آرمان علی‌وردی؛ عزیز خامنه‌ای و سلبریتی بسیجیان کشته شده در اعتراضات

جمعه, 21ام مهر, 1402
اندازه قلم متن
 
آرمان علی‌وردی در جریان سرکوب معترضان در شهرک «اکباتان» تهران در روز چهارم آبان ۱۴۰۱ و در سن ۲۱ سالگی زخمی شد و کمی بعد نیروهای امنیتی او را پیدا کرده به بیمارستان «بقیه‌الله» منتقل کردند اما در نهایت دو روز بعد جان خود را از دست داد
آرمان علی‌وردی در جریان سرکوب معترضان در شهرک «اکباتان» تهران در روز چهارم آبان ۱۴۰۱ و در سن ۲۱ سالگی زخمی شد و کمی بعد نیروهای امنیتی او را پیدا کرده به بیمارستان «بقیه‌الله» منتقل کردند اما در نهایت دو روز بعد جان خود را از دست داد

در ۱۱ ماه گذشته، دستگاه پروپاگاندای حکومت بارها نام «آرمان علی‌وردی» را تکرار کرده است. در آخرین اقدام، تغییر ناگهانی نام ایستگاه مترو «کوهسار» به آرمان علی‌وردی بار دیگر نام او را سر زبان‌ها انداخت. او کیست؟

آرمان علی‌وردی تنها یکی از ۶۳ تا ۸۲ نفر از نیروهای امنیتی، انتظامی، لباس شخصی و… نبود که بر اساس آمار رسمی جمهوری اسلامی جان خود را در اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ از دست دادند، او فردی بود در مدار نظام که «شهادتش» اسبابی شد برای سرکوب معترضان «زن، زندگی، آزادی» و پروپاگاندای حکومت علیه شهروندانی که «زندگی نرمال» می‌خواستند.

***

آرمان عزیز خامنه‌ای

آرمان علی‌وردی در جریان سرکوب معترضان در شهرک «اکباتان» تهران در روز چهارم آبان ۱۴۰۱ و در سن ۲۱ سالگی زخمی شد و کمی بعد نیروهای امنیتی او را پیدا کرده به بیمارستان «بقیه‌الله» منتقل کردند اما در نهایت دو روز بعد جان خود را از دست داد؛ فردی که بر اساس اخبار منتشر شده در رسانه‌های وابسته به حکومت، از جمله «تسنیم» و «فارس»، طلبه حوزه علمیه «آیت‌الله مجتهدی»، بسیجی یگان امنیتی «امام رضا» و ساکن محله «شهران» تهران بود. 

«هادی حسینی‌زاده»، هم‌درس آرمان علی‌وردی در حوزه علمیه آیت‌الله مجتهدی، یک هفته پس از جان‌ باختن او در برنامه «جهان‌آرا» صدا‌وسیما تایید کرد که آرمان برای سرکوب معترضان شهرک اکباتان رفته بود.

جان‌باختن این طلبه بسیجی بلافاصله با استقبال دستگاه پروپاگاندای جمهوری اسلامی مواجه شد و کتاب و ده‌ها گزارش و مقاله در رابطه با او نوشته و چندین ساعت برنامه تلویزیونی برایش ساخته شد.

در طی ۱۱ ماه گذشته، تبلیغات جمهوری اسلامی در رابطه با آرمان علی‌وردی پایان نیافت. در آخرین اقدام، چند ساعت به افتتاح ایستگاه مترو کوهسار، به دستور شهردار تهران نام این ایستگاه به «شهید آرمان علی‌وردی» تغییر یافت.

آرمان علی‌وردی؛ عزیز خامنه‌ای و سلبریتی بسیجیان کشته شده در اعتراضات
آرمان علی‌وردی؛ عزیز خامنه‌ای و سلبریتی بسیجیان کشته شده در اعتراضات

در حالی که مردم «کن»، محل ایستگاه مترو به تغییر این ایستگاه اعتراض و تهدید کرده‌اند ایستگاه را به آتش می‌کشند، ۱۸ مهر ۱۴۰۲ این ایستگاه مترو با حضور «ابراهیم رئیسی» و خانواده علی‌وردی افتتاح و به پیشنهاد رییس جمهوری، تابلویی از زندگی‌نامه او که با عنوان «شهید والامقام» معرفی شده است، در ورودی ایستگاه نصب خواهد شد.

