یک مقام سازمان حفاظت محیط زیست ایران میگوید افغانستان هنوز هیچیک از حقابههای محیط زیستی و آب شرب را نداده است
در حالی که شهرداری تهران برای احداث یک نیروگاه زبالهسوز و دفن پسماند شش هزار تنی با سرمایهگذاران چینی قراردادی امضا کرده و مدعی شده است که این «تکنولوژی» در تهران «تحول» ایجاد میکند، نتایج یک مطالعه مشترک در دانشگاههای تهران، تگزاس و پلیتکنیک مادرید آشکار میکند که راهاندازی این زبالهسوز برای پایتخت ایران عواقبی جبرانناپذیری به همراه خواهد داشت.
روزنامه پیام ما روز دوشنبه هفتم اسفند در گزارشی با عنوان «زبالهسوز شش هزار تنی؛ بلای جان تهران»، به این موضوع پرداخت و نوشت که با راهاندازی این زبالهسوز، فرایند موجود برای کمپوست تعطیل و تفکیک از مبدا به فراموشی سپرده خواهد شد.
خیز شهرداری تهران برای راهاندازی این نیروگاه زبالهسوز شش هزار تنی در حالی است که تاکنون مطالعات محیطزیستی، پیوست سلامت و پدافند غیرعامل آن برای آن انجام نشده است و عجله برای انعقاد چنین قراردادی میتواند عواقبی ناخوشایند برای تهران به بار بیاورد.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران میگویند که دولتهای پیشین افغانستان و نیز رژیم طالبان با ساخت سد و انحراف مسیر آب هیرمند، میزان آب این رودخانه هنگام ورود به ایران را بهشدت کاهش دادهاند اما طالبان مدعیاند که حقابه ایران به دلیل خشکسالی و بارش اندک باران کم شده است.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران و طالبان ۲۵ بهمن در نشستی در استان زابل افغانستان، در مورد حقابه ایران مذاکره کردند اما به گزارش منابع، این نشست هم بینتیجه پایان یافت.
خبرگزاری مهر، از رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی ایران، در پایان این نشست گزارش داد که با وجود پافشاری مقامهای ایرانی به ارائه برنامه زمانبندی برای رهاسازی آب و تامین حقابه ایران، طرف طالبان مانند سالهای گذشته از این امر طفره رفتند و نشست بینتیجه پایان یافت. این رسانه نوشت: «هیئت ایرانی ضمن اعتراض به این رویه، انتظار دارد که حاکمان افغانستان پایبندی به معاهده سال ۱۳۵۱ هیرمند را نه در گفتار، بلکه در عمل اثبات کنند.»
این در حالی است که طالبان پس از به قدرت رسیدن در افغانستان، در دو سال و نیم گذشته ادعا کردهاند که به معاهده هیرمند پایبندند اما به دلیل خشکسالی و کمبود آب نمیتوانند این معاهده را به صورت کامل عملی کنند.
با این حال، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست ایران روز یکشنبه به خبرگزاری ایسنا گفت که در نشست اخیر با طالبان، این گروه قول دادهاند که در صورت بارش باران کافی، حقابه ایران را بدهند.
مجتبی ذوالجودی همچنین از تصمیم برای برگزاری نشستی دیگر در ایران با حضور هیئت طالبان در آینده نزدیک خبر داد و گفت که به دستور ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی نخست وزیر این گروه، قرار است هیئتی ازطالبان برای گفتوگو در این مورد به ایران سفر کند.