در یک سال اخیر، دانشجویان با مشکلات متعددی ازجمله تعلیق، اخراج، تبعید و فشارهای امنیتی مواجه بودهاند. طی این مدت دانشجویان با اقدامات سختگیرانه حراست دانشگاهها از قبیل گشتزنی حجاببانان در محدوده محل آموزش و تشکیل پرونده برای دانشجویان به دلیل انتشار عکسهای بیحجاب در صفحات شخصی خود روبرو شدهاند.
بر اساس گزارشهای رسیده به ایرانوایر امروز پنجشنبه ۱۶ آذرماه ۱۴۰۲ همزمان با تلاش دانشجویان برای برگزاری گرامیداشت روز دانشجو در برخی دانشگاهها محدودیت های شدیدتری در خصوص تذکرات و اعمال برخوردهای سختگیرانه در رابطه با موضوع حجاب صورت گرفته است.
تفتیش بدنی دانشجویان در روز دانشجو
یک دانشجو دانشگاه تهران مرکز در گفتوگو با ایرانوایر، از شدت گرفتن کنترل دانشجویان، تفتیش کیف و بازرسی بدنی برخی دانشجویان این دانشگاه خبر داد، این دانشجو گفت: «امروز صبح حضور چند شخص جدید که تاکنون در ورودی و محوطه دانشگاه دیده نشده بودند توجه ما را جلب کرد، لباسیشخصی بهنظر میرسیدند، با دقت همه را نگاه میکردند، اما برخورد و صحبتی با دانشجویان نداشتند. ماموران حراست اما بهصورت تصادفی دانشجویان را تفتیش بدنی میکردند و کیف و وسایل آنها را میگشتند. آنها در جواب اعتراض دانشجویان با توهین و تحقیر میگفتند معلوم نیست میخواهید چکار کنید و چه چیزهایی به داخل دانشگاه بیاورید.»
او همچنین از توقیف کارت دانشجویی چند دانشجو دختر بهدلیل آنچه عدم رعایت پوشش مناسب توسط حراست عنوان شده بود، خبر داد.
این دانشجو همچین اضافه کرد: «توهینآمیز است، وقتی کیف و وسایلمان را میگشتند و تمام میشد، یک ظرف شکلات روی میز ورودی گذاشته بودند و با لحنی تمسخرآمیز میگفتند روز دانشجو مبارک، شکلات برایتان خریدیم!
با اینکه این کار خلاف قوانین برای هر سن و گروهی است، اما با ما شبیه بچههای کودکستانی رفتار کردند و آخر هم به ما با تحقیر شکلات تعارف کردند.»
فیلمبرداری از دانشجویان منتقد توسط حراست فیزیکی دانشگاه امیرکبیر
تصویری نیز از حضور سخنگوی دولت ابراهیم رئیسی در سالن غذاخوری ترنج دانشگاه پلیتکنیک به دست ایرانوایر رسیده که نشان میدهد بیش از ۵۰ نیروی امنیتی لباس شخصی او را در این حضور همراهی کردهاند.
همزمان گزارشهایی از حضور گسترده نیروهای حراست فیزیکی دانشگاه پلیتکنیک از تریبونهای آزاد دانشجویی و جلسات پرسش و پاسخی که طی این روز و دو روز گذشته برگزار شده به ایرانوایر رسیده است.
یک دانشجوی مشغول به تحصیل در دانشگاه امیرکبیر نیز به ایران وایر گفته است که ماموران حراست فیزیکی این دانشگاه در تمامی مراسمهای برگزار شده در دو روز گذشته از چهره دانشجویان منتقد که در تریبونهای دانشجویی و جلسات پرسش و پاسخ شرکت کردهاند عکس و فیلم تهیه کردهاند تا در اختیار کمیته انضباطی قرار بدهند.
دانشگاه فنیوحرفهای کرج؛ بازجویی از یک دانشجو
براساس اطلاعات رسیده به ایرانوایر، صبح امروز ۱۶آذر۱۴۰۲ و همزمان با روز دانشجو، یک دانشجو دختر در دانشگاه تکجنسیتی فنیوحرفهای کرج، واقع در حصارک کرج که با نام دانشگاه ۱۷ شهریور نیز شناخته میشود، بهدلیل پوشش خود توسط حراست مورد سوالوجواب و توهین قرار گرفت و با شدت گرفتن بحث، حدود دو ساعت را در اتاق آموزش این دانشگاه «بازجویی شد.»
