بی بی سی فارسی
گروهی از زنان معترض و فعالان حقوق بشر افغانستان در نامهای سرگشاده خطاب به دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، خواستار لغو توافقنامه دوحه با طالبان و پاسخگو کردن رهبران آنها در دادگاههای بینالمللی شدهاند.
این نامه که به سه زبان انگلیسی، فارسی و پشتو نوشته شده، دونالد ترامپ را بهعنوان امضاکننده اصلی این توافقنامه در دوره نخست ریاستجمهوریاش خطاب قرار داده است.
نویسندگان این نامه تأکید کردهاند که توافقنامه دوحه به جای تأمین صلح و ثبات، قدرت بیشتری به طالبان بخشیده و مردم افغانستان، بهویژه زنان، را از روند تصمیمگیری حذف کرده است.
این نامه از سوی ۲۵ نهاد مدافع حقوق زنان و حقوق بشر نوشته شده است.در این نامه به پیامدهای توافقنامه دوحه اشاره شده است. نویسندگان تأکید کردهاند که این توافقنامه موجب «سرکوب گسترده زنان و دختران، نقض حقوق ابتدایی آنها از جمله حق تحصیل، اشتغال و آزادیهای فردی» شده است.
علاوه بر این، «اعدامهای خودسرانه، آزار اقلیتهای قومی و مذهبی، و ناپدیدشدنهای اجباری» نیز از دیگر پیامدهای اقدامات حکومت طالبان خوانده شده است.
در این نامه آمده است: «افزایش بحران پناهجویی و کوچهای اجباری» نیز از دیگر نتایج توافقنامه یادشده است که «بسیاری از افغانها را در شرایط بحرانی انسانی» قرار داده است.
در این نامه همچنین ادعا شده است که «طالبان با ترور خبرنگاران، فعالان مدنی و رهبران فکری جامعه، فضای رسانهای و اجتماعی افغانستان را سرکوب کرده و برای تأمین مالی فعالیتهای خود به تولید و قاچاق مواد مخدر وابسته هستند.»
این نامه به «تأثیرات بینالمللی» حاکمیت طالبان نیز پرداخته و از جمله به «تقویت تروریسم جهانی از طریق پناه دادن به گروههایی مانند القاعده و ایجاد الگوی خطرناک حکومتی با ترکیب تروریسم و سیاست» اشاره کرده است.
نویسندگان نامه همچنین گفتهاند حکومت «طالبان الهامبخش گروههای افراطی دیگر در نقاط مختلف جهان شده و موجهای جدیدی از بیثباتی منطقهای و مهاجرتهای گسترده به کشورهای همسایه و اروپا» را ایجاد کرده است.
فاطمه اعتمادی، یکی از معترضان به عملکرد طالبان و از امضاکنندگان این نامه به بیبیسی گفت: «ما خواستار یک رویکرد عادلانه هستیم. این رویکرد شامل لغو توافقنامه صلح دوحه، محاکمه رهبران طالبان، تقویت نهادهای مدنی و رسانهها، و اعمال فشار دیپلماتیک برای ناکامکردن طالبان است.»
نویسندگان این نامه گفتهاند «تصمیم دونالد ترامپ برای حمایت از مردم افغانستان، بهویژه زنان و دخترانی که تحت ظلم طالبان زندگی میکنند، میتواند سرنوشت این کشور را تغییر دهد و عدالت، آزادی و صلح پایدار را به ارمغان بیاورد.»
توافقنامه دوحه میان آمریکا و طالبان که در ۲۹ فوریه ۲۰۲۰ امضا شد، به باور بسیاری به جای ایجاد صلح، زمینه بازگشت طالبان به قدرت را فراهم کرد.
حکومت طالبان بیشتر این ادعاها را در گذشته رد کرده و مدعی است که حقوق زنان در حکومت آنها براساس «ارزشهای شریعت اسلامی» تامین شده و حکومت آنها نیز «همهشمول» است.
با این وجود تاکنون هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است و جامعه جهانی مکرراً بر لزوم احترام طالبان به حقوق زنان و تشکیل «حکومت فراگیر» تأکید کرده است.