آرمان علی‌وردی؛ عزیز خامنه‌ای و سلبریتی بسیجیان کشته شده در اعتراضات

موضوع تغییر نام شهرک اکباتان به شهرک آرمان نیز از همان روزهای اول پس از جان‌ باختن این طلبه بسیجی مطرح شده بود.

خبرگزاری‌های تسنیم و فارس نیز طی روزهای اول پس از اعلام خبر جان‌ باختن او، اخباری مبنی بر درخواست‌های مردمی برای تغییر نام شهرک اکباتان منتشر کردند تا در نهایت سخن‌گوی شورای شهر تهران اعلام کرد این تغییر نام را بررسی خواهند کرد.

آرمان علی‌وردی؛ عزیز خامنه‌ای و سلبریتی بسیجیان کشته شده در اعتراضات

جنجال تغییر نام شهرک اکباتان اما به تغییر نام یک میدان در این شهرک منتهی شد. ۲۵ آذر ۱۴۰۱، هم‌زمان با چهلمین روز درگذشت آرمان علی‌وردی، نام میدان «شهرک» به میدان «شهید بسیجی آرمان علی‌وردی» تغییر یافت و هم‌زمان مراسمی نیز در بزرگداشت او برگزار شد؛ اگرچه «ایران‌وایر» مطلع شده است که ساکنان شهرک اکباتان در اعتراض به این تصمیم شهرداری تهران بارها و بارها شبانه تابلوی حاوی نام این میدان را از جا کنده‌اند. پیش از آن نیز شورای شهر تهران نام خیابان «نیلوفر جنوبی» را به «شهید آرمان علی‌وردی» تغییر داده بود.

موج پروپاگاندا در رابطه با آرمان علی‌وردی را اما رهبر جمهوری اسلامی آغاز کرد. «علی خامنه‌ای» تنها یک هفته بعد از جان‌ باختن او، در دیداری به مناسبت «روز دانش‌آموز» گفت: «آن طلبه جوان و متدین و حزب‌اللهی، آرمان عزیز که در تهران زیر شکنجه به شهادت رسید و پیکر او را در خیابان رها کردند، چه گناهی کرده بود؟»

علی خامنه‌ای ۱۱ بهمن ۱۴۰۱، به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ برخلاف رویه همیشگی که به مزار جان‌ باختگان گم‌نام جنگ هشت‌ ساله می‌رفت، بر مزار آرمان علی‌وردی حاضر شد.

او ۱۴خرداد ۱۴۰۲، در مراسم سی‌وچهارمین سال‌روز مرگ «روح‌الله خمینی» هم ضمن اشاره به آرمان علی‌وردی گفت: «در شرایطی که دشمن شمشیر را از رو بسته، دانشجوی انقلابی در فلان دانشگاه فحش ناموسی می‌شنود، از میدان خارج نمی‌شود. طلبه بسیجی زیر شکنجه به شهادت می‌رسد اما حاضر نیست حرفی را که دشمن می‌خواهد، بر زبان جاری کند.»

آرمان علی‌وردی؛ عزیز خامنه‌ای و سلبریتی بسیجیان کشته شده در اعتراضات

در همان روزهای اول پس از جان‌ باختن آرمان‌ علی‌وردی، ابراهیم رئیسی، رییس دولت سیزدهم در روز هشتم آبان ۱۴۰۱ در تماسی تلفنی با خانواده او وعده مجازات نقش‌آفرینان در مرگ این طلبه را داد.