این منبع در ادامه گفت: «همهچیز عجیب است، دانشگاه ما تکجنسیتی است، همه خانم هستیم، برای همین تذکرها و ایراداتی که حراست بر پوشش ما میگیرد، بیشتر از دانشگاههای دیگر باعث احساس تحقیر میشود، همین که دانشگاه تکجنسیتی داریم و مجبوریم برای تحصیل در رشته دلخواهمان تن به این تبعیض بدیم کافی نیست که اینچنین هربار تحقیر میشویم؟»
این فرد مطلع درباره دانشجویی که نزدیک به دو ساعت در اتاق آموزش این دانشگاه سوالوجواب شده بود گفت، در نهایت ما نفهمیدم مشکل پوشش همدانشگاهی ما چه بود، فقط اول صبح و آن هم در روز دانشجو، اعصاب ما را خراب کردند. کارت دانشجویی این دانشجو هم ضبط شد و گفتهاند به دلیل عدم رعایت پوشش مناسب و شرعی و همینطور توهین به کادر دانشگاه، پرونده انضباطی برای او تشکیل میشود.»
نشست خبری فعالان دانشجویی دانشگاههای شهر تهران نیز امروز ۱۶ آذر ماه ۱۴۰۲ با حضور هفت نماینده از هفت دانشگاه دولتی تهران برگزار شده است.
بر اساس گزارش امتداد از این جلسه یکی از فعالان دانشجویی دانشگاه الزهرا تاکید کرده است که تشکیل پروندهها در کمیتههای انضباطی برای دانشجویان مشکلات جدی ایجاد کرده و برخی از آنها، بعضا از یک تا دو ترم با تعلیق روبرو شدهاند.
او همچنین به صدور یک مورد حکم تبعید به دانشگاه یزد برای یکی از دانشجویان دانشگاه الزهرا اشاره کرده است.
اشاره این فعال دانشجویی به صدور حکم تبعید برای نیلوفر میرزایی دانشجوی رشته گرافیک دانشگاه الزهرا است که علاوه بر احکام صادر شده در جریان خاکسپاری آرمیتا گراوند مجددا بازداشت و به زندان قرچک ورامین فرستاده شد.
آفرین نجفیزاده، فعال دانشجویی دانشگاه علم و صنعت و دبیر انجمن تعلیق شده رویش این دانشگاه نیز در این جلسه بر دور از شان بودن رفتار مامورین حراست با دانشجویان اشاره کرده و گفت: «در موارد متعددی، تفتیش تلفن همراه و حتی وسایل شخص و محتویات کیف آنها مورد کنکاش و تفتیش قرار گرفته است. »
او همچنین به افزایش دوربینهای امنیتی در دانشگاهها و تعطیلی کافههای اطراف دانشگاه اشاره کرده است.
علیرضا برادران مظفری، فعال دانشجویی دانشگاه پلیتکنیک و عضو انجمن اسلامی دانشجویان ترقیخواه این دانشگاه گفته است: «شنیدهها حاکی از این است که از کمیتههای انضباطی و حراست با خانواده آنها تماس گرفته و آنها را به اخراج دانشجویان تهدید میکنند. مثلا گفته میشود که اگر وضعیت فرزند شما اینچنین باشد، مجبور به اخراج او خواهیم بود و خودتان به وضعیت او رسیدگی کنید!»
یکی از فعالان دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس نیز در این جلسه به افزایش دو برابری دوربینهای نصب شده در محوطه دانشگاه اشاره کرده و گفته است بر اساس گزارشها تصاویر ارائه شده به دانشجویان توسط همین دوربینها ضبط شده است.
افزایش شمار نیروهای حراست بدون اتیکت رسمی در از دیگر مواردی است که فعالان به آن اشاره کردهاند.
پیام دو دانشجوی نخبه زندانی به مناسبت روز دانشجو
علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی نخبه زندانی نیز در پیامی از زندان اوین به مناسبت ۱۶ آذر، روز دانشجو، تبر این نکته که «پتانسیل و نقش تاثیرگذار دانشجویان مایه هراس حکومت شده و تیغ سرکوب را علیه دانشجویان و اساتید تیزتر کرده است» اشاره کردند.
این دو دانشجوی زندانی که از فروردین ۱۳۹۹ در بازداشت هستند به مشارکت دانشجویان سراسر ایران در اعتراضات گسترده «زن، زندگی، آزادی» اشاره کرده و نوشتهاند: «دانشجویان سال گذشته نشان دادند که بخش مهمی از قیام و تحولات پس از آن هستند. امروز نیز به عنوان یک قشر جوان و آگاه میتوانند پایانبخش تردیدها باشند.»
