پاییز گذشته فردی در دانشگاه پنسیلوانیا روی مجسمه بنجامین فرانکلین، بنیانگذار این موسسه آموزش عالی رنگ قرمز پاشید. کارکنان دانشگاه ظرف چند ساعت رنگ را پاک کردند اما دانشگاه مصمم بود که عامل این کار را پیدا کند.
یک گروه طرفدار فلسطین در شبکههای اجتماعی مسئولیت این اقدام را بر عهده گرفت. مسئولان دانشگاه با بررسی فیلمهای ضبط شده و استفاده از دادههای ثبت شده در شبکه اینترنت دانشگاه در نزدیکی مجسمه هنگام وقوع خرابکاری، شماره تلفن همراه یک دانشجو را شناسایی کردند.
پلیس دانشگاه برای دسترسی به سوابق تماس این شماره تلفن و نیز ضبط خود دستگاه تلفن حکم قضایی دریافت کرد.
ماموران انتظامات دانشگاه و پلیس شهر بامداد روز ۱۸ اکتبر با اسلحه در خارج از دانشگاه به خانه دانشجویی که گمان میرفت صاحب تلفن باشد، مراجعه کردند. به گفته یکی از همسایگان، آنها در حالیکه مسلح بودند با چراغ قوه به پنجره اتاق خواب او نور میانداختند.
طبق گزارش پلیس، آنها سپس وارد آپارتمان دانشجو شده و تلفن همراه او را ضبط کردند. با گذشت ماهها پس از این اقدام، دانشجوی یاد شده هنوز به ارتکاب هیچ جرمی متهم نشده است.
تحقیقات دانشگاه پنسیلونیا که همچنان ادامه دارد بخشی از روندی در سراسر کشور است که طی آن دانشگاهها به تازگی در پیش گرفتهاند.
این روش که برای بررسی خرابکاریهای دانشجویی و سایر جرایم مرتبط با تظاهرات طرفداران فلسطین به کار گرفته شده، مبتنی بر استفاده از فناوریهای پیشرفته و نمایش قدرت و اقتدار پلیس است. (دانشجویی که تلفن همراهش ضبط شده به درخواست مصاحبه پاسخ نداده است.)
پلیس در ابتدا از ارائه احضاریهها و احکام به دادگاه محلی خودداری کرد، اما یک روزنامه دانشجویی مستقل در پنسیلوانیا این موضوع را افشا و شکایتی را در این رابطه مطرح کرد.
بخش عمدهای از این اتفاقات حتی قبل از بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا رخ داده است. از آن زمان، او به وضوح اعلام کرده است که از قدرت خود برای وادار کردن دانشگاهها به اتخاذ رویکرد سختگیرانهتر در قبال اعتراضات استفاده خواهد کرد.
دولت ترامپ به ۶۰ دانشگاه هشدار داده که که در صورت عدم مقابله با «یهودستیزی» ممکن است با جریمه و مجازاتهایی روبرو شوند؛ دولت همچنین شروع به اخراج معترضان کرده است.
تاکنون دست کم ۹ دانشجوی فعلی یا سابق و یک استاد که به طور قانونی با ویزا یا کارت سبز در آمریکا اقامت داشتند، هدف این اقدامات قرار گرفتهاند و حداقل یک دانشجو توسط ماموران لباس شخصی در خیابان بازداشت شده است.
دولت همچنین بودجه ۴۰۰ میلیون دلاری دانشگاه کلمبیا را قطع کرد و هشدار داد که مذاکرات برای بازگرداندن این بودجه تنها زمانی آغاز میشود که به ماموران امنیتی دانشگاه «اختیار کامل اجرای قانون» برای دستگیری دانشجویان داده شود.
دانشگاه کلمبیا نیز در پاسخ به این هشدار اعلام کرد که ۳۶ «مامور ویژه» برخوردار از این اختیار را استخدام کرده است.
به گفته وکلای حقوق مدنی و کارشناسان حقوقی، این اقدامات به نوعی یک رویکردِ از اساس متفاوت نسبت به نحوه واکنش دانشگاهها به پروندههای انضباطی دانشجویی تلقی میشود.
فرهنگ حیدری، استادیار حقوق دانشگاه وندربیلت در این خصوص میگوید: اگرچه دستگیریها و تفتیشها اغلب در حوزه اختیارات پلیس و نهادهای انتظامی دانشگاه است، اما تاکتیکهای اخیر از استانداردهای معمول فراتر رفته است.
به گفته او، پلیس دانشگاهها معمولاً پیشتر در مواردی که ممکن بود آینده دانشجویان را تحت تأثیر قرار دهد، انعطاف نشان میدادند، اما اکنون این رویه تغییر کرده است.