کاهش تنوع ژنتیکی، تهدیدی برای حیات وحش «کلاه قاضی» اصفهان

یکشنبه, 4ام آذر, 1403
اندازه قلم متن

کاهش تنوع ژنتیکی، تهدیدی برای حیات وحش پارک ملی «کلاه قاضی» اصفهان

اصفهان- ایرنا- پارک ملی «کلاه قاضی» اصفهان در سال‌های اخیر با چالش‌هایی مانند قطع شدن ارتباط با سایر زیستگاه‌ها و جزیره‌ای شدن مواجه شده است و به گفته کارشناسان، این مساله می‌تواند تهدیدهایی مانند کاهش تنوع ژنتیکی حیات وحش منطقه مذکور را به‌همراه داشته باشد.

به گزارش ایرنا، پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی با مساحت حدود ۵۰ هزار هکتار در ۳۶ کیلومتری جنوب شرقی اصفهان واقع است؛ این منطقه زیستگاه گونه‌های مختلف وحوش از جمله علف‌خواران شاخصی چون آهو، «کل و بز» و «قوچ و میش» است.

به گفته رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش حفاظت محیط زیست استان اصفهان، ارتباط پارک ملی کلاه قاضی با زیستگاه‌های اطراف آن قطع شده است به‌نحوی‌که مهاجرت‌های فصلی و موقتی صورت نمی‌گیرد.

مریم امیدی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: ارتباط و تبادل بین گونه‌های داخل پارک ملی کلاه قاضی با مناطق اطراف در چنین شرایطی از دست می‌رود و موجب افزایش «درون‌آمیزی» می‌شود.

امیدی ادامه داد: این وضعیت سبب از دست رفتن تبادل ژنتیکی بین وحوش شاخص این منطقه از جمله آهو با بیرون و نواحی مجاور پارک کلاه قاضی می‌شود و با افزایش درون‌آمیزی، کاهش تنوع ژنتیکی رخ می‌دهد.

رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: درون‌آمیزی و فقر تنوع ژنتیکی، زاد و ولد وحوش را دچار مشکلاتی می‌کند از جمله اینکه سقط جنین صورت می‌گیرد یا بره‌هایی به‌دنیا می‌آیند که ممکن است مدت کوتاهی پس از تولد تلف شوند.

امیدی با اشاره به سرشماری وحوش شاخص پارک ملی کلاه قاضی در سال جاری، خاطرنشان کرد: نتایج این سرشماری نشان داد که جمعیت گونه‌های علفخوار شاخص این منطقه مانند آهو، «کَل و بز» و «قوچ و میش » افزایش چشمگیری نداشته و جزیی بوده است.

وی بدون اشاره به آمار و اطلاعات جمعیت این وحوش، افزود: دلیل اینکه افزایش جمعیت این گونه‌های شاخص علفخوار در پارک ملی کلاه قاضی قابل توجه نبوده، جزیره‌ای شدن و فقر پوشش گیاهی این منطقه است.

وی گفت: راهکار ما برای افزایش زاد و ولد وحوش علفخوار شاخص پارک ملی کلاه قاضی، انتقال برخی گونه‌ها از زیستگاه‌های دیگر به این منطقه است.

امیدی با بیان اینکه این کار نیازمند بررسی دقیق ساختار ژنتیکی گونه‌هاست، افزود: جابه‌جایی گونه‌ها، مساله ای بسیار پیچیده است که به حمایت سازمان حفاظت محیط زیست در تخصیص بودجه‌ نیاز دارد.

وی خاطرنشان کرد: تعداد کمی آهو سال گذشته از یکی از مناطق دیگر در پارک ملی کلاه قاضی رهاسازی شد اما این کار باید تداوم داشته باشد و برای گونه‌های «کل و بز» و «قوچ و میش» نیز اجرا شود تا شاهد افزایش قابل توجه زاد و ولد این گونه‌های علفخوار در این منطقه باشیم.

کاهش تنوع ژنتیکی، تهدیدی برای حیات وحش پارک ملی «کلاه قاضی» اصفهان

به گزارش ایرنا، به گفته کارشناسان محیط زیست، پارک ملی کلاه قاضی در ۲۰ سال گذشته به‌شدت جزیره‌ای شده است؛ یک سوی این منطقه، شهرک صنعتی و سوی دیگر آن، جاده اصفهان به شیراز قرار دارد و در شمال آن، شهر «بهارستان» توسعه یافته است.

همچنین فعالیت معادن سنگ در اطراف کلاه قاضی سبب ایجاد ناامنی برای حیات وحش شده و از طرفی، مقرر است کنارگذر شرق اصفهان نیز از حاشیه این منطقه عبور کند.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.