در ادامه اختلافات سپاه با شهرداری تهران در مورد ساختوسازهای سپاه در این شهر، امروز (سهشنبه، ۲۳ تیر) شورای شهر تهران در نامهای به سرلشکر حسن فیروزآبادی، رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران خواستار توقف عملیات ساختمانی سپاه در مرکز تهران شده است.
در این نامه که به امضای همه اعضای شورای شهر رسیده از آقای فیروزآبادی خواسته شده که عملیات ساختمانی در پادگان ولیعصر در میدان سپاه (عشرتآباد) متوقف شود:
“از جنابعالی تقاضا داریم ضمن دستور توقف از ادامه کار، موافقت فرمایید کمیتهای متشکل از مجموعه های مرتبط (ستاد کل، شورای اسلامی شهر، سپاه پاسداران، شهرداری و میراث فرهنگی) موضوع را بررسی و به نتیجه قانونی و راهگشا برسند.”
چند روز پیش معاون شهردار تهران از نامه محمدباقر قالیباف، شهردار تهران به رئیس ستاد کل و فرمانده سپاه خبر داد و گفت: “کمیسیون ماده ۵ اجازه احداث بنا بیش از ۱۶ متر را نداده و اخیرا نیز شهردار تهران طی نامه به سردار فیروزآبادی و فرمانده سپاه خلاف بودن این بنا را اعلام کرده است اما همچنان با نظر دادسرای نظامی و دیوان عدالت اداری، ساخت و ساز ادامه دارد.”
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران هم از گفتوگوی مسئولان شهر تهران با مقامات سپاه خبر داد و گفت: “در مورد میدان سپاه نیز باید بگویم از فروردینماه امسال رایزنیها آغاز شده و روز گذشته نیز جلسهای سه ساعته با حضور قالیباف، مسئولان سپاه و ستاد کل و بسیج برگزار شد و امیدوارم در صحن غیرعلنی بتوانیم نسبت به تعیین تکلیف این سازه اقدام کنیم.”
هفته پیش محمدعلی پورمختار، رئیس کمیسیون اصل نود مجلس ایران در اعتراض به عملیات ساختمانی سپاه در حریم محوطه کلاه فرنگی گفته بود که سپاه مرتکب تخلف نشده چون حریم عمارت کلاه فرنگی این باغ/پادگان روشن نیست و میراث فرهنگی باید آن را مشخص کند.
بنای کلاه فرنگی تقریبا ۱۴۰ سال پیش به دستور ناصرالدین شاه ساخته شد
او گفت که مستندات سپاه نشان میدهد این نهاد ضوابط و مقررات را رعایت کرده و از ستاد کل نیروهای مسلح مجوز گرفته است.
پیش از آن محمدرضا یزدی معاون حقوقی سپاه تاکید کرده بود که سپاه تمام ضوابط را رعایت کرده و دستور توقف ساخت و ساز در عشرت آباد را فقط “ستاد کل نیروهای مسلح” میتواند بدهد.
بنای کلاه فرنگی تقریبا ۱۴۰ سال پیش به دستور ناصرالدین شاه ساخته شد و مدتی خانه انیسالدوله یکی از همسران او بود.
اما تا پیش از احداث بزرگراه صیاد شیرازی بسیاری از وجود این بنای تاریخی بی خبر بودند؛ تا اینکه با کوتاه شدن دیوارهای پادگان عشرت آباد، این بنا ناگهان در مقابل شهروندان خودنمایی کرد.
این عمارت یکی از ساختمانهایی است که شاهد حوادث و رویدادهای مهم تاریخ معاصر ایران بوده است. پس از سلسله قاجار این بنا همیشه در محوطهای نظامی محصور بوده، پیش از انقلاب به شهربانی تعلق داشت و پس از پیروزی انقلاب، سپاه پاسداران آن را مصادره کرد و در اختیار نیروی هوایی سپاه قرار گرفت و اکنون موزه نیروی دریایی سپاه است.
امکان بازدید عمومی از این بنا سالیان طولانی است که وجود نداشته، اما گزارشها و عکسهایی که از آن منتشر شده تخریب آن در گذر زمان و بیتوجهی به بنایی تاریخی در وسط پادگانی نظامی را نشان میدهد.
گفته میشود آخرین مرمت و بازسازی آن تقریبا هفتاد سال پیش بوده است.
از: بی بی سی