آمریکا کمک‌های نظامی به اوکراین را تعلیق کرد؛ زلنسکی: آماده کار سریع با آمریکا برای پایان دادن به جنگ هستیم

سه شنبه, 14ام اسفند, 1403
اندازه قلم متن

اوکراین

آمریکا تمامی کمک‌های نظامی و تسلیحاتی‌اش را به اوکراین تعلیق کرد.

کرملین این اقدام آمریکا را «بهترین کمک» به آنچه «برقراری صلح» خواند، توصیف کرد و خواستار لغو تحریم‌های واشنگتن علیه روسیه شد.

تنها ساعاتی پس از انتقاد دوباره دونالد ترامپ از ولودیمیر زلنسکی آمریکا تمامی کمک‌های نظامی و تسلیحاتی‌اش را به اوکراین تعلیق کرد. این تصمیم دولت آمریکا شامل تجهیزات نظامی هم می‌شود که در مسیر ارسال به اوکراین هستند.

رئیس‌جمهور آمریکا و اوکراین چهار روز پیش در کاخ سفید در برابر خبرنگاران مشاجره‌ای تند داشتند. پس از آن آقای ترامپ در بیانیه‌ای گفت تا زمانی که کمک‌های آمریکا بر قرار است رئیس‌جمهور اوکراین «نمی‌خواهد صلحی برقرار شود».

ساعتی پیش در واکنش، ولودیمیر زلنسکی در پستی در شبکه اجتماعی ایکس از اتفاقی که در کاخ سفید رخ داد «ابراز تاسف کرد» و گفت که «آماده کار سریع با آمریکا برای پایان دادن به جنگ است»؛ او حتی پیشنهادی برای مراحل اولیه پایان جنگ ارائه داد، ازجمله آزادی اسرا و آتش‌بس در دریا و آسمان. او همچنین قدردانی اوکراین را از حمایت‌های آمریکا و به‌ویژه دونالد ترامپ تکرار کرد و گفت آماده امضای قرارداد مواد معدنی با آمریکا است.

در حالی که این تصمیم دولت آمریکا واکنش‌ها و انتقادات زیادی را به‌ویژه در آمریکا و کشورهای غربی برانگیخت، دولت اوکراین هم پیشتر تصمیم دونالد ترامپ را محکوم کرده بود. دنیس شمیهال، نخست‌وزیر اوکراین، گفت: «با وجود تعلیق کمک‌های آمریکا توانایی حفظ مواضع خودمان را داریم و کی‌یف همچنان آماده همکاری با واشنگتن است.»

ساعاتی پیش مقام‌های آمریکایی گفتند اوکراین باید برای واگذاری بخشی از سرزمین خود آماده باشد، اما تاکنون هیچ خواسته مشخصی از مسکو مطرح نکرده‌اند.

بر این اساس، فرایند انتقال تسلیحات آمریکایی که به لهستان فرستاده شده بود تا از آنجا در اختیار اوکراین قرار بگیرد نیز متوقف می‌شود.

دولت آمریکا می‌گوید تعلیق کمک‌ها تا زمانی که رهبر اوکراین تعهد خود به آغاز مذاکرات صلح با روسیه را نشان ندهد، ادامه خواهد داشت.

در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس نیوز که چند ساعت پیش انجام شد، جی‌دی ونس معاون رئیس‌جمهوری آمریکا گفت راه برای بازگشت اوکراین به مذاکرات باز است، البته این منوط به این است که آقای زلنسکی برای «گفت‌وگوی جدی درباره صلح» آماده باشد.

یک مقام دولت آمریکا به شبکه سی‌بی‌سی، شریک رسانه‌ای بی‌بی‌سی در آمریکا، گفت: «رئیس‌جمهور به صراحت گفته‌اند که تمرکز ایشان بر صلح است. ما نیاز داریم که شرکایمان هم بر همین هدف تمرکز کنند. ما کمک‌ها (به اوکراین) را موقتا متوقف می‌کنیم تا آنها را بازبینی کنیم و یقین یابیم که این کمک‌ها بخشی از راه‌حل هستند.»

این تصمیم آقای ترامپ چهار روز پس از مشاجره لفظی و دیدار نیمه‌کاره با ولودیمیر زلنسکی در کاخ‌سفید رخ داد و آقای ترامپ و معاونش جی‌دی ونس در مکالمه‌ای تند و پرتنش رئیس‌جمهور اوکراین را متهم کردند که برای پایان دادن به جنگ با روسیه مصمم نیست و قدردان کمک‌های آمریکا هم نیست.