هم‌زمان «علی بهادری جهرمی» سخن‌گوی دولت، «سعید جلیلی» نماینده رهبر جمهوری اسلامی در شورای‌عالی‌ امنیت‌ ملی، سردار «حسین سلامی» فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سردار‌ «حسن حسن‌زاده» فرمانده سپاه «حضرت محمد رسول‌الله» تهران و بسیاری دیگر از چهره‌های نظامی یا سیاسی دیگر نیز با خانواده علی‌وردی دیدار یا پیامی خطاب به او صادر کردند.

آرمان علی‌وردی؛ عزیز خامنه‌ای و سلبریتی بسیجیان کشته شده در اعتراضات
آرمان علی‌وردی؛ عزیز خامنه‌ای و سلبریتی بسیجیان کشته شده در اعتراضات

استقبال نظام از جان‌ باختن علی‌وردی تا جایی بود که حتی تیم‌های ملی والیبال نشسته ایران برای حضور در رقابت‌های جهانی ۲۰۲۲ بوسنی نیز به نام «شهید آرمان علی‌وردی» و «آرتین سرایداران» نام‌گذاری شدند. 

آرتین سرایداران کودکی بازمانده از اولین حمله مشکوک به حرم «شاه‌چراغ» در شیراز هم‌زمان با چهلمین روز قتل حکومتی «مهسا (ژینا) امینی» در بازداشت «گشت ارشاد» بود.

آرمان علی‌وردی؛ عزیز خامنه‌ای و سلبریتی بسیجیان کشته شده در اعتراضات

نهم آبان ۱۴۰۱ نیز با حضور خانواده علی‌وردی و سخن‌گوی دولت مراسمی در شهرک اکباتان به نام و یاد آرمان علی‌وردی برگزار شد که در آن «سعید حدادیان»، از مداحان محبوب علی خامنه‌ای روضه خواند.

 

در مورد نحوه مضروب شدن آرمان علی‌وردی چه می‌دانیم؟

از وقایع شامگاه چهارم آبان ۱۴۰۲ تنها فیلمی ۱۱ ثانیه‌ای در دست است؛ فیلمی که در آن تصاویری مربوط به ضرب و شتم یک نفر توسط گروهی دیده می‌شود. در این بخش از فیلم مشخص نیست که مردم مشغول ضرب و شتم چه کسی هستند. در ثانیه‌های آخر آن اما تصاویر آرمان علی‌وردی با جراحت‌های جدی، این بار اما بدون حضور هیچ فرد دیگری در کادر دیده می‌شود.

روایت‌های بعدی را نهادهای مختلف امنیتی ساخته و  منتشر کردند.

سازمان اطلاعات سپاه تهران ۲۰ آبان ۱۴۰۱ در گزارشی ادعا کرد که آرمان علی‌وردی توسط «سیستم خاص اغتشاش‌گران» شناسایی شده و مورد ضرب و شتم قرار گرفته و کشته شده است.

در این گزارش که به ادعای سازنده، دو هفته بعد از جان‌ باختن آرمان علی‌وردی منتشر شده است، به بقایای خون او بر روی درخت، سنگ و فنس‌های فضای سبز استناد می‌شود.

کامل‌ترین روایت که بعدها تبدیل به تنها روایت مورد تایید حاکمیت شد را اما فردی به عنوان دوست آرمان علی‌وردی در برنامه جهان‌آرا شبکه ۴ صداوسیما مطرح کرد.

بر اساس این روایت، آرمان علی‌وردی صبح به کلاس درس خود در حوزه و سپس به دعوت یکی از بسیجیان حوزه یگان امنیتی امام رضا، به اکباتان می‌رود.

روایت رسمی از این مرحله به بعد چند ایراد بزرگ پیدا می‌کند؛ برای مثال، به ادعای دوستش، او از جمع بسیجیانی که برای جمع کردن «اغتشاش‌گران» به اکباتان رفته بود، جدا و با لباس گرم‌کن و کوله‌ای حاوی عبا و کتاب‌های درسی در نقطه‌ای دیگر توسط معترضان شناسایی می‌شود.

این روایت توضیح نمی‌دهد که چرا یک نیروی بسیجی-امنیتی باید از یگانش جدا شود یا مشخص نیست که اگر لباس گرم‌کن به تن داشته و مسلح به ابزار و ادوات سرکوب و جنگ شهری نبوده، چه‌طور توسط معترضان شناسایی شده است.

