ار اف ای
نمایشگاه آثار نقاشی، چیدمان و ویدئوی شش هنرمند زن ایرانی با عنوان «زن، زندگی، آزادی» از بامداد شنبه ۲۲ ژوئیه/۳۱ تیر در موزه شهر «زاربروکن» در غرب آلمان، درهای خود را به روی تماشاگران گشود. این نمایشگاه، دریچهای به سوی فضای امروز ایران باز کرده و مبارزات زنان و دختران ایرانی در آثار برگزارکنندگان آن، جایگاه ویژهای دارد.
مراسم گشایش نمایشگاه که در «گالری مدرن» که بخشی از موزه زاربروکن است، شب قبل با استقبال گرم هنردوستان آلمانی و ایرانی روبرو شد که در این مراسم، سه تن از هنرمندان، از جمله پرستو فروهر و هما امامی حضور داشتند.
هما امامی که بیشتر به عنوان یک هنرمند چیدمانگر شناخته شده و دو کار تازه خود را در زاربروکن به معرض تماشا گذاشته است، به بخش فارسی رادیو بینالمللی فرانسه گفت: “مراسم گشایش نمایشگاه یکی از بهترین مراسمی بود که من تاکنون تجربه کرده ام. اشتیاق برای پی بردن به فضای هنری ایران را در سیمای حاضران آلمانی و ایرانی میشد دید. اما از شش هنرمندی که آثارشان ارائه شده است، تنها سه تن توانسته بودند در این مراسم زیبا حضور یابند”.
نمایشگاه آثار چاپی، نقاشی، طراحی، چیدمان و ویدئو از شش هنرمند زن را در بر میگیرد. این مجموعه در کنار هم قرار گرفتهاند تا بخش ممکنی از فضای اجتماعی امروز ایران را نشان بدهند.
به گفته یکی از تماشاگران آلمانی، حضور در این نمایشگاه در او احساس سفری به یک سرزمین زیبا، پر رمزوراز و ممنوعه را زنده کرده است.
در نمایشگاه زن، زندگی، آزادی روی هم رفته ۳۲ کار از پرستو فروهر، هما امامی، سمیرا هدائی، سیمین کرامتی، روشی روزبهانی و ژینوس تقیزاده به نمایش گذاشته شده است. هر شش هنرمند در خارج از ایران زندگی می کنند و بنا به گفته سازماندهندگان نمایشگاه، این هنرمندان به دلایل سیاسی، ایران را ترک کرده اند.
مجموعه کارها، تصویری گویا و شفاف از جامعهای به دست میدهند که در آن، زنان با شجاعت برای یک زندگی مستقل و آزاد میجنگند.
نمایشگاه تا ماه فوریه سال ۲۰۲۴ (بهمن ۱۴۰۲) ادامه خواهد داشت. با توجه به این که شهر زاربروکن، مرکز ایالت زارلند در جنوب غرب آلمان در کنار مرز فرانسه واقع شده است، پیش بینی میشود که علاوه بر ایرانیها و آلمانیها، شهروندان فرانسوی نیز در شش ماهه برپائی نمایشگاه از آن دیدن کنند.
همراه با جنبش نوینی که پس از قتل ژینا مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در ایران سربرافراشت، بسیاری از هنرمندان ایرانی در خارج از کشور کوشیدند همبستگی خود را با این جنبش، قربانیان آن و خانوادههای آنها با برپائی نمایشگاهها و اجتماعات بیشمار نشان دهند.
از دید مسئولان گالری مدرن زابروکن، برپائی نمایشگاه آثار شش هنرمند زن ایرانی در این گالری نیز میتواند پشتیبانی افکار عمومی را برای زنان و جوانان مبارز و سرسختی جلب کند که از طریق مبارزه مسالمتآمیز و نافرمانی مدنی میکوشند خواستهای خود را برای رسیدن به مردم سالاری و آزادی به رژیم خودکامه ایران تحمیل کنند.