ولودیمیر زلنسکی بعدتر همان روز در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز آمریکا درمورد مشاجره و موضوع عذرخواهی گفت که «فکر نمی‌کند که عمل اشتباهی از او رخ داده باشد».

رئیس‌جمهور اوکراین اما امروز درمورد گفتگوی خشمناک خود با دونالد ترامپ و از آنچه در کاخ سفید رخ داد، «ابراز تاسف کرد».

او در پستی در ایکس نوشته است: «جلسه ما در واشنگتن، در کاخ سفید در روز جمعه، آنطور که قرار بود پیش نرفت. مایه تاسف است که به این شکل روی داد. وقت آن رسیده است که اوضاع را سامان بدهیم.»

زلنسکی گفته است که آماده کار سریع برای پایان دادن به جنگ است. او بر تعهد اوکراین به صلح تاکید کرد و افزود: «هیچکس بیش از اوکراینی‌ها صلح نمی‌خواهد. من و تیم من آماده هستیم تا تحت رهبری قدرتمند پرزیدنت ترامپ برای رسیدن به صلحی پایدار کار کنیم.»

رئیس‌جمهور اوکراین همچنین قدردانی اوکراین از حمایت‌های ایالات متحده آمریکا را تکرار کرد و نوشت: «ما واقعا برای کمک‌های آمریکا در جهت حفظ حاکمیت و استقلال اوکراین ارزش قائل هستیم.»

او گفت: «و ما لحظه‌ای را به یاد خواهیم سپرد وقتی رئیس‌جمهور ترامپ جاولین‌ها [تانک‌های ضدموشک] را به اوکراین داد و باعث شد همه چیز تغییر کند. ما از این بابت سپاسگزاریم.»

آقای زلنسکی هیچ اشاره‌ای به تصمیم دولت آمریکا برای تعلیق کمک‌های نظامی به اوکراین نکرد.

توضیح ویدئو،مشاجره ترامپ و ونس با زلنسکی در کاخ سفید در صدر اخبار قرار گرفته است

درباره کمک‌های نظامی آمریکا چه می‌دانیم و تعلیق آن به چه معناست؟

توقف تمامی کمک‌های نظامی آمریکا به اوکراین بلافاصله اجرایی خواهد شد.

این فرمان شامل تمامی تجهیزات نظامی آمریکا می‌شود که هنوز وارد اوکراین نشده‌اند، از جمله تسلیحاتی که در مسیر انتقال یا در انبارهای لهستان هستند.

برآورد می‌شود ارزش کمک‌های نظامی تعلیق شده بیش از یک میلیارد دلار باشد.

بنابر برآورد موسسه کیل، از ماه ژانویه سال ۲۰۲۲ میلادی تا دسامبر ۲۰۲۴، اروپا ۴۹/۵ درصد و آمریکا ۴۲/۷ درصد منابع نظامی اوکراین را تامین کرده است. دیگر کشورها تنها ۷/۸ درصد به اوکراین کمک کرده‌اند.

کمک ها به اوکراین

این کمک‌ها از سلاح‌های ضدتانک و خودروهای زرهی تا موشک را شامل می‌شود و اوکراین برای مقابله با پیشروی نیروهای روسیه به آنها متکی بوده است.

پیشتر کنگره آمریکا بیش از ۱۸۰ میلیارد دلار کمک به اوکراین تصویب کرده بود.

بخشی از این کمک‌ها شامل حمایت مالی از بودجه اوکراین است که عمدتاً از طریق یک صندوق امانی بانک جهانی و آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا ارائه می‌شود. کاخ سفید تحت ریاست دونالد ترامپ این کمک‌ها را به شدت کاهش داده است.

بخشی از این بودجه هم صرف پرداخت حقوق معلمان و پزشکان اوکراینی می‌شود تا دولت این کشور بتواند به فعالیت خود ادامه دهد.

تعلیق کمک‌های نظامی در واقع شامل کمک‌هایی است که دولت جو بایدن عمدتا تصویب کرده بود.

ارسال این تجهیزات از زمان روی کار آمدن ترامپ در ماه ژانویه به‌شدت کاهش یافته است.

از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ هیچ کمک جدیدی در اختیار دولت اوکراین قرار نگرفته است.

در حال حاضر نیز به نظر نمی‌رسد کنگره آمریکا به دنبال تصویب یا تدوین طرحی برای کمک‌های مالی و نظامی به اوکراین باشد.

