ار اف ای – ناصر اعتمادی
ژُرژ مالبرنو، خبرنگار فیگارو، مطلبی منتشر کرده در شماره چهاردهم فوریه این نشریه دربارۀ تلاش تهران برای تحکیم پیوندهای خود با روسیه و چین پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر آینده به ویژه اگر نتیجۀ این انتخابات بازگشت دونالد ترامپ به قدرت باشد.
مالبرونو با اشاره به اظهارات یک کارشناس مسائل خاورمیانه افزوده است که در دورنمای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر آینده، رژیم اسلامی ایران بیش از گذشته به روسیه متکی شده است. رهبران ایران، به گفتۀ فیگارو، به پایان جنگ اوکراین میاندیشند و معتقدند که زمان مذاکره عاقبت فراخواهد رسید. البته خبرنگار فیگارو تصریح میکند که رهبران ایران خوب میدانند که آنان نقشی در این مذاکرات نخواهند داشت، هر چند امیدوارند که در این مذاکرات روسیه از منافع جمهوری اسلامی در زمینۀ اتمی و نفوذ تهران در خاورمیانه پشتیبانی کند.
ژُرژ مالبرنو اضافه میکند که جمهوری اسلامی صدها پهپاد در اختیار روسیه در جنگ جاری این کشور علیه اوکراین گذاشته است. در مقابل، مسکو نیز عاقبت جنگندههای سوخوی خود را در اختیار تهران خواهد گذاشت و از هماکنون همکاری خود را با ایران در خاک سوریه تقویت کرده است.
ولی نصر پژوهشگر ایرانیتبار در آمریکا نیز به خبرنگار فیگارو گفته است که جمهوری اسلامی چنانکه تصور میشود از پیروزی دوبارۀ دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نگران نیست، زیرا، رژیم اسلامی تفاوت چندانی میان دولت بایدن و دولت ترامپ مشاهده نمیکند. از نظر تهران، بایدن سیاست تحریم حداکثری ترامپ را در قبال ایران زیر سئوال نبرد و ترامپ نیز قادر نخواهد بود واقعیت کنونی خاورمیانه را تغییر بدهد. در این بین، چین نیز، به نوشتۀ فیگارو پیش از انتخابات آمریکا حجم واردات نفت از ایران را افزایش داده تا در مذاکره با رئیس جمهوری آیندۀ آمریکا دربارۀ ایران دست بالا را داشته باشد.
یک کارشناس مسائل خاورمیانه به خبرنگار فیگارو گفته است که برخی محافل قدرت در ایران حتا امیدوارند که دونالد ترامپ پیروز انتخابات ریاست جمهوری آینده در آمریکا باشد. زیرا آنان معتقدند که ترامپ و پوتین دربارۀ پایان جنگ اوکراین مذاکره خواهند کرد و در این صورت حکومت ایران امیدوار است که پوتین در این مذاکرات از منافع تهران دفاع کند، در حالی که با وجود جو بایدن جنگ اوکراین ادامه خواهد یافت.
در واقع، به نوشتۀ فیگارو، جمهوری اسلامی به حمایت سیاسی روسیه نزدیکی اقتصادی به چین را افزوده است. بازرگانان چینی به ایران بازگشتهاند و اگر ترامپ پیروز انتخابات نوامبر شود، ناچار است با چین دربارۀ ایران گفتگو کند. تا آن روز، فیگارو میگوید، هدف تهران پُر کردن صندوقهای خود است تا بتواند در دورۀ بعد سر پا بماند.