دبیر شورای نگهبان با انتقاد شدید از توافق دولت با گروه ویژه اقدام مالی (FATF) از مجلس خواست در برابر آن سکوت نکند. این گروه بر فعالیت کشورها در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم نظارت میکند.
احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان در خطبههای نماز جمعه این هفته تهران (۱۹ شهریور/ ۹ سپتامبر) دولت را متهم کرد که با امضای قرارداد با FATF “خلاف مصالح ملت” اقدام کرده است.
به گزارش خبرگزاری فارس امام جمعه موقت تهران گفت: «این قرارداد مسئله بسیار پیچیده و مهمی است که اگر اتفاق بیفتد ما باید فاتحه بسیاری از چیزها را بخوانیم و در برابر دشمن تسلیم شویم.»
گروه ویژه اقدام مالی یک سازمان بینالمللی برای نظارت بر مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم است و ارزیابی آن از وضعیت کشورها مهمترین معیار و شاخص همکاریهای مالی و بانکی با آنها محسوب میشود.
تا چندی پیش ایران و کره شمالی تنها کشورهایی بودند که در فهرست سیاه FATF قرار داشتند. پس از مذاکراتی که از دولت قبلی شروع شده بود این نهاد چهارم تیرماه امسال اعلام کرد که جمهوری اسلامی را به طور موقت از این فهرست خارج میکند.
ایران متعهد شده در مدت یکسال با گامهای مشخص و تصویب قوانین لازم، جدیت خود را در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم نشان دهد.
شرکتهای تحریمشده سپاه
حدود یک هفته پیش روزنامه کیهان گزارش داد که برخی بانکهای ایرانی از دادن خدمات ارزی به شرکتهایی مانند قرارگاه خاتمالانبیا، وابسته به سپاه پاسداران خودداری کردهاند.
بنابر این گزارش عدم همکاری با این شرکتها به دلیل تحریم بودن آنها و گامی در جهت اجرای توصیهها و رهنمودهای FATF بوده است.
دبیر شورای نگهبان گفته است: «درباره توافق ضد پولشویی FATF باید بگویم که یک مسئله عجیب و غریب است که نمیدانم با چه جراتی محرمانه یک سند را امضا کردند.»
جنتی افزود: «این قرارداد یعنی افراد و نهادهایی را که دشمن آنها را نمیپسندد و میخواهد براندازد را تحریم کنیم. دشمن میخواهد سپاه و نهادهای انقلابی را تحریم کند.»
یک بازی سیاسی
به گزارش خبرگزاری فارس امام جمعه موقت تهران در بخش دیگری از سخنانش گفت: «قرارگاه خاتم با این همه خدمات بسیاری (که اکثریت نمیدانند) را میخواهند تحریم کنند. شما چه جراتی دارید که چنین کاری میکنید؟ مجلس میخواهد چه کار کند؟ مجلس نباید در این قضیه ساکت باشد. مجلس حق نظارتی دارد و باید نظارتش را اعمال کند.»
در روزها و هفتههای گذشته شماری از رسانهها، به ویژه وابستگان به سپاه و بسیج دولت را به دلیل همکاری با گروه ویژه اقدام مالی به شدت مورد حمله قرار دادهاند.
همزمان، خبرگزاری ایسنا در گزارشی زیر عنوان “وقتی FATF بستری برای بازیهای سیاسی میشود” نوشت: «در حالیکه طبیعتا باید خروج ایران از لیست سیاه FATF به عنوان یک دستاورد بزرگ دولت در برقراری ارتباطات بانکی با کشورهای دنیا تلقی میشد، اکنون انتقاد از این اقدام به تیتر یک برخی از رسانهها تبدیل شده و شکل تخریب و تخطئه به خود گرفته است.»
شفافسازی لازمه تعامل با جهان
به گزارش ایسنا تلاش برای خروج از فهرست سیاه FATF از دولت قبل آغاز شده بود و یکی از گامها در این زمینه تدوین قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم بوده است.
این قانون پس از چند بار رفت و آمد میان مجلس، دولت و شورای نگهبان سرانجام بهمن ماه سال گذشته به تصویب رسید و توسط شورای نگهبان نیز تائید شد.
به اعتقاد کارشناسان، ایران به رغم توافق هستهای و برداشته شدن تحریمهایی که به دلیل فعالیتهای اتمی این کشور اعمال شده، برای همکاری با نهادهای مالی و بانکهای مهم جهان راهی جز پیوستن به FATF که ۱۹۸ کشور دیگر با آن همکاری میکنند ندارد.
گرچه قوانین مربوط به مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم که قرار است مبنای شفافسازی فعالیتهای مالی در ایران شوند، در مجلس به تصویب رسیده و شورای نگهبان آن را تائید کرده، دبیر این شورا خواستار بر هم زدن توافقها با FATF شده است.
همه جهان اشتباه میکنند؟
به گزارش خبرگزاری فارس جنتی در خطبههای نماز جمعه این هفته گفت: «اجمالا ۷۸ فرد و نهاد با این موافقتنامه (FATF) تحریم میشوند. اینها در حقیقت یک مصیبت است که البته نمیتوانند این کار را بکنند و جلوی این کار گرفته میشود و به خواست خداوند امضای خود را پس میگیرند. محرمانه میروند امضا میکنند. به چه جراتی شما میروید برخلاف مصالح ملت محرمانه سندی را امضا میکنید؟ در هر صورت جلوی این امر گرفته میشود.»
منتقدان دولت را متهم میکنند که در جریان مذاکراتی که به اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) منجر شد، توافق محرمانهای نیز با کشورهای ۵+۱ امضا کرده که به موجب آن ایران باید تا سال ۲۰۱۸ به گروه ویژه اقدام مالی بپیوندد.
ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی چندی پیش اعلام کرد که موضوع همکاری با FATF در شورای عالی امنیت ملی در دست بررسی است.
سایت خبری عصر ایران ۱۷ شهریور با اشاره به این که حدود ۲۰۰ کشور با گروه ویژه اقدام مالی همکاری میکنند و این همکاری پیششرط وارد شدن به مبادلات شفاف و رسمی مالی بینالمللی است میپرسد: «همه جهان اشتباه میکنند جز کره شمالی و چند دلواپس ایرانی؟!»
از: دویچه وله