ایران وایر
در پی وقوع حادثه ناگوار در معدن ذغال سنگ معدنجو، سه فعال زن کارگری محبوس در زندان اوین، با انتشار پیامی همدردی خود با خانواده کارگران جان باخته در این معدن را ابراز کردند.
در این پیام که امروز چهارم مهرماه منتشر شده و به امضای سه تن از زنان فعال کارگری زندانی چون «ریحانه انصاری نژاد»، «ناهید خداجو» و «نسرین خضر جوادی» از بند زنان زندان اوین رسیده، آمده است که «فاجعهای دیگر برای کارگران معدن طبس و قربانی شدن بیش از پنجاه نفر از کارگران به دلیل ایمن نبودن محیط کار، کارگران را هم چون همیشه، به قتلگاه فرستاد و خانودههای بسیاری را از داشتن عزیزانشان محروم کرد. ما فعالین کارگری که برای پیگیری مطالبات خود و دیگر کارگران در زندان بسر میبریم، تاثر و تالم خود را از این مصیبت وارده اعلام میداریم. به خانوادههای این عزیزان و طبقه کارگر ایران تسلیت میگویم.»
مرگ کارگران در معدن طبس یک جنایت آشکار
شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت با انتشار پیامی در کانال تلگرامی این شورا، به جان باختن کارگران در این معدن واکنش نشان داد و نوشت: «بیش از پنجاه همکار کارگر معدنچی ما در طبس […] در اثر انفجار معدن -که میشد از آن جلوگیری کرد- جان باختند. یک جنایت واقعی که عاملین آن برای همه مشخص هستند.»
این شورا در ادامه مینویسد: «ما کارگران شاغل در نفت عمیقا در درد کارگران معدن طبس و خانوادههای عزیزشان شریک هستیم. عاملین جنایت در معدن طبس از جنس همان کسانی هستند که بارها و بارها همکاران ما را بخاطر نبود ایمنی محیط کار در دیگر معادن و دیگر مراکز کارگری و در نفت که یک پارچه خطر است و قربانی دادهایم؛ هستند.»
«همان سودجویان کثیف و جنایتکاری که حاضر نیستند اندک هزینهای برای ایمن شدن محیطهای کار متقبل شوند. حاضر نیستند وقفهای در چرخه تولیدشان صورت گیرد. حتا اگر از قبلا به آنها خطر گوشزد شده باشد و دارند هر روزه جنایت میکنند. امروز صحبت از کشتار کارگران در معدن طبس است. فاجعهای که بیشترین قربانی را داده است. باید به این بساط چپاول و قلدری و جنایت و بردگی پایان داد. نباید اجازه دهیم که بیش از این ما را به کام مرگ بفرستند. این یک درد مشترک است و پاسخ مشترک میطلبد. ما هم به کارزار «ایرانم اعتصاب» میپیوندیم. تا کی بردگی و بازی با جان انسانها.»
وضعیت معادنمان از نظر ایمنی فاجعه است
«فرشاد اسماعیلی»، مشاور قانون کار هم در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «…چند سال است از اینکه وضعیت معادنمان از نظر ایمنی فاجعه است مینویسم. هنوز جنازه کارگر چهارم شازند را بعد چند ماه بیرون نیاوردهاند، باید تعداد کشته شدگان کارگر معدن طبس را بشماریم…علت یا علل حادثه هنوز گزارش نشده. صبر میکنیم علل حادثه را دقیق مشخص کنند. ببینیم معدنی که ۷۶ درصد زغال سنگ کشور را تامین میکند وضعیت رعایت HSE حفاظت و ایمنی و بهداشتش برای حفظ جان کارگران چقدر بوده.»
حادثه دردناک در معادن پروده طبس و چند سوال
«علی پیرحسینلو»، از فعالان سیاسی با طرح چند پرسش مهم به این حادثه در شبکه اجتماعی ایکس واکنش نشان داد و نوشت: «حادثه دردناک در معادن پروده طبس و چند سوال: به فرض باز شدن حفره گازی، چرا سیستم تهویه نتوانسته گاز را خارج کند؟ به فرض نشت متان، چه عامل احتراقی باعث انفجار شده؟ آیا تجهیزات داخل معدن ضدانفجار نبوده؟ آیا سیستم آلارم گاز در معدن وجود نداشته؟ آیا گازسنجی بموقع انجام شده؟ چرا با توجه به عمق حفاری، هنوز سیستم زهکشی در این معدن نصب نشده؟ چرا از دیشب چندین آمار مختلف از تعداد کارگران حاضر در معدن مطرح شده؟ چرا ایمیدرو در مکانیزه کردن استخراج معادن سستی میکند؟ چرا هنوز وزیر صنعت برای تغییر مدیرعامل ایمپاسکو تصمیم نگرفته؟ و چراهای بیشتر …»
هدیه کیمیایی، روزنامهنگار هم به نقل از همسر یکی از کارگران کشته شده در معدن طبس در شبکه ایکس نوشته است: «برای حمل جنازه کارگران از خانوادههایشان ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان پول گرفتهاند و چند تکه یخ دادهاند تا روی جنازهها بگذارند و جابهجایشان کنند. یکی دیگر از اعضای خانواده کارگران کشته شده گفته: گفتند کیسه بخرید و برای تحویل جنازههایتان بیاورید. همسر علیرضا کدئی، یکی از کارگران معدن که الان در بخش مراقبتهای ویژه بستری است، گفت:«همسرم در بخش مراقبتهای ویژه است. ماه اولِ کارش بود، اصلا نمیدانیم حقوقش را میدهند یا نه. بیمارستان گفته او را بیمه درمانی نکرده بودند، از طرفی دکترها میگویند شاید نیاز باشد تا مدتها تحت نظر باشد. نمیدانم بابت همه این هزینهها چه کنم.»