لیبراسیون، روزنامۀ صبح پاریس، در مطلبی دربارۀ نقش و راهبرد حکومت ایران پس از حملۀ سازمان حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر گذشته، نوشته است که اینک خطر سرایت جنگ به کل منطقه همه را در خاورمیانه و خارج از آن نگران کرده است به ویژه این که نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در هشتم اکتبر گذشته وعدۀ “جنگی طولانی” را داد و افزود : “خاورمیانه را تغییر خواهیم داد”.
لیبراسیون نوشته است: اگر چه گسترش دامنۀ جنگ به سود هیچیک از طرفین درگیر به نظر نمیرسد، اما، کمترین خطا یا اقدام نسنجیده به ویژه گشایش جبهه ای جدید در مرزهای شمالی اسرائیل با لبنان و مشخصاً با حزبالله و در نتیجه با حکومت ایران می تواند جنگی غیرقابل مهار در ابعادی بمراتب گستردهتر را برانگیزد. به همین خاطر به نوشتۀ لیبراسیون هر کس میکوشد به نحوی از انحاء از وقوع این احتمال قوّی جلوگیری کند.
لیبراسیون می افزاید که در این زمینه آمریکا و متحدان آن پیام ها و هشدارهای مستقیمی برای حزبالله لبنان فرستادهاند. در این بین، به نوشتۀ لیبراسیون پرسش ها و تردیدهای جدی درباره نقش و راهبرد جمهوری اسلامی ایران از طریق نیروهای نیابتی و متحدش به قوت خود باقی است و از این منظر حمایتهای لجستیکی حکومت ایران از گردانهای عزالدین قسام، شاخۀ نظامی سازمان حماس، کانون مباحثات را تشکیل میدهد.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، در یک کنفرانس خبری با حضور صدراعظم آلمان، گفت که او مایل نیست به طور قطعی درباره دخالت مستقیم حکومت ایران در حملۀ هفتم اکتبر اظهار نظر کند. به گفتۀ رئیس جمهوری فرانسه شواهدی دال بر کمکهای جمهوری اسلامی ایران به سازمان حماس وجود دارد، هر چند او هنوز اطلاعات کامل و متقّنی در این باره در دست ندارد.
پیشتر وزیر امور خارجۀ آمریکا، آنتونی بلینکن، اظهارات مشابهای در همین خصوص ایراد کرده بود. با این حال دیوید ریگوله-رُز سردبیر نشریه “اوریان استراتژیک” با اشاره به “داعشی شدن” حماس گفته است که همۀ چفت و بندها شکستهاند و وقوع یک جنگ پردامنه امکانپذیر است به ویژه اگر اسرائیل وارد عملیات زمینی در غزه شود. پژوهشگر فرانسوی سپس بعید ندانسته است که تهران سناریوی جنگی مرحلهای با مشارکت نیروهای جدید را در نظر گرفته باشد.
یک دیپلمات فلسطینی نیز به خبرنگار لیبراسیون گفته است که حکومت ایران با همۀ نیروها و متحدانش در منطقه در پیوند است و شمار این نیروها در میان گروه های فلسطینی که طالب جنگ مسلحانه هستند به یکی دو گروه خلاصه نمیشود و شامل گروه های قدیمی نزدیک به سازمان الفتح نیز می شود که همگی از اقدامهای آبادی نشینهای یهودی افراطی در کرانۀ غربی رود اردن به ستوه آمدهاند. همین دیپلمات فلسطینی در پایان افزوده است که راهبرد حکومت ایران در درازمدت قابل درک است. به گفتۀ این منبع حکومت اسلامی ایران در تلاش است که بیشترین کارت های منطقهای، اعم از فلسطینی، سوری، لبنانی یا یمنی را در دست داشته باشد تا از آنها بر حسب شرایط و در جهت تأمین منافع خاص خود استفاده کند. به گفتۀ مقام فلسطینی برای این منظور حکومت ایران از نبرد فلسطین برای رهایی بیتالمقدس به عنوان ابزار استفاده میکند.