رویترز با استناد به دو گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد جمهوری اسلامی تقریبا برای ساخت دو بمب اتم به میزان کافی ذخیره اورانیوم غنیشده با غلظت ۶۰ درصد دارد. طبق این گزارشها، ایران همچنین ۲۳ برابر بیش از مقدار مجاز در برجام، اورانیوم غنیشده ذخیره کرده است.
به گزارش رویترز، این گزارشهای محرمانه فصلی آژانس روز چهارشنبه به کشورهای عضو ارائه شدند. طبق یکی از این گزارشها، ذخیره اورانیوم غنیشده ایران با غلظت ۶۰ درصد همچنان در حال افزایش است و در حال حاضر این ذخایر تقریبا برای ساخت دو بمب اتم کافی است.
بر اساس یکی از گزارشهای آژانس، ایران در حال حاضر ۱۱۴/۱ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با غلظت ۶۰ درصد به صورت اورانیوم هگزافلوراید (UF6) در اختیار دارد که این میزان نسبت به سه ماهه قبلی ۲۶/۶ کیلوگرم افزایش نشان میدهد و غلظت آن را به راحتی میتوان افزایش داد.
رویترز افزود طبق نظر آژانس، حدود ۴۲ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با غلظت ۶۰ درصد، «مقداری چشمگیر» است که به منزله «مقدار نسبتا کافی مواد هستهای است که احتمال ساختن سلاح هستهای با آن را نمیتوان مردود دانست.»
در عین حال، یک دیپلمات آگاه به رویترز گفت برای ساخت بمب هستهای به ۵۵ کیلوگرم اورانیوم ۶۰ درصد غنیشده نیاز است، زیرا بخشی از این مواد در روند ساخت هدر میرود.
گزارش آژانس افزود ذخیره اورانیوم غنیشده ایران همچنان در حال افزایش است و جمهوری اسلامی اکنون با در اختیار داشتن چهار تن و ۷۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده، ۲۳ برابر بیش از میزان ۲۰۲/۸ کیلوگرمی مقرر شده در برجام، اورانیوم غنیشده دارد.
طبق این دو گزارش، آژانس تنها بخشی از دوربینهای نظارتی در سایتهای هستهای ایران را که جمهوری اسلامی سال گذشته دستور قطعشان را صادر کرده بود، دوباره نصب کرده است.
طبق یکی از این گزارشها، تعدادی از دوربینها در یک سایت در اصفهان که در آن سانتریفیوژ تولید میشود، بازنصب شده است. گزارش دیگر نیز خاطرنشان کرده که آژانس منتظر موافقت ایران برای رسیدگی به مسائل بیشتر، از جمله نصب ابزارهای نظارتی بیشتر در دو سایتی است که اورانیوم با غلطت بالا در آنها کشف شده است.
یک دیپلمات ارشد به رویترز گفت نصب دوباره دوربینها تنها بر ردیف سانتریفیوژهایی صورت گرفته که در نطنز و فردو اورانیوم را تا غلظت ۶۰ درصد غنیسازی میکنند.
از سوی دیگر، خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز با استناد به گزارش محرمانه سه ماهه آژانس که به آن دست یافته، گزارش داد دو موضوع مورد اختلاف ایران و آژانس درباره پرونده ذرات اورانیوم یافتشده در فردو با غنای ۸۳/۷ و آثار اورانیوم با منشا انسانی در سایت مریوان در آباده در استان فارس حل و فصل شده است.
به نوشته آسوشیتد پرس، در این گزارش درباره ذرات یافتشده در فردو آمده است: «آژانس به ایران اطلاع داد که پس از سنجیدن دادهها، ارزیابی کرده اطلاعات ارائهشده با توضیحات ایران مغایرت ندارد… و آژانس در این مرحله سوال دیگری در این زمینه ندارد.»
در این گزارش همچنین آمده که بازرسان تحقیقات خود را در مورد آثار اورانیوم کشفشده با منشا انسانی در سایت مریوان، نزدیک شهر آباده، بستهاند.
تحلیلگران بارها سایت مریوان را به برنامه هستهای نظامی مخفی ایران مرتبط دانسته و جمهوری اسلامی را به انجام آزمایشهای انفجاری قوی در آنجا در اوایل دهه ۲۰۰۰ متهم کرده بودند.
طبق گزارش آژانس، «یک کشور عضو دیگر» در دهههای ۱۹۶۰ و ۷۰ میلادی در زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی، معدنی را در این منطقه مدیریت میکرده است. با این حال، مشخص نشد که کدام کشور در استخراج معادن دست داشته است.
ایران استدلال کرده بود که آثار اورانیوم ممکن است از «ابزار و تجهیزات آزمایشگاهی» استفاده شده توسط معدنچیان در این سایت باشد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی این پاسخ را «توضیحی محتمل» خواند.
در این گزارش آمده است: «آژانس در حال حاضر هیچ سوال دیگری در مورد ذرات اورانیوم ضعیفشده کشف شده در مریوان ندارد و این موضوع در این مرحله دیگر مطرح نیست.»
پیشتر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده بود اختلافات میان آژانس و جمهوری اسلامی «پیچیده» است.
به دنبال انتشار خبر اختصاصی ایراناینترنشنال درباره احتمال نرمش حکومت جمهوری اسلامی در پرونده هستهای، خبرگزاریهای داخلی از «حل و فصل» پرونده «موسوم به آباده» پس از مذاکره تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر دادند و وزیر امور خارجه هم مدعی تماس با واشینگتن شد.
ایراناینترنشنال روز شنبه ششم خرداد به نقل از منبعی آگاه گزارش داده بود حکومت در قبال آزادسازی منابع ارزی ایران در عراق و کره جنوبی در حال مذاکره با آمریکاست.
بر اساس آخرین برآوردهایی که مقامهای جمهوری اسلامی مطرح کردهاند، داراییهای ایران در بانکهای عراق به حدود ۱۰ میلیارد دلار یا بیشتر میرسد. از سویی هم عراق گاز طبیعی و برق را از ایران وارد میکند اما تحریمهای آمریکا بغداد را از انتقال دلار به تهران در قبال آن منع کرده است.
در گزارش روز سهشنبه ۹ خرداد خبرگزاریهای ایران به «توضیحات فنی» سازمان انرژی اتمی اشاره شده که به گفته این گزارش در نتیجه آن «ادعاهای آژانس در خصوص کشف ذرات اورانیوم با غنای ۸۳/۷ نیز حل و فصل» شده است.
در گزارشها نام سایت آباده به عنوان یکی از مکانهای احتمالی مطرح شده که از نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آن فعالیتهای مشکوک انجام میشده است.
از: ایران اینترنشنال