عصر ایران؛ فرزانه احمدی: جزایر سه گانه ایران / ببینید چرا امارات روی این جزایر ادعا دارد؟ / جزایر در تاریخ به کدام کشور تعلق داشته؟ (فیلم)

سه شنبه, 3ام مرداد, 1402
اندازه قلم متن

فرزانه احمدی

قرن‌ها است مالکیت این سه جزیره محل اختلاف بوده است. قرن بیستم که رسید، این کشمکش‌ها بار دیگر بالا گرفت.
 

عصر ایران؛ فرزانه احمدی _ سال ۱۳۵۰، هویدا اعلام کرد که ارتش و پرچم ایران در سه جزیره ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک مستقر شده اما حالا با اینکه بیشتر از ۵۰ سال از آن روز گذشته، دعوا هنوز ادامه دارد.  

کشمکش‌ها بر سر سه جزیره خلیج فارس است، جزیره‌هایی که حالا متعلق به خاک ایران است، اما امارات متحده عربی بر مالکیت آن ادعا دارد.  مردم این سه جزیره به زبان عربی حرف می‌زنند.  تنب کوچک و بزرگ به ایران و ابوموسی به امارات نزدیک‌تر است. قرن‌ها است مالکیت این سه جزیره محل اختلاف بوده است.

قرن بیستم که رسید، این کشمکش‌ها بار دیگر بالا گرفت. اهمیت این سه جزیره از نظر جغرافیایی باعث شده است که اهمیت زیادی برای کشورهای اطراف خلیج فارس و البته اروپایی‌ها و امریکایی داشته باشد.  نقشه‌ ایران در بسیاری از دوره‌های تاریخی نشان می‌دهد که این سه جزیره متعلق به ایران بوده‌اند.

اروپایی‌ها قرن‌ها پیش وقتی متوجه این اهمیت شدند، به منطقه آمدند. پرتغالی‌ها در زمان صفویان جزایر این دریا را اشغال کردند و حدود ۸۰ سال بر آن مسلط شدند. ایران با کمک انگلیس توانست در سال ۱۶۰۲ میلادی جزایر را آزاد کند. پس از تسلط انگلیس بر خلیج فارس، تاریخ این جزایر با کشمکش‌های مختلف بر سر مالکیت آن رقم خورد. 

راس الخیمه و شارجه دو بندر در امارات متحده فعلی هستند که در سال ۱۹۴۰، مالکیت سه جزیره را با حمایت انگلستان از ایران گرفتند.

انگلستان در سال ۱۹۷۱ میلادی یا همان ۱۳۵۰ خورشیدی اعلام کرد نیروهای نظامی خود را از خلیج فارس خارج می‌کند، روند خروج انگلیس مدتی طول کشید و در نهایت با دخالت نیروهای نظامی ایران سه جزیره پس گرفته شد. همزمان دعوا بر سر جدا کردن استان چهاردهم ایران یعنی بحرین هم بالا گرفت. شورای امنیت سازمان ملل پیشنهاد رفراندوم را در این مورد داد که نتیجه آن، جدایی بحرین از ایران بود. 

 گرچه بعد از این توافقات، چهار کشور عربی وقت، یمن جنوبی، لیبی، عراق و الجزایر شکایتی را در این خصوص در سازمان ملل مطرح کردند، اما این شکایت مسکوت ماند و تاکنون آخرین اتفاق تاریخی این است که این جزایر با موافقت انگلیس و شیخ شارجه به ایران واگذار شده اند.

حالا سال ۱۴۰۲، گویا متحدان امارات متحده عربی برای گرفتن جزایر بیشتر شده‌اند. این بار با حمایت روسیه از ادعای جدید امارات بر جزایر، دیگر نه پای انگلیس بلکه پای دوستان ایران در میان است. کشورهای چین و روسیه، هر دو از ادعای مالکیت امارات بر این سه جزیره حمایت کرده‌اند. 

 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.