به گفته آنها، «بناست که حکومت دیکتاتوری در هر شکل آن چه شاه، چه شیخ یک بار برای همیشه پایان یابد و یک جمهوری واقعی و جمهوری دموکراتیک جایگزین آن شود.»
علی یونسی دانشجوی مهندسی کامپیوتر و برنده مدال نقره المپیاد نجوم کشوری سال ۹۵ و مدال طلای المپیاد جهانی نجوم سال ۹۶ است. امیرحسین مرادی نیز دانشجوی فیزیک و برنده مدال نقره المپیاد نجوم کشوری سال ۹۶ است.
بر اساس بیانیههای صادر شده از سوی فعالان دانشجویی، تشکلها و نهادهای دانشگاههای مختلف در روز دانشجو در کنار سایر اقشار و معترضان با تکیه بر پیروزیهایی که مقابل دیکتاتورها و زورگویان به دست آمده، انقلاب «زن، زندگی، آزادی» را تا پیروزی کامل پیش خواهند رفت.
نویسندگان این بیانیه در دانشگاههای شهید بهشتی و دانشگاه تهران، روز ۱۶ آذر را نماد ایستادگی و مبارزات دانشجویان برابر هر گونه دیکتاتوری خوانده و تاکید کردند که امسال برای دومین بار این روز به نام جنبش «زن، زندگی، آزادی» آغشته است.
سال گذشته همزمان با روز دانشجو و در جریان اوج اعتراضات زن زندگی آزادی فراخوانهایی سه روزه برای اعتصاب سراسری همزمان با روز دانشجو منتشر شد.
علاوه بر اصناف و کسبه، دانشجویان دهها دانشگاه کشور نیز در روزهای ۱۴، ۱۵ و ۱۶ آذر به اعتصاب سراسری پیوستند و از حضور در کلاسهای درس خودداری کردند.
در آن روزها فضای دانشگاههای کشور ملتهب و خیابانها شاهد اعتراض، تحصن و تجمعهای دانشجویی گسترده بودند تا بدانجا که به گفته ناظران جنبش دانشجویی به یکی از موثرترین بخشهای اعتراضات سراسری سال گذشته بدل شد.
امضا کنندگان بیانیه اخیر دانشجویان با یادآوری آنچه در سال گذشته تجربه کردند دانشجویان پیشرو، انقلابی، رادیکال، مدافع برابری، سکولار و آزادیخواه از «فعالترین، متشکلترین و سرسختترین بخشهای جامعه» در مبارزه علیه جمهوری اسلامی هستند.
در بخش دیگری از این بیانیه همچنین به تلاشهای جمهوری اسلامی از آغاز سال تحصیلی برای سرکوب گسترده دانشجویان و کنترل فضا برای تبدیل دانشگاه به پادگانهای نظامی اشاره شده است.
از مهر امسال تاکنون گزارشهایی متعددی از برخوردهای قهری با دانشجویان، اخراج و تعلیقها و برگزاری جلسات کمیته انضباطی منتشر شده است.
برای برخی از دختران دانشجوی مخالف حجاب اجباری، حکم لغو اسکان در خوابگاهها صادر کردهاند.
نهادها و فعالان دانشجویی امضاکننده این بیانیه تاکید کردهاند که تداوم اعتراضات و مطالبهگری در دانشگاهها تلاشهای حکومت را برای سرکوب دانشجویان، بیاثر کرده است.
به گفته آنها، دانشجویان و بخش عظیمی از جامعه هر سال در روز ۱۶ آذر، «نه» بنیادین خود را علیه هر نوع دیکتاتوری و جمهوری اسلامی فریاد میزنند.
در بخشی از بیانیه آمده که دانشجویان تا همین حالا هم در جریان انقلاب «زن، زندگی، آزادی»، ضربههایی مهلک به جمهوری اسلامی وارد کردهاند: «به عنوان یکی از ملموسترین پیروزیها، خاکریز حجاب و تفکیک جنسیتی جمهوری اسلامی را مقتدرانه فتح کردیم.»
بر اساس گزارش کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان در بیش از یکسال گذشته ۱۷۱ دانشجو بهدلیل شرکت در اعتراضات از کمیتههای انضباطی به انواع توبیخ و مجازات از جمله اخراج، تبعید، ممنوعیت و محدودیت ورود به دانشگاه و تعلیق از تحصیل محکوم شدهاند.
از: ایران وایر