پیشینه سیاسی علیرضا زاکانی چیست؟

دوشنبه, 14ام خرداد, 1403
اندازه قلم متن

علیرضا زاکانی، شهردار تهران، روز ۱۲ خرداد در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ثبت‌نام کرد. صلاحیت او دو بار در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ خورشیدی از سوی شورای نگهبان رد شده بود و در انتخابات ۱۴۰۰ هم به زاکانی لقب کاندیدای پوششی داده شد. آیا او این بار برای پیروزی آمده یا باز هم پوشش؟

زاکانی ۱۲ اسفند سال ۱۳۴۴ در تهران متولد شد. او از مرداد ۱۴۰۰ پس از آنکه به نفع ابراهیم رئیسی در انتخابات کنار رفت، از سوی شورای شهر تهران که اصولگرایان اکثریت آن را در اختیار داشتند، به‌عنوان شهردار انتخاب شد.

او پیش از شهرداری تهران از مرداد ۱۳۹۹ تا مرداد ۱۴۰۰، برای مدت کوتاهی ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس را به عهده داشت.

زاکانی در دوره‌های هفتم، هشتم و نهم نماینده تهران و در دوره یازدهم نماینده قم در مجلس شورای اسلامی بود. ریاست کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس همزمان با دوران ریاست جمهوری حسن روحانی، مهم‌ترین نقش او در مجلس شورای اسلامی بود.

همسر علیرضا زاکانی معصومه پاکتچی است. او دارای تحصیلات سطح حوزه علمیه و مدیر حوزه های علمیه زنان استان تهران است. زاکانی و پاکتچی سه فرزند دختر دارند. دختر اول زاکانی در دوره دبیرستان ازدواج کرد، اما دو دختر دیگرش بعد از کنکور ازدواج کردند.

Loading video

داماد اول زاکانی «برادر شهید» است. داماد دوم او فارغ‌التحصیل دانشگاه صنعتی شریف و داماد سومش در حال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد عمران در دانشگاه تربیت مدرس است. مریم، یکی از دختران زاکانی، در سوئیس تحصیل کرده است.

او آبان ۱۴۰۰ چند ماه پس از آغاز شهرداری، حسین حیدری، دامادش را طی حکمی به عنوان مشاور و دستیار ویژه شهردار در حوزه «هوشمندسازی، فناوری‌های نوین و نوآوری شهری» منصوب کرد.

شهردار فعلی تهران پیش از سال ۱۴۰۰، دو بار دیگر در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ هم برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ثبت‌نام کرده بود که هر دوبار رد صلاحیت شد.

زاکانی سال ۱۳۶۸ در کنکور شرکت و در رشته پزشکی پذیرفته شد. علاوه بر این، او سال ۱۳۸۳ هم دوره دکتری تخصصی پزشکی هسته‌ای را گذراند.

زاکانی تا پیش از ورود به عرصه سیاست از سوی دانشجویان به عنوان عضوی از بسیج دانشجویی شناخته می‌شد. او در اواخر سال ۱۳۷۷ مسوول بسیج دانشجویی دانشگاه‌های تهران و از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۲ مسوول سازمان بسیج دانشجویی کشور بود.

شهردار فعلی تهران در جریان انتخابات سال ۱۴۰۰ اعلام کرد دو آپارتمان ۹۵ متری در خیابان ایران تهران و یک آپارتمان در قم متعلق به همسرش، مجموع دارایی‌های خانواده اوست.

با وجود تلاش زاکانی برای نشان دادن چهره‌ای ضد فساد از خود، در کمتر از سه سالی که شهردار تهران شده، خبر چندین مورد تخلف و فساد و حاشیه در مجموعه منتشر شده است.

از جمله آخرین موارد آن سفر به چین و عقد قراردادی محرمانه برای واردات وسایل نقلیه از جمله اتوبوس و تاکسی بود؛ قراردادی که با توجه به اجبار شهروندان ایرانی برای استفاده از تولیدات خودروسازان داخلی مورد انتقاد قرار گرفت.

Loading video

اواسط اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ هم افشای پرداخت کمک‌هزینه‌های میلیاردی به مدیران از سوی زاکانی زیر عنوان کمک هزینه ودیعه مسکن مورد انتقاد رسانه‌ها قرار گرفت. شهرفروشی، پرداخت مبالغ میلیاردی بابت دکوراسیون بی‌کیفیت شهری و گم شدن میلیاردها تومان از بودجه شهرداری سایر مواردی هستند که زمان شهرداری زاکانی رخ داده است.

از ابتدای سال ۱۴۰۲، کمی پس از خیزش انقلابی سال ۱۴۰۱ در پی قتل حکومتی مهسا ژینا امینی، زاکانی طی طرحی به نام «حجاب‌بان»، تعداد از کارکنان یگان حفاظت شهرداری را برای تحمیل حجاب اجباری سازماندهی کرد.

نهم مهر ۱۴۰۲ گزارش‌هایی منتشر شدند مبنی بر اینکه یک دختر دانش‌آموز به نام آرمیتا گراوند به دلیل بر سر نداشتن مقنعه در ایستگاه متروی شهدای تهران هدف آزار نیروهای «حجاب‌بان» قرار گرفته و طی درگیری به وجود آمده،‌ ماموری او را هل داده که باعث شده سرش به میله آهنی واگن برخورد کند و بی‌هوش شود.

خبر جان باختن آرمیتا که بسیاری پرونده کشته شدن او را مشابه مهسا ژینا امینی می‌دانند، پس از ۲۸ روز بستری زیر نظر نهادهای امنیتی در بیمارستان نظامی فجر، روز ششم آبان ۱۴۰۲ اعلام شد.

ایران اینترنشنال 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.