رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل
رسانههای دولتی ایران روز یکشنبه بیستم آبان خبر دادند که رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل، چهارشنبه پیش رو به ایران سفر میکند و روز بعد از آن رایزنی با مقامات ایرانی را آغاز خواهد کرد.
رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه گذشته گفته بود که ممکن است در روزهای آینده برای گفتوگو در مورد برنامه هستهای مورد مناقشه ایران به تهران سفر کند و افزوده بود که انتظار دارد که با دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، همکاری کند.
از جمله مسائل دیرینه بین ایران، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و قدرتهای غربی میتوان به ممنوعیت ورود کارشناسان غنیسازی اورانیوم از تیمهای بازرسی آژانس به ایران توسط تهران و عدم توضیح در مورد آثار اورانیوم یافتشده در سایتهای اعلام نشده برای سالها اشاره کرد.
ایران همچنین از سال ۲۰۱۹، پس از آن که دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا، از توافق هستهای ۲۰۱۵ که ایران با قدرتهای جهانی به دست آورده بود، خارج شد و تحریمهای سخت آمریکا علیه جمهوری اسلامی را دوباره اعمال کرد، فعالیتهای هستهای خود را افزایش داده است.
بر اساس این توافق، ایران غنیسازی اورانیوم را که از نظر غرب تلاشی پنهان برای توسعه توانایی سلاحهای هستهای بود، محدود کرده بود.
تهران اکنون در حال غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصد است که به حدود ۹۰ درصد مورد نیاز برای بمب اتم نزدیک است. طبق معیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران اورانیوم غنیشده کافی برای تولید حدود چهار بمب هستهای، در صورت غنیسازی بیشتر، در اختیار دارد.
ایران مدتهاست که هرگونه برنامه برای ساخت بمب هستهای را رد کرده و میگوید که اورانیوم را فقط برای مصارف انرژی غیرنظامی غنیسازی میکند.
سفر رئیس آژانس بینالمللی اتمی به ایران در حالی انجام میشود که کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران و مشاور ارشد علی خامنهای، ۱۱ آبان امسال در مصاحبه با شبکهٔ خبری المیادین لبنان گفت اگر ایران با خطر موجودیتی روبهرو شود، «دکترین هستهای» خود را تغییر خواهد داد.
آقای خرازی با تأکید بر توان جمهوری اسلامی در ساخت سلاح هستهای در واکنش به حمله هوایی اسرائیل در بامداد پنجم آبان به مراکز نظامی ایران گفت: «ایران پاسخ اسرائیل را خواهد داد.»
این دومین بار در سال جاری است که مشاور ارشد علی خامنهای بر احتمال تغییر دکترین نظامی و هستهای ایران تأکید میکند.
آقای خرازی ۲۰ اردیبهشت امسال نیز در مصاحبه با شبکهٔ خبری الجزیره این سخنان را بر زبان آورده بود که با واکنش تند ایالات متحده روبرو شد و اتحادیه اروپا نیز از جمهوری اسلامی خواست تا این تهدید را کنار بگذارد.
از: رادیو فردا