لایحه برنامه هفتم توسعه نگرانی بازنشستگان را افزایش داده است.
گزارش ها حاکی از آن هستند که دولت در لایحه برنامه هفتم توسعه به دنبال مبنا قرار دادن ۵ سال آخر بیمهپردازی، برای محاسبه حقوق بازنشستگی است که این به گفته فعالان حقوق بازنشستگان و کارگری، باعث کاهش میزان مستمری پرداختی خواهد شد.
وب سایت «خبرآنلاین» در این مورد نوشته است: «در صورت تصویب ماده ۶۷ لایحه برنامه هفتم توسعه، حقوق بازنشستگان بر اساس متوسط حقوق در پنج سال آخر محاسبه خواهد شد و البته درصد افزایش ضریب سالانه در سه سال آخر نیز به آن اضافه میشود.»
این در شرایطی است که نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان در ماده ۸۲ قانون برنامه ششم توسعه، میانگین دو سال آخر دریافتی دارای کسور بازنشستگی است.
پیش از این، یک عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی روز ششم تیر از مصوبه این کمیسیون برای حذف میانگین ۵ سال برای بازنشستگی از لایحه برنامه هفتم خبر داده بود.
محمد خدابخشی گفته بود که پیشنهاد دولت درباره محاسبه میانگین حقوق بازنشستگان بر مبنای پنج سال آخر خدمت شان، حذف شد.
قبل از آن هم محسن زنگنه، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم، در نیمه مرداد ماه عنوان کرده بود که پیشنهاد دولت برای نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی بر اساس میانگین ۵ سال آخر خدمت بود که کمیسیون این ماده را حذف کرد.
در این ارتباط مدافعان این تغییر به نوشته خبرآنلاین، میگویند علت اصلی پیشنهاد دولت برای تغییر در مبنای محاسبه بازنشستگی، وضعیت نامناسب صندوقهای بازنشستگی است و این موضوع، از نظر منابع مالی به نفع دولت تمام میشود. برخی از نمایندگان مجلس نیز به شدت از آن دفاع می کنند.
پیش از این، شماری از فعالان و تشکل های بازنشستگان و کارگری با برنامه هفتم توسعه مخالفت کرده بودند.
در این ارتباط، شورای بازنشستگان ایران روز ١١ تیر، در بیانیهای در واکنش به پیشنویس برنامه هفتم توسعه، آن را زمینهساز «تشدید فلاکت عمومی» خواند.
علیرضا حیدری که خبرگزاری ایلنا از او به عنوان کارشناس تامین اجتماعی نام برده است، روز ۲۸ مهر درباره تغییر محاسبه حقوق بازنشستگان به این رسانه گفت: «غیر از این که مستمری کاهش پیدا میکند، این محاسبه تبعاتِ دیگری نیز دارد؛ اینکه اگر فرد بنا به دلایلی از کار بیکار و به صندوق بیمه بیکاری وصل و از طریق این صندوق برای بازنشستگی معرفی شود و یا فاصلهی چندساله بین سالهای انتهاییِ کارش بیفتد، مستمری فرد به میزانِ قابل توجهی کاهش پیدا میکند.»
او تاکید کرد که «این ملاحظات در فرمولِ مورد نظر مجلس دیده نشده و به شدت به ضرر کارگران بود.»
در این حال، عدم تناسب مستمری دریافتی با هزینههای زندگی و تورم روز افزون یکی از چالشهای بازنشستگان در ایران است که مورد اعتراض آنها قرار گرفته است.
از: صدای آمریکا