زندان سمنان
شماری از رسانه های حکومتی در ایران با استناد به گزارش روز پنجشنبه ۲۰ دی سایت «خبر فوری» در مورد اعلام خودکشی و جان باختن یک شهروند سوئیس در زندان سمنان نوشتند که او هنگام «جمعآوری اطلاعات» در یکی از شهرهای استان سمنان بازداشت شده بود.
به گزارش سایت «تابناک» به نقل از خبر فوری، «یک مقام مطلع امنیتی» ادعا کرد که «یکی از اتباع کشور سوئیس» همزمان با حمله اسرائیل به برخی اماکن در ایران از جمله در شاهرود، «حین جمعآوری اطلاعات و نمونه برداری از خاک در کویر مرکزی ایران» به دست نیروهای سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازداشت شده بود.
این «مقام مطلع امنیتی» در گفتگویش با سایت خبر فوری، به زمان و مکان و نیز هویت این شهروند سوئیسی اشاره نکرد.
ادعای «خبر فوری» درباره دلیل بازداشت این تبعه سوئیس تایید نشده است و امکان راستیآزمایی آن برای صدای آمریکا وجود ندارد.
رسانههای رسمی حکومت ایران صبح پنجشنبه در یک خبر یکسان اعلام کردند یک شهروند سوئیسی که با اتهام «جاسوسی» زندانی جمهوری اسلامی در ایران بود، جان باخته است.
به گزارش رسانههای حکومتی در ایران، محمدصادق اکبری، رئیس کل دادگستری سمنان، بدون اشاره به نام این شهروند سوئیسی ادعا کرد که او در زندان «خودکشی» کرده است.
صدای آمریکا نمیتواند ادعای رئیس کل دادگستری سمنان در ارتباط با «خودکشی» این شهروند سوئیسی را بهطور مستقل تایید کند.
پس از آن، وزارت خارجه سوئیس در مکاتبهای اختصاصی با صدای آمریکا، جانباختن یک شهروند این کشور در زندان سمنان را تایید کرد.
این وزارتخانه افزود که سفارت سوئیس در تهران به منظور روشنشدن شرایط جانباختن این شهروند این کشور در زندان، با مقامات حکومت ایران در تماس است.
وزارت خارجه سوئیس بدون اشاره به هویت شهروند جانباخته خود افزود: محافظت کنسولی در اختیار بستگان او قرار میدهد و در این مرحله نمیتواند جزئیات بیشتری ارائه کند.
در پاسخ وزارت خارجه سوئیس حتی به جنسیت این شهروند اشاره نشد.
صدای آمریکا از دولت سوئیس جویای جزئیات بیشتر درباره هویت فرد جانباخته، تاریخ بازداشت او، اتهامات مطرحشده و واکنش دولت به جانباختن این شهروند شده اما تاکنون پاسخی درباره این جزئیات دریافت نکرده است.
رئیس کل دادگستری استان سمنان با بیان اینکه «این تبعه سوئیسی در یک سوئیت به همراه یک زندانی دیگر در زندان سمنان نگهداری میشد»، ادعا کرد که او «صبح امروز از همبندی خودش درخواست میکند که از بوفه زندان برای وی مواد غذایی تهیه کند» و «از مدت زمانی که در سوئیت تنها مانده بود» برای «خودکشی» استفاده کرد.
این مقام قضایی جمهوری اسلامی با طرح این موضوع که «تلاش مسئولان زندان برای نجات این فرد به نتیجه نرسید» ادعا کرد که «خودکشی محرز است.»
صدای آمریکا نمیتواند ادعای رئیس کل دادگستری سمنان در ارتباط با «خودکشی» این شهروند سوئیسی را بهطور مستقل تایید کند.
اعلام خبر جان باختن شهروند سوئیسی بازتاب گستردهای در رسانههای جهان داشته است.
خبرگزاری رویترز در این مورد اشاره کرد: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سالهای اخیر، دهها شهروند دوتابعیتی و خارجی را عمدتاً به اتهامات جاسوسی و امنیتی بازداشت کرده است.
به نوشته این خبرگزاری، سوئیس به دلیل آنکه حافظ منافع ایالات متحده در ایران است، نقش مهم میانجیگری بین واشنگتن و تهران را ایفا میکند و پیامهایی را بین دو کشور رد و بدل میکند.
پیش از این، مقامات قضایی جمهوری اسلامی مرگ مشکوک برخی زندانیان سیاسی را به «خودکشی» نسبت دادهاند.
از موارد مرگ مشکوک زندانیان سیاسی در زندانهای جمهوری اسلامی، کاووس سیدامامی، زندانی دوتابعیتی و استاد دانشگاه ایرانی کانادایی، بود که دو هفته پس از بازداشت در زندان اوین جان خود را از دست داد و مقامات جمهوری اسلامی ادعا کردند که او خود را «حلقآویز» کرده است. یا این همه، آنها با دفن فوری پیکر آقای سیدامامی مانع انجام تحقیقات مستقل درباره علت جان باختن او شدند.
همزمان خانواده آقای سیدامامی برای پذیرش روایت رسمی جمهوری اسلامی درباره مرگ مشکوک این زندانی دوتابعیتی «زیر فشار شدید سپاه پاسداران» قرار گرفته بودند.
همزمان با کاووس سیدامامی، ۸ تن از فعالان محیط زیست از جمله هومن جوکار، طاهر قدیریان، مراد طاهباز، سپیده کاشانی و نیلوفر بیانی بازداشت شده بودند. در این مورد، روزنامه گاردین نوشته بود که یک گزارشگر نزدیک به سپاه پاسداران ادعا کرده است که فعالان محیط زیستی بازداشت شده با کار گذاشتن دوربین و نمونه برداری از خاک در پی تشخیص مناطق حساس مورد استفاده آزمایش های موشکی ایران بودند.
آنها در بهمن سال ۱۳۹۸ در مجموع به ۵۸ سال زندان محکوم شدند. در نهایت شماری از این فعالان محیط زیستی با پایان دوره محکومیت خود آزاد شدند و سایرین در فروردین سال جاری در پی آنچه «عفو اخیر» رهبر جمهوری اسلامی، نامیده شد، آزاد شدند.
صدای آمریکا