به گفته جولیا دوشرو، دبیرکل عفو بینالملل در آلمان، شرایط جسد شارمهد بهگونهای بوده که تعیین علت مرگ ممکن نشده و این موضوع ضرورت تحقیقات “مستقل، بیطرف و مؤثر” را نشان میدهد.
دادستانی شهر کوتبوس آلمان نیز تأیید کرد که کالبدشکافی انجام شده، اما نتایج آن همچنان مبهم است و بررسیهای شیمیایی-سمشناسی هنوز به پایان نرسیده است.
سخنگوی دادستانی کوتبوس به خبرگزاری فرانسه گفت: «امیدواریم نتایج بهزودی مشخص شوند.»
برگزاری یادبود جمشید شارمهد در برلین
نزدیک به شش ماه پس از مرگ جمشید شارمهد مراسم یادبودی برای او در برلین برگزار شد. این مراسم با حضور خانواده او و مقامات آلمانی همراه بود.
روز جمعه ۲۲ فروردین (۱۱ آوریل)، مراسم یادبود جمشید شارمهد در منطقه نویه کلن برلین برگزار شد. غزاله شارمهد دختر او در این مراسم حضور داشت. جم اوزدمیر، وزیر کشاورزی آلمان، و فرانسیسکا گیفای، معاون شهردار برلین نیز در این مراسم حضور داشتند.
این مراسم در فضایی احساسی برگزار شد و شرکتکنندگان یاد این فعال سیاسی را گرامی داشتند.
غزاله شارمهد، کە برای دریافت پیکر پدرش به برلین سفر کرده پیشتر از دولت آلمان به دلیل “کمکاری در نجات او” انتقاد کرد.
شارمهد در گفتوگو با روزنامه “دیولت” گفت کە “دولت آلمان تلاش کافی برای آزادی پدرش نکرد و به بهانههای مختلف از اقدام جدی خودداری کرد”. او تأکید کرد که “پدرش صدای اعتراض مردم ایران علیه رژیم بود” و خواستار مجازات عاملان مرگ او شد.
غزاله شارمهد، روز ۶ فوریه (۱۸ بهمن ۱۴۰۳) با انتشار پیامی در شبکه اکس از رسیدن پیکر پدرش به آلمان خبر دادە بود. او در آن زمان نوشتە بود: «یک تابوت که گفته میشود حاوی بقایای پدرم است [به برلین] رسیده است. این تابوت تحت نظر مقامات در کاتبوس قرار گرفته و قرار است کالبدشکافی انجام شود.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک سخنگوی دفتر دادستانی ایالت براندنبورگ که مسئول تحقیقات در این پرونده است گفته که هنوز نتایج کالبدشکافی در دسترس نیست و فعلا تصمیمی برای انتشار گزارش کالبدشکافی گرفته نشده است.
در آن زمان جیسون پابلت، وکیل جمشید شارمهد در بیانیهای اعلام کرد که اعدام غیرقانونی جمشید شارمهد، شهروند آمریکایی، اهل کالیفرنیا با اقامت دائم و شهروند آلمانی توسط رژیم ایران نقض آشکار حقوق بینالملل است.
وکیل شارمهد گفت که آدمربایی، بازداشت خودسرانه، شکنجه و اعدام یک جرم دولتی است و به پاسخگویی بینالمللی نیاز دارد.
جیسون پابلت همچنین گفتە بود با وجود ساختارهای حقوقی روشن بر اساس قوانین بینالمللی، آمریکا و آلمان رژیم ایران خواستههای جهانی برای آزادی جمشید شارمهد را نادیده گرفت و مخفیانه او را اعدام کرد. وکیل شارمهد در ادامه گفته که ایالات متحده و آلمان باید به طور قاطع اقدام کنند تا قاتلان جمشید شارمهد را به پاسخگویی بکشند.
دویچه وله
جمشید شارمهد تابستان سال ۱۳۹۹ توسط ماموران امنیتی جمهوری اسلامی در دبی ربوده و به ایران منتقل شد و تا هنگام مرگ چهار سال را در زندان جمهوری اسلامی به سر برد. رسانهها و نهادهای رسمی جمهوری اسلامی شارمهد را رئیس گروه تندر (رسانه منتسب به انجمن پادشاهی ایران در آمریکا) میدانند.
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی حکم اعدام شارمهد را در ماه اسفند ۱۴۰۲ به اتهام “افساد فیالارض از طریق طراحی و هدایت اقدامات تروریستی” و “طراحی عملیات انفجار در حسینیه سیدالشهدای شیراز” صادر کرد و آن را در هفتم آبان ۱۴۰۳ به اجرا گذاشت.
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
شارمهد در جلسات دادگاه اتهامات علیه خود را رد کرده و گفته بود که “طراح و دستوردهنده اجرای عملیاتانفجاری نبوده است”. خانواده شارمهد نیز این اتهامات را “ساختگی” و دادگاهش را “نمایشی” خوانده بودند. سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری نیز بارها اتهامات علیه او را رد کرده بودند. در مقابل اما قوه قضائیه جمهوری اسلامی هیچگاه مدرک مستندی برای اثبات این اتهام ارائه نکرد.
دولت آلمان در واکنش به اعدام شارمهد توسط جمهوری اسلامی، اقدام به بستن سه کنسولگری ایران در فرانکفورت، هامبورگ و مونیخ کرد، از اتباع خود خواست ایران را ترک کنند و ضمن اخراج دو دیپلمات ایرانی، سفیر آلمان از تهران را فراخواند. اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که در حال بررسی تحریمهای بیشتر علیه جمهوری اسلامی است.