ارزیابی کارشناسان و گزارش شرکتهای ردیابی نفتکشها نشان میدهند به دلیل افزایش تنشها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، صادرات نفت خام ایران در ماه جاری میلادی نسبت به روند آن در ماههای گذشته، کاهش یافته است.
به گزارش وبسایت اویل پرایس، تصاویر ماهوارهای و شرکت ردیابی نفتکش تانکرترکرز خبر میدهند ایران در اقدامی احتیاطی، چندین نفتکش را از جزیره خارک در خلیج فارس خارج کرده که این امر، صادرات نفت را کاهش داده است.
آرمن عزیزیان، تحلیلگر مسائل نفت گفته است در ۱۰ روز اول ماه جاری میلادی (اکتبر)، در مقایسه با آنچه که معمولا وجود داشته، صادرات نفت ایران «بسیار کُند بوده» است.
کاهش صادرات نفت خام ایران در ماه اکتبر همزمان با نگرانی مقامهای جمهوری اسلامی از حمله تلافیجویانه احتمالی اسرائیل پس از حمله موشکی اول اکتبر سپاه پاسداران به اسرائیل است.
در روزهای اخیر بارها گزارش شده که اسرائیل ممکن است تاسیسات هستهای یا نفتی جمهوری اسلامی را در حمله احتمالی هدف قرار دهد.
در شرایطی که هنوز چنین حملهای صورت نگرفته، صادرات نفت ایران در ۱۰ روز اول ماه جاری میلادی به حدود ۶۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته که حدود یک-سوم حجم صادرات نفت ایران در ماههای اخیر است.
در ماه سپتامبر (شهریور و مهر)، صادرات نفت خام ایران به ۱/۸۳ میلیون بشکه در روز رسیده بود.
در مرداد ماه نیز رویترز به نقل از شرکتهای ردیابی نفتکشها و منابع تجاری گزارش داد نفت خام ایران از اواخر سال گذشته میلادی به شهر بندری و پالایشگاهی دالیان در شمال شرق چین سرازیر شده که به حفظ میزان خرید نفت خام ایران از سوی پکن در سطوح نزدیک به رکورد، کمک کرده است.
کارشناسان ارزیابی میکنند حتی اگر شرایط منطقه به حالت عادی برگردد و صادرات نفت خام ایران در ابعاد گذشته از سر گرفته شود، بعید است فروش نفت ایران تا پایان ماه جاری میلادی از ۱/۳۵ میلیون بشکه در روز فراتر رود.
این کاهش صادرات نفت، آسیبپذیری اقتصاد ایران را در جریان تنشهای ژئوپلیتیک منطقه برجسته میکند.
بسیاری از تحلیلگران میگویند تولیدکنندگان اوپک با ظرفیت مازاد امارات متحده عربی و عربستان سعودی میتوانند کسری باقیمانده در بازارهای نفت را در صورت اختلال در صادرات نفت ایران، جبران کنند.
ایران اینترنشنال