دولت بایدن روی گفتگوهای ریاض و تلآویو سرمایهگذاری کرده و امیدوار بود در آستانه انتخابات ریاستجمهوری این دستاورد را به نام خودش ثبت کند
اورشلیمپست، روز شنبه چهاردهم اکتبر (۲۲ مهر)، در گزارشی به اخبار منتشرشده درباره تعلیق مذاکرات عادیسازی روابط ریاض و تلآویو پس از حمله هفته گذشته حماس به اسرائیل، پرداخت.
در این گزارش اشاره شده است که توقف مذاکرات عربستان سعودی با اسرائیل و ایالات متحده، یک ضربه دیپلماتیک بزرگ پس از حمله حماس به تلآویو محسوب میشود.
خبرگزاریهای بلومبرگ و رویترز، روز جمعه، به نقل از منابعی که نامشان فاش نشده است، گزارش دادند که مقامهای عربستان سعودی قصد ندارند مذاکرات عادیسازی روابط با اسرائیل را پایان دهند، اما فعلا این گفتوگوها را متوقف میکنند تا زمانی که خشونتها در منطقه کاهش یابد.
تصمیم ریاض پس از آن گرفته شد که اسرائیل درپی حمله حماس، اعلام جنگ کرد و انتظار میرود به زودی تهاجم زمینی به غزه را آغاز کند.
وزارت امور خارجه عربستان سعودی، روز جمعه، با انتشار بیانیهای از جامعه بینالمللی خواست بهسرعت برای حفظ جان غیرنظامیان و جلوگیری از تشدید تنشهای نظامی در نوار غزه اقدام کند.
مقامهای سعودی همچنین بهطور قاطع با آوارگی اجباری ساکنان غزه مخالفت کردند. شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، نیز از اعضای شورای امنیت سازمان ملل خواسته است که با رفع محاصره غزه، به مسئولیت خود در حفظ صلح و امنیت بینالمللی پایبند باشند.
به نوشته اورشلیمپست، تعلیق مذاکرات ریاض و تلآویو از یکسو و گفتوگوی این هفته محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی با ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران از سوی دیگر، نشاندهنده ناکامی تلاشهای دولت بایدن برای منزوی کردن جمهوری اسلامی است که از حماس حمایت میکند.
دولت بایدن عمیقا روی گفتوگوهای عربستان سعودی و اسرائیل سرمایهگذاری کرده بود و توافق بین این کشورها را پیشرفتی برای پذیرش منطقهای اسرائیل، ضربهای به جاهطلبیهای جمهوری اسلامی و دستاوردی در آستانه سال انتخابات ریاستجمهوری آمریکا میدانست.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات متحده، در گفتوگو با خبرنگاران، تعلیق مذاکرات ریاض و تلآویو را بهطور مستقیم تایید نکرد، اما گفت: «ایالات متحده نمیتواند بدون مشارکت متعهدانه طرفها، برای پیشبرد صلح کاری انجام دهد.»
او افزود: «ما تمام تلاشمان را برای آنکه اسرائیل در منطقه حضور موثرتری داشته باشد به کار میگیریم و همچنان به وعده عادیسازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی معتقدیم، اما بدیهی است که این کشورها دارای حاکمیت مستقلاند و باید خودشان تصمیم بگیرند که با چه سرعتی و تحت چه شرایطی میخواهند در این مسیر گام بردارند.»
پیش از این، وبسایت خبری-تحلیلی آکسیوس، روز جمعه ۲۵ اوت (سوم شهریور)، به نقل از چند منبع آگاه نوشته بود که مقامهای ارشد دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، در دیدارهایی که با نماینده ارشد دولت اسرائیل داشتند، با تاکید متذکر شدهاند که اسرائیل در چهارچوب طرح عادیسازی روابط با عربستان سعودی، باید امتیازهای مشخصی برای فلسطینیها قائل شود.
به گفته منابع آکسیوس، وزیر امور خارجه آمریکا در گفتوگو با نماینده دولت نتانیاهو، بهصراحت گفت که اگر دولت اسرائیل میپندارد بدون تامین امتیازی برای فلسطینیها میتواند با عربستان سعودی روابط عادی داشته باشند، درک درستی از شرایط و اوضاع حاکم ندارد.
الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل، در مصاحبه با روزنامه ایلاف تاکید کرده بود که «مسئله فلسطین مانعی برای صلح نیست».
با این حال، خبرگزاری بلومبرگ، روز شنبه ۲۵ شهریور، نوشت که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، گفته است هرچند دولت بایدن کماکان تلاش میکند طرح عادیسازی روابط دیپلماتیک میان اسرائیل و عربستان سعودی پیش برود، پیشبرد چنین طرحی به دلایل مختلف، ازجمله اختلافها بر سر فعالیت گروههای فلسطینی، با «دشواری» همراه است.
از: ایندیپندنت