به گزارش بلومبرگ، دادههای ردیابی کشتیها نشان میدهد دستکم ۱۱ نفتکش تحت تحریم آمریکا که حامل نفت خام ایران هستند، طی روزهای اخیر در نزدیکی سواحل مالزی متوقف شدهاند یا با سرعت بسیار پایین حرکت میکنند. برخی از این کشتیها بیش از یک ماه است در این منطقه باقی ماندهاند.
بر اساس گزارش پایگاه خبری بلومبرگ که پنجشنبه هفتم فروردین منتشر شد، این نفتکشها که در مجموع حدود ۱۷ میلیون بشکه نفت حمل میکنند، در منطقهای در شرق شبهجزیره مالزی مستقر هستند؛ جایی که معمولا بهعنوان یکی از مراکز اصلی انتقال نفت از کشتی به کشتی در مسیر صادرات غیررسمی جمهوری اسلامی به چین شناخته میشود.
به گزارش «اویل ایکس»، حجم نفت جمهوری اسلامی که دستکم یک ماه در نزدیکی مالزی و سنگاپور متوقف مانده، به بالاترین سطح از ماه اوت رسیده است.
کارشناسان میگویند ناوگان نفتکشهای حاضر در این منطقه «بزرگتر از حد معمول» است؛ هرچند بسیاری از کشتیها برای پنهانسازی مسیر خود، فرستندههای موقعیتیاب را خاموش میکنند.
چهارم فروردین، حیان عبدالغنی، وزیر نفت عراق، گفت که نفتکشهای ایرانی از اسناد جعلی عراقی برای دور زدن تحریمها استفاده میکنند و این موضوع به آمریکا اطلاع داده شده است.
او تاکید کرد به واشینگتن اعلام شده که این اسناد جعلی هستند.
در سالهای گذشته گزارشهایی درباره صادرات نفت ایران با مدارک جعلی عراق منتشر شده است.
در یک نمونه، خبرگزاری رویترز در سال ۱۳۹۸ گزارش کرد نفتکش گریس-۱، نفت ایران را با مدارک بارگیری نفت از بصره منتقل کرده است.
از سوی دیگر نیروی دریایی عراق ۲۹ اسفند سال گذشته از توقیف یک کشتی ایرانی در خلیج فارس به دلیل قاچاق سوخت خبر داد و گفت ناخدای ایرانی، هشت خدمه هندی و دو خدمه عراقی این کشتی بازداشت شدهاند.
اسقاط کردن نفتکشهای تحریم شده
پایگاه خبری بلومبرگ پیش از این از اسقاط شدن کشتی نولان، یکی از چند کشتی هندی تحریم شده از سوی آمریکا به دلیل حمل نفت ایران خبر داد. این کشتی که سال ۱۹۹۸ میلادی ساخته شده، سال ۲۰۱۹ تحریم شده بود.
بر اساس این گزارش، تحریمهای آمریکا باعث شده است کشتیهای دیگری از جمله بلوفینز و آمور، امکان حمل کالا را پیدا نکنند و صاحبان آنها به فکر اسقاط کردنشان افتادهاند تا حداقل درآمدی از ضایعات آنها کسب کنند.
این کشتیها بسیار قدیمیتر از ناوگان معمولی هستند اما به دلیل تقاضای بالا برای حمل نفت روسیه و ایران، همچنان فعالیت میکردند.
بلومبرگ نوشت که شرکتهای فعال در صنعت اوراق کشتی نیز نگران تبعات اوراق کردن این کشتیهای تحریم شده هستند و برخی از آنها در هفتههای اخیر از آمریکا در این باره سوال کردهاند اما پاسخ روشنی نگرفتهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا و وزارت خارجه این کشور، ششم اسفند در چارچوب سیاست فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ، دور جدیدی از تحریمها را علیه بیش از ۳۰ شخص و نفتکش، از جمله چهار شرکت هندی به دلیل نقش داشتن در واسطهگری برای فروش و حمل و نقل فرآوردههای نفتی ایران، اعلام کردند.
۱۸ بهمن نیز وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد یک شبکه بینالمللی را به دلیل نقش آن در انتقال و فروش محمولههای نفتی جمهوری اسلامی، در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
این نخستین اقدام واشینگتن پس از دستور اخیر رییسجمهوری آمریکا برای اعمال سیاست فشار حداکثری علیه تهران بود.
گرچه تحریم نفتکشهای مرتبط با ایران از اکتبر سال گذشته آغاز شده اما در ماههای اخیر شدت و هدفمندی آن افزایش یافته است.
ایران اینترنشنال