در این روایت، آرمان علی‌وردی در سه مرحله جداگانه توسط معترضان مورد ضرب و شتم قرار می‌گیرد؛ در مرحله اول با آجر به سر او می‌زنند و دقایقی بعد توسط گروهی دیگر شناسایی می‌شود و با چاقو به صورت و پای او می‌زنند. گروه سوم پس از این که مسافت چند بلوک را روی زمین می‌کشند، از او می‌خواهند به رهبر جمهوری اسلامی توهین کند. آرمان علی‌وردی پاسخ می‌دهد: «آقا نورچشم ما است.» در نهایت سرش را به جدول می‌زنند و او را در حال مرگ رها می‌کنند.

دیگر روایت‌ها از جان‌ باختن آرمان علی‌وردی را رسانه‌های وابسته به جمهوری اسلامی به استناد دوستان و همراهان او از یک سو و اعترافات اجباری بازداشت شدگان اکباتان ساختند؛ دوستانی که در مستندهای مختلف با ماسکی بر صورت روایت می‌کنند او چه‌طور در مقابل فشار معترضانی که در این مستند اغتشاش‌گر خوانده شده‌اند، برای توهین به رهبر جمهوری اسلامی مقاومت می‌کرد و بازداشت شدگانی که مقابل دوربین‌های نهادهای امنیتی ناچار به اعتراف به نحوه ضرب و شتم این طلبه بسیجی بودند.

همان زمان خبرگزاری «میزان»، ارگان رسانه‌ای قوه قضاییه ایران ادعا کرده بود که نزدیک به ۷۰ نفر در جان‌ باختن این طلبه بسیجی نقش داشته‌اند.

 

بازداشت، شکنجه و اعتراف 

در همان روزهای اول پس از جان‌ باختن آرمان علی‌وردی، بیش از ۵۰ نفر از ساکنین شهرک اکباتان دستگیر شدند.

۱۴ آبان ۱۴۰۱ نیروی انتظامی مدعی شد که عاملان اصلی این اقدام را شناسایی و دستگیر کرده‌ است. اما در نهایت تعداد متهمان دستگیر شده پنج نفر اعلام شد؛ یک نفر به اتهام زدن ضربات چاقو، یک نفر متهم به زدن با سنگ، یک نفر متهم به ضرب و شتم و دو نفر دیگر فیلم‌بردار و انتشار دهنده فیلم بوده‌اند و تعداد کل مظنونین پرونده ۱۵ نفر عنوان شد. به گزارش فارس، در ۱۶ آبان ۱۴۰۲ فرمانده سپاه تهران از دستگیری ۱۴ نفر از عوامل کشته‌ شدن آرمان علی‌وردی خبر داد؛ اگرچه قوه قضاییه برای هشت متهم در ارتباط با این پرونده کیفرخواست صادر کرد.

«میلاد آرمون»، «محمدمهدی حسینی»،‌ «مهدی ایمانی»، «علیرضا کفایی»، «حسین نعمتی»، «امیرمحمد خوش‌اقبال»، «علیرضا برمرزپورناک» و «نوید نجاران» شهروندانی‌ هستند که با اتهام‌های «مشارکت در قتل عمد»، «اخلال در نظم و آسایش عمومی» و «مشارکت در ضرب‌وجرح عمدی» در دادگاه کیفری استان تهران محاکمه شده‌اند.

پیش‌تر مرکز مشاوره حقوقی «دادبان» به نقل از وکلای متهمان خبر داده بود که پرونده آن‌ها با ایرادهای اساسی و فراوان به دادگاه ارسال شده است. این مرکز هم‌چنین گزارش داد که «امیرمحمد خوش‌اقبال»، از متهمان پرونده شهرک اکباتان در بازداشتگاه حفاظت اطلاعات نیروی هوایی ارتش به‌ شدت شکنجه شده است تا به مشارکت در قتل آرمان علی‌وردی اعتراف کند.