اختلاف آمریکا و اوکراین چگونه شعله‌ور شد؟

پس از مشاجره لفظی و پرتنش ولودیمیر زلنسکی با دونالد ترامپ و جی‌دی ونس معاون او در کاخ سفید در روز جمعه، بلافاصله یک نشست امنیتی در لندن به میزبانی کی‌یر استارمر نخست‌وزیر بریتانیا برگزار شد و سران فرانسه، آلمان، بریتانیا و لهستان از جمله رهبران اروپایی بودند که بر حمایتشان از اوکراین تاکید کردند.

در لندن اجلاس با حضور ۱۸ رهبر اروپایی و نخست‌وزیر کانادا برگزار شد و طی آن آقای زلنسکی گفت حمایت قوی اروپا از کشورش را احساس می‌کند.

با این حال پس از نشست لندن و حمایت کشورهای اروپایی از ولودیمیر زلنسکی، دونالد ترامپ در شبکه اجتماعی تروث نوشت که آمریکا موضع ولودیمیر زلنسکی در مورد آتش‌بس را نمی‌تواند خیلی «بیشتر از این تحمل کند».

رئیس‌جمهور اوکراین گفته بود که هنوز تا پایان جنگ با روسیه راه زیادی باقی است. آقای ترامپ در تروث نوشت این «بدترین اظهار‌نظری» است که او می‌توانست بکند.

رئیس‌جمهور آمریکا در شبکه اجتماعی خودش تروث نوشت: «این همان چیزی است که من می‌گفتم، این مرد تا زمانی که از حمایت آمریکا برخوردار است، نمی‌خواهد صلحی برقرار شود.»

آقای ترامپ همچنین نوشت «اروپا هم در نشستی که با زلنسکی داشت گفت که بدون آمریکا نمی‌توانند از عهده کار بربیایند» و«احتمالا این اظهارنظر چندان خوبی برای نشان دادن اقتدار درمقابل روسیه نیست».

واکنش‌ها به تعلیق کمک‌های نظامی آمریکا چه بوده است؟

یک سرباز  لشکر ۸۲ هوابرد کارولینای شمالی آمریکا (در سمت راست تصویر) به همتای اوکراینی خود کمک می‌کند تا چتر نجاتش را ببندد؛ این یکی از رزمایش‌های مشترک نظامی دو کشور در شهر لویو در غرب اوکراین است

منبع تصویر،Getty Images

توضیح تصویر،یک سرباز لشکر ۸۲ هوابرد کارولینای شمالی آمریکا (در سمت راست تصویر) به همتای اوکراینی خود کمک می‌کند تا چتر نجاتش را ببندد؛ این یکی از رزمایش‌های مشترک نظامی دو کشور در شهر لویو در غرب اوکراین است

دقایقی بعد از تعلیق تمامی کمک‌های تسلیحاتی و نظامی به اوکراین، مارکو روبیو وزیرخارجه آمریکا در بیانیه‌ای گفت که آقای ترامپ تلاش می‌کند ولادیمیر پوتین را به پای مذاکره بیاورد.

ابن بیانیه نخستین واکنش یک مقام ارشد کابینه آقای ترامپ به تعلیق کمک‌های نظامی به اوکراین است. مارکو روبیو نوشت: «رئیس‌جمهور ترامپ تنها رهبر فعلی در جهان است که شانس پایان دادن به جنگ در اوکراین را دارد. ما می‌خواهیم که روس‌ها را به پای میز مذاکره بیاوریم. ما می‌خواهیم دریابیم که آیا صلح ممکن است.»

در همین حال، انتقادها از این تصمیم آقای ترامپ خیلی زود آغاز شد و در ساعات پایانی دوشنبه شب به وقت شرق آمریکا مایکل کارپنتر، مدیر سابق کمیته امنیت ملی آمریکا در دوره جو بایدن، گفت: «روسیه متخاصم است و اوکراین قربانی، اما ما داریم طوری رفتار می‌کنیم که گویی جای این دو عوض شده است.»

چند سناتور دموکرات در کنگره آمریکا هم به این تصمیم دولت واکنش نشان داده و حتی آن را «شرم‌آور» توصیف کرده‌اند.

تامی داکورس، سناتور دموکرات عضو کمیته تسلیحات نظامی مجلس سنا، در شبکه ایکس نوشت: «این تصمیم کشور ما را امن‌تر نمی‌کند. این تصمیم پوتین و دشمنان ما را جسورتر خواهد کرد، در حالی که رابطه ما با متحدان دموکراتیک‌مان را تضعیف می‌کند.» او این تصمیم را «شرم‌آور» توصیف کرد.

پیتر ولش، سناتور دموکرات ایالت ورمونت، هم در شبکه ایکس نوشت: «پوتین جنایتکار جنگی است. زلنسکی قهرمان است. ترامپ ضعیف است.»

بی بی سی


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.