خبرگزاریهای ایران از اوج آلودگی هوا بر اثر ذرات غبار و شن در سراسر استان ایلام خبر دادهاند. بنا بر این گزارشها شدت ریزگردها در بعضی نقاط ایلام به ۱۵ برابر حد مجاز رسیده است.
خبرگزاری مهر روز سهشنبه (۱۵ تیر/۵ ژوئیه) از وضعیت وخیم هوای استان ایلام خبر داده و نوشته است که میزاان غلظت گرد و غبار در شهرستان ایوان استان ایلام به ۱۵ برابر حد مجاز، در مرکز استان ۹ برابر و در مهران و دهلران به ۵ برابر حد مجاز رسیده است. به گزارش همین خبرگزاری مراکز درمانی استان ایلام در حالت آمادهباش قرار گرفتهاند.
گفته میشود که منشأ این ریزگردها کشورهای همسایه، به ویژه عراق است. توده غبار به حدی است که دید افقی را نیز به شدت کاهش داده است به طوری که در ایلام مسافت بیش از ۵۰ متر، ایوان ۲۰۰ متر و دهلران ۵۰۰ متر را نمیتوان دید.
روز پنجشنبه هفته گذشته (۱۰ تیر/۳۰ ژوئن) نیز شیدا ملک افضلی، رئیس “گروه سلامت هوای مرکز، سلام محیط و کار وزارت بهداشت” با استناد به تصاویر ماهوارهای اعلام کرده بود که در روزهای آینده، استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، ایلام و بخشهایی از کرمان، سمنان، کرمانشاه و استان مرکزی با پدیده ریزگردها مواجه خواهند بود.
روز سهشنبه مجتبی نیککردار، معاون امور عمرانی استانداری کرمانشاه گفت که موضوع گردوغبار مساله یکی دو استان نیست و جمعیت زیادی از کشور با آن مواجهاند. او به ۷۰ درصد جمعیت کشور در منطقه زاگرس اشاره کرد که با این مشکل روبرو هستند و از تاثیر آن بر سلامت مردم این منطقه سخن گفت.
مجتبی نیککردار بر این مسئله انگشت گذاشت که کرمانشاه ۱۰ سال است که به طور جدی با مشکل ریزگردها سروکار دارد و در این یک دهه به طور میانگین سالانه ۱۳۰ روز هوای استان در شرایط غیراستاندارد بوده است. این درحالی است که به گفته او این استان در ۵۰ سال قبل از آن تنها ۱۶ روز غبارآلود داشته است.
مسئله ریزگردها به ویژه در استانهای جنوبی، جنوب غربی و جنوب شرقی ایران از چندین سال پیش به موضوعی جدی تبدیل شده و سلامت میلیونها ایرانی را به خطر انداخته است. ریزگردهایی که وقتی از راه میرسند، نفس مردم را در سینه حبس میکنند.
با این بودجه ۳۰ سال وقت لازم است
بیشتر مسئولان به عوامل “فراملی” اشاره میکنند. معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست روز یکشنبه (۱۳ تیر/۳ ژوئیه) در سخنانی در مجلس گفت: «۸ میلیون هکتار در عراق از کانونهای بحرانی گردوغبار هستند، عربستان ۱۱ میلیون هکتار کانون گردوغبار و ایران دارای ۲/۸ میلیون هکتار کانون گردوغبار است. البته از ابتدای دولت یازدهم ستاد ملی مقابله با گردوغبار تشکیل شد و وظیفه این ستاد مطالعه درخصوص کانون های داخلی گردوغبار بود و در این رابطه ۱۵ استان در معرض هجوم گردوغبار شناسایی شدند».
اما غیر از این شناسایی و اقداماتی که ناکافی به نظر میرسد کار چندانی از سوی دستاندرکاران انجام نگرفته است. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مجلس با اشاره به اینکه با بودجه فعلی، مقابله با گردوغبار ۳۰ سال زمان میبرد، گفت: «حداقل یکهزار میلیارد تومان اعتبار برای مالچپاشی و کاشت نهال لازم است».
به سخن دیگر با این بودجه برای میلیونها نفر که در ایران با پدیده ریزگردها و تاثیرات آن بر سلامت و زندگیشان روبر هستند، نمیتوان اقدامی واقعی انجام داد.
اما بادهای پرغبار تنها از کشورهای همسایه به ایران نمیرسند. سالها سیاست طمعکارانه کسانی که با استفاده از بودجههای میلیاردی دست به سدسازی بیرویه بر رودخانههای ایران زدهاند یا منابع آبهای زیرزمینی را نابود کردند، بسیاری از نقاط ایران را به شنزاری وسیع تبدیل کرده است که هربادی در آن نقاط ریزگردها را نیز به همراه میآورد. این وضعیتی است زندگی را بر مردم جنوب ایران تلخ کرده است. همین وضعیت نابسامان برای مردمی که در شهرهای اطراف دریاچه ارومیه زندگی میکنند طوفان نمک به ارمغان آورده است.
کارشناسان تا کنون بارها از لزوم حفاظت از پوشش جنگلی ایران سخن گفتهاند که میتواند تاحدودی جلوی ریزگردها را بگیرد. اما خبرهایی که حاکی از زمینخواری و تبدیل بقایای پوشش جنگلی به ساختمان و بتون است، نشان میدهد که اگر هم برخی از مسئولان به فکر چاره باشند، دستهایی که همچنان به فکر سودجویی به قیمت نابودی منابع زندگی مردم هستند، دست بالا را دارند.
از: دویچه وله