قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی کانادا با واکنشهای مختلفی در ایران مواجه شد. در حالی که مقامات جمهوری اسلامی از این خبر خشمگین شدهاند، بسیاری از گروههای مخالف جمهوری اسلامی و شهروندان از این اقدام استقبال کردند.
با اعلام جاستین ترودو نخست وزیر کانادا، در روز چهارشنبه ۳۰ خرداد سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی این کشور قرار گرفت.
دولت کانادا بلافاصله پس از تروریستی شناختن سپاه به شهروندان این کشور به طور موکد توصیه کرد از سفر به ایران خودداری کنند و از شهروندان کانادایی که در ایران حضور دارند خواست فورا از ایران خارج شوند.
در ایران سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، این اقدام کانادا را «حرکتی خصمانه، مغایر با موازین حقوق بینالملل» و «مصداق تعرض به حاکمیت ملی ایران» خواند و علی باقری کنی، سرپرست این وزارتخانه هم «مسئولیت عواقب این تصمیم» را بر عهده کانادا گذاشت.
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز اوکراینی هم در بیانیهای نوشت بر اقدام قضایی بینالمللی درباره شلیک سپاه به هواپیما اصرار دارد و قاتلان فرزندان ایران را نه فراموش میکنند و نه میبخشند.
۱۰۱۱۰۴۲۲۰۳۳۰۰۶۱۴۴۱۳۹٫ampproject.net%2F2406071948000%2Fframe.html
حامد اسماعیلیون در واکنش به تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران از سوی دولت کانادا پیامی تصویری منتشر و ضمن اشاره به نقش داشتن سپاه در سرکوب وحشیانه، ارعاب و شکنجه و شلیک به هواپیمای اوکراینی گفت این نهاد نه تنها امنیت کشور و منطقه بلکه سراسر جهان را به هم ریخته است. اسماعیلیون گفت… pic.twitter.com/aLMqD9SXBE
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) June 19, 2024
ایراناینترنشنال از مخاطبان خود پرسید تروریستی شناخته شدن سپاه در کانادا چه تاثیری میتواند روی فعالیتهای این نهاد بگذارد.
شهروندی با اشاره به «فروش نفت در دوران بایدن و بی اثر شدن تحریمها» گفت اگر دولت کانادا هم مثل دولت سابق دونالد ترامپ محدودیتها را جدی بگیرند، شرایط برای سپاه فلجکننده میشود.
مخاطب دیگری بر اثر روانی این اتفاق بر روی مردم داخل ایران تاکید کرد و گفت افراد وابسته به سپاه در میان بستگانشان هم آبرویی ندارند.
کاربری هم تروریستی شناختن سپاه در کانادا را یک «نقطه عطف» برای تمام ایرانیان توصیف کرد.
شهروندی ابراز امیدواری کرد این اتفاق باعث شود اروپاییها هم به خود بیایند و سپاه را تروریستی اعلام کرده و در لیست تحریمها قرار دهند.
کاربری هم احتمال کاهش فعالیتهای سپاه در کوتاه مدت را طرح کرد، ولی گفت این نهاد در طولانی مدت به کار خود ادامه میدهد.
کاربری دیگری این اقدام را «نمایشی و فریب مردم» خواند. او با اشاره به آزادی حمید نوری از زندانی در سوئد گفت: «سپاه برآمده از مافیای قدرت است و با همه تمام نهادهای امنیتی دنیا معامله میکند.»
از شهروندان پرسیدیم به نظر شما تروریستی شناخته شدن سپاه در کانادا چه تاثیری میتواند روی فعالیتهای این نهاد بگذارد؟ یکی از مخاطبان با ارسال پیامی میگوید: «بعد از کانادا باید اروپا سپاه را تروریستی بشناسد و ترس از همین موضوع شاید کمی از فعالیتهای سپاه کم کند.» pic.twitter.com/gdHz7TRr0R
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) June 21, 2024
در آمریکا متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، با استقبال از اقدام دولت کانادا برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی، «تروریسم و توطئههای مرگبار» سپاه را خطری برای کل جهان دانست.
با این حال، وزارت خارجه استرالیا روز جمعه اول تیر ماه به ایراناینترنشنال گفت قانون این کشور اجازه «تروریستی شناختن» سپاه پاسداران را نمیدهد. سفارت ایران در استرالیا در واکنش به حمایت انجمن یهودیان از اقدام کانادا در تروریست شناختن سپاه پاسداران، از دولت استرالیا خواست اقدامات این انجمن را محدود کند.
در بخشی از جوابیه استرالیا آمده است که «چارچوب سازمانهای تروریستی» در قانون جزایی استرالیا، اجازه فهرست شدن نهادهای دولتی را نمیدهد.
به گفته وزارت امور خارجه استرالیا، دولت این کشور از «ابزارهای موجود برای انجام اقدامات معنادار علیه سپاه پاسداران» استفاده کرده است که اعمال «تحریمهای مالی هدفمند» از جمله آن محسوب میشود.
از: ایران اینترنشنال