ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده است که قصد دارد بیش از ۶ هزار سانتریفیوژ جدید برای غنیسازی اورانیوم در تأسیسات خود نصب و در عین حال تعداد بیشتری از سانتریفیوژهای موجود را فعال کند. این موضوع در گزارشی محرمانه که به دست خبرگزاری رویترز رسیده مطرح شده است.
بر اساس این گزارش که خبرگزاری رویترز به آن دسترسی پیدا کرده، ایران توضیح داده که چگونه قصد دارد در واکنش به قطعنامهای که هفته گذشته توسط شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصویب شد، هزاران سانتریفیوژ به تأسیسات خود اضافه کند.
افزایش ظرفیت غنیسازی به ایران اجازه میدهد که فرآیند غنیسازی اورانیوم را سریعتر انجام دهد و این موضوع ممکن است خطر اشاعه سلاحهای هستهای را افزایش دهد. ایران تأکید کرده که به دنبال تولید تسلیحات هستهای نیست، اما کشورهای غربی میگویند که هیچ توجیه غیرنظامی برای غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد وجود ندارد. این میزان خلوص نزدیک به ۹۰ درصد مورد نیاز برای تسلیحات است و تاکنون هیچ کشوری بدون ساخت بمب هستهای به آن دست نیافته است.
تنها سطح خلوص مشخصشده برای سانتریفیوژهای جدید، ۵ درصد است که بسیار کمتر از ۶۰ درصدی است که ایران در حال حاضر تولید میکند. با این حال مقامهای ایرانی در هفتههای گذشته سیگنالهایی در خصوص تمایل تهران برای گفتگو با دولت جدید آمریکا ارسال کردهاند و ممکن است آنها بخواهند پای میز مذاکره تغییر میزان خلوص غنیسازی اورانیوم را به عنوان ابزار چانه زنی مطرح کنند.
ایران در حال حاضر بیش از ۱۰ هزار سانتریفیوژ فعال در تاسیسات هستهای نطنز و فردو دارد. این گزارش نشان میدهد که ایران قصد دارد ۳۲ آبشار (گروه) جدید از بیش از ۱۶۰ سانتریفیوژ را نصب کند و همچنین یک آبشار بزرگ شامل ۱,۱۵۲ سانتریفیوژ پیشرفته IR-6 را راهاندازی کند.
همچنین تعداد آبشارهایی که ایران قصد نصب آنها را دارد، بسیار بیشتر از تعداد فعلی است. ایران اعلام کرده که این آبشارها را با تزریق اورانیوم فعال خواهد کرد، اما آژانس تأیید کرده که هنوز این کار انجام نشده است.
در این گزارش همچنین آمده است: «آژانس تغییرات لازم در شدت فعالیتهای بازرسی خود در تأسیسات غنیسازی سوخت فردو (FFEP) را پس از راهاندازی آبشارها تعیین کرده و با ایران در میان گذاشته است.» تأسیسات فردو به دلیل قرارگیری در دل کوه و غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصد بهطور ویژه تحت نظر قرار دارد. ایران در تأسیسات آزمایشی روی زمین در نطنز نیز غنیسازی با این میزان خلوص را انجام میدهد.
پیشنهاد رد شده
اندکی پیش از نشست فصلی شورای حکام آژانس، ایران پیشنهاد کرده بود در صورتی که شورای حکام قطعنامهای علیه ایران تصویب نکند، ذخایر اورانیوم غنیشده تا خلوص ۶۰ درصد خود را محدود میکند.
با اینکه آژانس تأیید کرد که ایران سرعت غنیسازی در بالاترین سطح را کاهش داده و آن را «گامی ملموس در مسیر درست» توصیف کرد، شورای حکام همچنان قطعنامه را تصویب کرد و از ایران خواست همکاری بیشتری با آژانس داشته باشد.
در گزارش جدید آژانس همچنین آمده که ایران نصب دو آبشار آخر سانتریفیوژهای IR-2m را در مجموعهای ۱۸تایی در تأسیسات زیرزمینی نطنز به پایان رسانده و قصد دارد تمام ۱۸ آبشار را فعال کند. با این حال، آژانس در تاریخ ۲۶ نوامبر تأیید کرد که هنوز هیچ اورانیومی به این سانتریفیوژها تزریق نشده است.
ایران همچنین به آژانس اطلاع داده که قصد دارد ۱۸ آبشار اضافی سانتریفیوژهای IR-4 را در نطنز نصب کند که هرکدام شامل ۱۶۶ سانتریفیوژ خواهد بود.
در تأسیسات آزمایشی روی زمین نطنز، ایران اعلام کرده که قصد دارد تعداد آبشارهای کامل را افزایش دهد، اقدامی که میتواند منجر به تولید اورانیوم غنیشده بیشتری شود.