«هر ماه ده تن» از زعفران تولید ایران به خارج قاچاق می‌شود

یکشنبه, 2ام اردیبهشت, 1403
اندازه قلم متن

بسته‌های زعفران در قندوز افغانستان

بسته‌های زعفران در قندوز افغانستان

نایب رئیس شورای ملی زعفران ایران می‌گوید به دلیل عدم توانایی در «صادرات درست» زعفران و تأمین بازارها، اکنون «قاچاقچیان بازار را تأمین می‌کنند و بر اساس برآوردها هر ماه ده تن زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج می‌شود».

به گزارش خبرگزاری ایسنا، غلامرضا میری روز یک‌شنبه، دوم اردیبهشت، گفت که «به دلیل تحریم‌ها و برخی مسائل داخلی صادرات مدیریت نمی‌شود» و «ما به دلیل تحریم‌ها نمی‌توانیم زعفران را از کشور به آمریکا و عربستان سعودی صادر کنیم، در نتیجه زعفران ما از افغانستان، امارات و اسپانیا به کل دنیا صادر می‌شود.»

وی افزود: «برای صادرات زعفران به چین و هند نیز باید ۳۸ و ۱۴ درصد عوارض پرداخت کنیم که برای صادرکننده پرداخت چنین عوارضی به صرفه نیست و قیمت تمام شده را افزایش می‌دهد، در نتیجه برخی خریداران ترجیح می‌دهند زعفران را از تاجر افغانستانی یا قاچاقچی خریداری کنند.»

غلامرضا میری اضافه کرد که «در حال حاضر به ۶۷ کشور دنیا زعفران صادر می‌کنیم و طبیعتاً باید بیش از ۴۰۰ تن زعفران صادر شود، اما بر اساس آمارها فقط ۲۰۰ تن زعفران صادر می‌کنیم و تقاضای جهانی نیز کم نشده است. این یعنی بخشی از نیاز بازارهای جهانی توسط قاچاقچیان تأمین می‌شود.»

موضوع زعفران ایران و افغانستان

روز ۲۲ فروردین، دبیر شورای ملی زعفران ایران در گفت‌وگو با رسانه‌ها گزارشی از وضعیت وخیم بازار زعفران تولیدی کشور داده و گفته بود که زعفران ایرانی نیز به «سرنوشت» پسته و فرش ایرانی دچار شده است.

فرشید منوچهری افزوده بود: «افغانستان… سال گذشته ۴۰ تن زعفران از ایران خریداری کرده و در بازارهای خود ما به فروش رسانده است یا اسپانیا با بسته‌بندی جدید زعفران ایران را در فروشگاه‌های زنجیره‌ای سراسر اروپا و حتی کشورهای عربی و آمریکا عرضه می‌کند، به طوری که اکنون بسیاری از مصرف‌کنندگان زعفران؛ ایران را به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده نمی‌شناسند.»

در پی این اظهارات، عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت طالبان، این موضوع را رد کرد و گفت: «افغانستان زعفران عالی و خوب دارد که در بازارهای جهانی از نام نیک برخوردار است و مقام اول را از آن خود کرده. ما نیازی نمی‌بینیم که زعفران‌های دیگر را با زعفران افغانستان مخلوط کنیم تا به تجارت خوب دست پیدا کنیم.»

وزارت تجارت طالبان می‌گوید افغانستان در سال ۱۴۰۲ حدود ۶۷ تن زعفران به ارزش ۴۹ میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر کرده است.

با وجود این، غلامرضا میری، نایب رئیس شورای ملی زعفران ایران، در بخش دیگری از اظهارات روز یک‌شنبه دوم اردیبهشت خود سخنان وزارت تجارت طالبان را رد کرد.

او گفت: «افغانستان اعلام کرده که ۷۹ تن زعفران صادر می‌کند، در حالی که بر اساس آمارهای اعلامی خودشان تنها ۱۲ تن تولید می‌کنند. متأسفانه افغانستان ۶۷ تن زعفران را به نام زعفران افغانستان در بازارهای جهانی به مشتریان ما می‌فروشد.»

وزارت تجارت طالبان هنوز به این اظهارات تازه نایب رئیس شورای ملی زعفران ایران واکنشی نداشته است.

از: رادیو فردا


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.