دادبان در گزارش دیگری خبر داده بود که علیرضا برمرزپورناک، یکی دیگر از متهمان این پرونده در تصاویر مربوط به ضرب‌و‌شتم بسیجی کشته‌ شده حضور نداشته است. گزارش‌های مستند دادبان و دیگر سازمان‌های حقوق بشری آشکار می‌کنند که متهمان این پرونده در طول بازداشت، زیر شکنجه‌های شدید قرار گرفته و به اعتراف علیه خود و دیگر متهمان وادار شده‌اند.

 

پاداش توهین نکردن به خامنه‌ای

در میان نیروهای امنیتی، انتظامی و… جان‌ باخته در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی، دو نفر تبدیل به سلبریتی شدند؛ آرمان علی‌وردی و «روح‌الله عجمیان». عجیب این است که از لحظات ضرب و شتم و جان باختن این دو نفر نیز فیلم‌هایی با کیفیت قابل قبول در دسترس نیروهای امنیتی قرار دارد.

در حالی که  سیستم قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی در مقابل یافتن قاتلان معترضان جان باخته مقاومت و حتی خانواده‌های دادخواه آن‌ها را سرکوب می‌کند. هم‌چنین نام و یاد دیگر نیروهای سرکوب جان‌ باخته به فراموشی سپرده شده‌اند. متهمان پرونده عجمیان حتی پیش از تایید نهایی حکم، اعدام می‌شوند و رهبر جمهوری اسلامی شخصا خواستار تسریع روند رسیدگی به پرونده علی‌وردی می‌شود.

خانواده آرمان علی‌وردی هم‌چون دیگر خانواده‌های شهدای در مدار جمهوری اسلامی، از همان ساعت اول دست به دامن رهبری شدند. در صحنه‌هایی که از لحظه اعلام خبر کشته شدن آرمان علی‌وردی به خانواده‌اش منتشر شده است، مادر او می‌گوید: «آرمان عاشق شهادت بود و نمی‌خواست ولایت فقیه را تنها بگذارد.»

خانواده علی‌وردی در حاشیه دیدار مسوولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی با علی خامنه‌ای نیز مورد الطاف او قرار گرفت. مادر او در آن دیدار به رهبر جمهوری اسلامی گفت: «از این که توانست به وظیفه‌اش در قبال ولی فقیه عمل کند، خوشحالم.»

آن‌چه در این میان نایده گرفته شده، رفتار خشونت‌آمیز نیروهای یگان ویژه و شبه‌نظامیان بسیج در سرکوب معترضان شهرک اکباتان است.

شامگاه ۹ آبان ۱۴۰۲، صدای بلندگویی از شهرک اکباتان تهران به گوش رسید که در آن نیروهای وابسته به حکومت می‌گفتند: «اگر پایش برسد، سر ناموس و زن و بچه خودمان را می‌بُریم اما نمی‌گذاریم به این مملکت آسیبی برسد.» 

در این ویدیو، گوینده در بلندگو هشدار می‌دهد: «۴۰ تا کشور آمدند به سوریه و هیچ غلطی نتوانستند بکنند و گفتند ایران جلوی‌مان ایستاده. برای مملکت خودمان که جان و خون‌مان را هم می‌دهیم.»

هم‌چنین در ویدیوی دیگری که زمان ضبط آن مشخص نیست، نیروهای سرکوب از الفاظ رکیک خطاب به معترضانی استفاده می‌کنند که شامگاهان از پنجره خانه‌های خود شعار می‌دادند.

جمهوری اسلامی با تمام قوا از شهید سلبریتی‌‌هایش دفاع می‌کند. پرونده‌های آن‌ها به صورت ویژه مورد بررسی قضایی قرار می‌گیرند و متهمان بدون دسترسی به وکیل و روند قضایی عادلانه مجازات می‌شوند. تا کنون اما پرونده حتی یکی از ۵۴۰ کشته شده اعتراضات زن، زندگی، آزادی، از جمله بیش از ۷۰ کودک به نتیجه نرسیده است.

از: ایران وایر 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.