سرنگون کرد و ۱۷۷ سرنشین پرواز پیاس۷۵۲ را که یک کودک متولد نشده در میان آنها بود، کشت.
مقامهای ایران بعد از سه روز انکار و پنهانکاری اذعان کردند که این هواپیما با آتش پدافند سپاه سرنگون شده است.