زنان تاثیرگذار ایران؛ طاهره کاغذچی، دانشمند برجسته علم شیمی

دوشنبه, 26ام تیر, 1402
اندازه قلم متن

طاهره کاغذچی، دانشمند علم شیمی است. او استاد نمونه کشوری در سال ۱۳۷۲، بهترین مولف و مترجم علمی زن در سال ۱۳۷۳ و به عنوان چهره ماندگار علم شیمی در سال ۱۳۸۱ شناخته شده است

طاهره کاغذچی، دانشمند علم شیمی است. او استاد نمونه کشوری در سال ۱۳۷۲، بهترین مولف و مترجم علمی زن در سال ۱۳۷۳ و به‌عنوان چهره ماندگار علم شیمی در سال ۱۳۸۱ شناخته شده است.

«ایران‌وایر»، اولین جلد از کتاب «زنان تاثیرگذار ایران» را منتشر کرد. این کتاب، روایت صد زنی است که بر پیرامون خود، جامعه، علم، هنر، سیاست، فرهنگ، ورزش، اقتصاد و تکنولوژی تاثیر گذاشته‌اند، از موانع نظام نابرابر جنسیتی نهراسیده‌اند و مسیری را برای رشد و دستیابی زنان ایران به حق برابر انسانی خویش هموار کرده‌اند. انتخاب‌کنندگان این فهرست، مخاطبانی هستند که باور دارند از این زنان تاثیر گرفته‌اند. 

ما در جلدهای بعدی، به خدمات دیگر زنان ایرانی که در این مبارزه سهم داشته‌اند هم می‌پردازیم. شما هم می‌توانید در این انتخاب سهیم شوید، نظرات خود را برای ما بفرستید و اگر اطلاعات بیشتر و دقیق‌تری دارید، با ما در میان بگذارید. این نسخه دیجیتال است و تاثیر نظرات و پیشنهادات خود را می‌توانید در نسخه چاپی که در ماه آبان منتشر خواهد شد، ببینید.

به‌علاوه، جلد دوم کتاب با نام‌هایی بیشتر در دست تهیه است. اگر نام زنی که به‌نظر شما تاثیرگذار بوده است را در این فهرست نمی‌بینید، نام و دلیل آنکه او را تاثیرگذار می‌دانید را برای ما به ایمیل info@iranwire.com  بفرستید.

فراموش نکنید که مجموعه کتاب‌های «زنان تاثیرگذار ایران»، برپایه انتخاب‌های شما گردآوری می‌شوند و منتخبان‌تان می‌توانند در هر عرصه‌ای، از فرهنگ، علم، آموزش، پژوهش و کنشگری گرفته تا هنر، ورزش، فعالیت‌های خیریه، سیاست، تکنولوژی، کارآفرینی، نوآوری، اقتصاد و ادبیات، گام‌های موثری برداشته باشند.

«کتاب زنان تاثیرگذار ایران را می‌توانید از این لینک دانلود کنید»

***

با اینکه «طاهره کاغذچی» بارها در ایران به ‌عنوان دانشمند نمونه شیمی مورد ستایش قرار گرفته و بین جامعه علمی ایران فردی شناخته شده است، اما زمانی نام او بین عموم مردم مطرح شد که زندگینامه‌‌اش در کتاب برجسته‌ترین دانشمندان زن آسیا منتشر و بر سر زبان‌ها افتاد.

طاهره کاغذچی، دانشمند علم شیمی است. او استاد نمونه کشوری در سال ۱۳۷۲، بهترین مولف و مترجم علمی زن در سال ۱۳۷۳ و به‌عنوان چهره ماندگار علم شیمی در سال ۱۳۸۱ شناخته شده است.

دکترای خود را در انگلستان گرفت و عضو انجمن شیمی‌دانان آمریکا است؛ بااین‌همه، برای بقیه عمرش به ایران بازگشت و هم‌اکنون به‌عنوان محقق و استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حال تحقیق و پژوهش و درعین‌حال، ناظر بر پایان‌نامه‌های دوره‌های فوق‌لیسانس و دکترای دانشجویان است.

طاهره کاغذچی همچنین عضو ثابت فرهنگستان علوم و از اعضای انجمن نفت ایران است.

این محقق علم شیمی در سال ۱۳۲۵ در شهر تهران متولد شد و دوران تحصیلات متوسطه‌ خود را در دبیرستان «هدف» گذراند.

طاهره کاغذچی در سال ۱۳۴۳ برای تحصیل در رشته مهندسی شیمی به دانشکده فنی دانشگاه تهران وارد شد و ازآنجایی‌که دانشجویی زبده بود، دوره لیسانس و فوق‌لیسانسش را به‌طور پیوسته در دانشکده فنی دانشگاه تهران گذراند.

طاهره همان سال‌ها بود که با یک دانشجو نخبه به نام «مرتضی سهرابی» ازدواج کرد که در فضای آموزشی دانشگاه تهران با او آشنا شده بود. آن دو برای ادامه تحصیل راهی دانشگاه «برادفورد» انگلستان شدند و بعد از اخذ درجه دکترای مهندسی شیم،  در سال ۱۳۵۱ به ایران بازگشتند.

فاصله مابین برگشتن طاهره از انگلستان تا مشغول‌به‌کار شدن در دانشگاه صنعتی شریف، فقط شانزده روز بود و او به‌عنوان استادیار در رشته مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی شریف کارش را آغاز کرد. او چند سال بعد به درجه استادی رسید و هم‌زمان نیز در دانشکده فنی دانشگاه تهران، در دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه صنعتی اهواز و شهید باهنر کرمان به‌عنوان استاد پروازی تدریس کرد.

او در سال ۱۳۶۳ گروه صنایع غذایی دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر را راه‌اندازی کرد و در طول سالیان زندگی مشترک خود با مرتضی سهرابی، مقالات علمی مشترک بسیاری با او نوشت. ترجمه کتاب «عملیات انتقال جرم» اثر «رابرت تریبال»، یکی از کارهای مشترک این زوج دانشمند بود.

از طاهره بیش از صدها مقاله علمی در نشریات معتبر بین‌المللی منتشر شده که مرجع تحقیقات بسیاری است.

طاهره کاغذچی آذر سال ۱۳۹۳ در گفت‌وگو با «ایبنا»، از افزایش قابل ‌توجه دانشجویان دختر در دانشگاه اظهار شادمانی می‌کند: «تعداد زنان را در عرصه‌های تحقیقاتی قابل ‌توجه و رو به افزایش می‌بینم. آنان احساس مسوولیت بیشتری دارند؛ مگر اینکه به علت ازدواج و بچه‌داری مشکل پیدا کنند. زمانی که من دانشجو شدم فقط یک یا دو دختر در رشته مهندسی به‌عنوان دانشجو پذیرفته شدند؛ اما هم‌اکنون شصت درصد دانشجویان من دختران‌اند. به‌نظر من عرصه‌های علمی و تحقیقاتی آینده متعلق به زنان است و نسلی که آینده امور را در دست می‌گیرند، تربیت ‌یافته مادرانی محقق و پژوهشگر خواهند بود.»

زندگی‌نامه طاهره کاغذچی در کتاب «برجسته‌ترین دانشمندان زن آسیا» منتشر شده است. این کتاب توسط انجمن آکادمی‌های علوم و مجامع علمی آسیا تدوین شده و شرح‌ حال پنجاه زن موثر را از بین کاندیداهایی انتخاب کرده است که از سوی بیش از سی آکادمی علمی در منطقه آسیا و اقیانوسیه معرفی شده‌‌اند.

از: ایران وایر


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.