هیات وزیران در یک آییننامه، وارد کردن بنزین سوپر را برای اشخاص حقوقی آزاد کرد. پیشبینی شده است قیمت این بنزین وارداتی به طور میانگین لیتری ۸۰ هزار تومان باشد. این اقدام دولت مسعود پزشکیان از سوی برخی ناظران به «خیز برداشتن حکومت برای افزایش قیمت بنزین» تعبیر شده است.
تصویبنامه هیات وزیران به تاریخ ۲۰ آبان ۱۴۰۳، در خصوص آییننامه اجرایی تبصره هشت ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور که به موضوع هدفمندی یارانهها پرداخته، ابلاغ شد.
بر اساس بند نهم این آییننامه، واردات و توزیع بنزین ویژه (سوپر)، به وسیله اشخاص حقوقی دارای مجوز از وزارت نفت با قیمت غیر یارانهای، خارج از سیستم توزیع سوخت یارانهای، مجاز اعلام شده است.
اگرچه این بخش اشاره مشخصی به نرخ بنزین عادی نکرده اما برخی رسانههای داخلی آن را به «خیز دولت برای افزایش قیمت سوخت» تعبیر کردند.
احتمال افزایش قیمت بنزین یکی از محورهای سوالات خبرنگاران از فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم، در اولین نشست مطبوعاتی پس از انتشار این آییننامه بود.
مهاجرانی روز سهشنبه ۲۲ آبان با بیان این که دولت به دلیل ناترازی ناچار است بنزین وارد کند، تاکید کرد: «در بودجه ۱۴۰۴ افزایش قیمت بنزین دیده نشده است.»
افزایش قیمت بنزین و بودجه ۱۴۰۴
مهاجرانی و سایر مقامات دولت و نمایندگان مجلس بارها تاکید کردهاند که در لایحه بودجه سال آینده، افزایش قیمت بنزین دیده نشده است. همزمان تجربه حکمرانی جمهوری اسلامی نشان میدهد اصولا افزایش قیمت بنزین ارتباطی به قوانین بودجه ندارد. آبان سال ۱۳۹۸، بنزین با تصمیم شورای هماهنگی سران سه قوه و تایید علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی گران شد. حتی مجلس شورای اسلامی که ابتدا قصد داشت نقشی نظارتی علیه این مصوبه که مبنای قانونی نداشت بازی کند، پس از سخنرانی خامنهای در دفاع از آن، کاملا عقبنشینی کرد.
همین مصوبه ۲۰ آبان امسال نیز که مقرر کرده بنزین سوپر به وسیله اشخاص حقوقی وارد و خارج از سیستم توزیع معمول عرضه شود، آییننامه اجرایی قانون بودجه است اما در قانون بودجه امسال، واردات بنزین سوپر و عرضه آن خارج از شبکه توزیع، پیشبینی نشده است و دولت با یک مصوبه آن را اجرایی میکند.
از طرفی، هر چند در قانون بودجه سال آینده اشاره صریحی به افزایش قیمت بنزین نشده اما پیشبینی کاهش واردات بنزین در قانون بودجه نشان میدهد دولت قصد دارد تغییراتی در عرضه بنزین انجام دهد.
مهرداد لاهوتی، نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، ۱۳ آبان ۱۴۰۳ گفت: «امسال برای واردات بنزین ۹۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شد اما برای سال آینده ۶۵ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده.»
او افزود: «معنای این تغییر اعداد روشن است و به احتمال زیاد، دولت میخواهد نرخ بنزین را افزایش دهد.»
پیشبینیها درباره قیمت بنزین سوپر و عادی
در پی انتشار مصوبه آزادسازی واردات بنزین سوپر برای بخش خصوصی، خبرگزاری مهر در گزارشی برآورد کرده است با توجه به قیمت جهانی بنزین سوپر و نرخ دلار در ایران، قیمت هر لیتر از این بنزین در صورت اجرای این طرح، به صورت میانگین با بهای لیتری ۸۰ هزار تومان به دست مصرفکننده در ایران خواهد رسید.
بر این اساس، قیمت یک باک بنزین سوپر در ایران بین سه تا چهار میلیون تومان خواهد بود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی از بیم بروز اعتراضات سراسری نظیر آبان ۱۳۹۸، مخالف افزایش قیمت بنزین هستند.
۲۰ مهر ۱۴۰۳، علیرضا زاکانی، شهردار تهران گفت عدهای معتقدند قیمت بنزین باید به ۵۰ هزار تومان در هر لیتر برسد. ناصر عاشوری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت هم ابتدای مهر ماه ۱۴۰۳ گفت قیمت تمام شده بنزین لیتری ۳۰ هزار تومان است.
بنزین سوپر در کجا عرضه خواهد شد؟
در دولت حسن روحانی، برای اولین بار در ایران به منظور عرضه سوخت خارج از شبکه توزیع، مجوز صادر شد. پس از صدور این مجوز، بخش خصوصی با راهاندازی خودروهای سوختبر به نام «جایگاه سیار» وارد بازار شد و سوخت را به صورت سفارشی به دست مصرفکننده رساند.
برخی از این جایگاههای سیار نیز در نقاط خاصی از شهرها مستقر شدند و بنزین فروختند.
در مصوبه اخیر دولت پزشکیان نیز پیشبینی شده است بنزین سوپر که از سوی بخش خصوصی وارد خواهد شد، خارج از شبکه توزیع بنزین یارانهای عرضه شود.
ایران اینترنشنال