سارا حسین، مسئول کمیته حقیقتیاب درباره اعتراضات ایران
خبرگزاری رسمی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، «میزان»، در واکنش به موضع سارا حسین، رئیس هیات حقیقتیاب مستقل سازمان ملل که هفته پیش با انتشار متنی نوشته بود «مرگ ابراهیم رئیسی نباید نقض حقوق بشر در ایران را تحتالشعاع قرار دهد» او را «بلندگوی غرب» نامید.
سارا حسین روز دوشنبه ۷ خرداد در نامهای سرگشاده ضمن هشدار درباره احتمال اثرگذاری مرگ رئیسی بر «نقض جدی حقوق بشر و نقض قوانین بینالمللی» توسط حکومت ایران، در مورد سیاستهای سرکوبگرانه و اقدامات انجامشده برای محدود کردن بیشتر زنان و دختران در ایران ابراز نگرانی کرد و خواستار پایان دادن به این رفتارها شده بود.
نامه حسین در حالی منتشر شد که اعلام برگزاری «روز یادبود ابراهیم رئیسی» در سازمان ملل متحد واکنشهای فراوانی روبهرو شده بود. در همین زمینه نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل نیز در روز هفتم خرداد، در واکنش به مراسم اعلام شده، این اقدام را «تجلیل از اعدام و کشتار جمعی علیه مردم ایران» دانسته بود.
خبرگزاری قوه قضاییه، نامه سارا حسین را «شکل دیگری» از مخالفت با برگزاری مراسم سازمان ملل نامیده و نوشته که این مراسم «به مذاق برخی از مدعیان حقوق بشر بهویژه مدعیان کنشگری در حوزه حقوق بشر در ایران خوش نیامد و اقدامهای ناکامی را برای به حاشیه بردن موضوع در پی داشت.»
قوه قضاییه بار دیگر در این گزارش، مستندات ارائه شده در گزارشهای هیات حقیقتیاب را «جانبدارانه» و «سیاستزده» نامیده و موارد نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی را «گزارشهای ساختگی رسانههای فارسی زبان معاند» و «چهرههای معاند در شبکههای اجتماعی، مجرمان فراری و منابع وابسته به گروههای تروریستی» دانسته است.
این در حالی است که هیات حقیقتیاب در آخرین گزارش تفصیلی و مستندی که در نشست ماه مارس در شورای حقوق بشر منتشر کرد، بیش از ۶۰۰ صفحه مستندات تهیه شده توسط کارشناسان این هیات را در اختیار عموم قرار داد.
مراسم یادبود برای ابراهیم رئیسی در سازمان ملل پنجشنبه گذشته در حالی برگزار شد که نمایندگان بسیاری از کشورهای جهان در این جلسه حاضر نشدند و از میان ۱۹۳ کشور عضو، در شلوغترین زمان، تنها نمایندگان ۹۰ کشور در این مراسم حضور داشتند.
صحن علنی سازمان ملل روز پنجشنبه در حالی شاهد برگزاری مراسم یادبود برای ابراهیم رییسی بود که پیشتر کشورهای آمریکا، استرالیا، و فرانسه اعلام کرده بودند این مراسم را «بایکوت» میکنند و علاوه بر این، نمایندگان ۱۰۰ کشور دیگر نیز سالن را حین برگزاری مراسم ترک کردند.
ابراهیم رئیسی رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دولت او، امام جمعه تبریز و چند تن دیگر پس از سقوط بالگرد حامل آنها در جنگل دیزمار در استان آذربایجان شرقی در روز ۳۰ اردیبهشت کشته شدند.
مقامهای برخی کشورهای غربی و اعضای نهادهای بینالمللی، همچون سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از مرگ مقامات جمهوری اسلامی به آنها ادای احترام کردند یا پیام تسلیت فرستادند، که با اعتراض شدید ایرانیان و فعالان سیاسی کشورها روبرو شد.
صدای آمریکا