گزارش اولین کنگره سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور- شاخه اروپا
(کنگره مبارزه برای صلح و دمکراسی)
در روزهای ۶ و ۷ آبان ۱۳۹۱ برابر با ۲۷ و ۲۸ اکتبر ۲۰۱۲
در شهر لایشلینگن (کلن) آلمان
کنگره در ساعت ۱۳:۳۰ روز شنبه ۲۷ اکتبر به ریاست آقای بهمن مبشری عضو هیات اجرائی سازمانهای جبهه ملی در خارج از کشور و با خیر مقدم ایشان به حاضرین افتتاح گردید. سپس سرود “ای ایران” نواخته شد و حضار به احترام از جای خود برخاسته، با خواندن سرود با آن همراهی نمودند. پس از پایان سرود آقای بهمن مبشری از حضار در جلسه خواست که برای بزرگداشت جانباختگان راه آزادی و استقلال مردم ایران یک دقیقه سکوت کنند.
آنگاه کنگره با حضور نمایندگانی که اعتبارنامه شان به تصویب هیات اجرائی کل رسیده بود (این وظیفه در آینده طبق آئین نامه به عهده شورای عالی اروپائی است) رسمی اعلام شد و وارد مرحله رای گیری برای انتخاب هیات رئیسه کنگره گردید. در این موقع به پیشنهاد چند تن از نمایندگان آقای کورش افطسی بعنوان کاندیدا معرفی شد. ایشان موافقت خود را برای قبول این سمت اعلام داشت و متعاقبا به اتفاق آرا به ریاست اولین کنگره شاخه اروپائی سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور انتخاب گردید.
رئیس کنگره کار خود را آغاز نمود و رای گیری برای انتخاب دو معاون خود را به انتخاب کنگره گذاشت. خانم سعیده سهرابی از آلمان و آقای آریا خسروی از اتریش پیشنهاد شدند که پذیرفتند و به اتفاق آرا به معاونت کنگره انتخاب گردیدند.
رئیس کنگره در آغاز توضیح داد که سازمانی که امروز کنگره آن در اروپا برگزار میشود در واقع ۵۰ سال پیش تشکیل شده و وجود داشته، ولی چندین سال است که فعالیت آن عملا به تعطیل انجامیده و به این جهت تشکیل شاخه اروپائی سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور ضرورت یافته است.
در ادامه کار ریاست کنگره از هیات اجرائی کل سئوال کرد “آیا اعتبارنامه ای وجود دارد که لازم باشد کنگره در مورد آن تصمیم گیری کند؟”. چون پاسخ منفی بود کنگره به بخش بعدی کار خود که تشکیل کمیسیونهائی برای تنظیم قطعنامه و اساسنامه بود، وارد شد. در این موقع هیات اجرائی خاطر نشان کرد که بنا به تذکر یکی از اعضا چون سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور تنها یک اساسنامه میتواند داشته باشد درست خواهد بود که نام “اساسنامه شاخه اروپائی” به “آئین نامه” تغییر پیدا کند که مورد توافق قرار گرفت. به این منظور دو کمیسیون تشکیل شد.
کمیسیون قطعنامه: خانم فریده مهمنش، آقایان امیرحسین توسطی، احمد رافت (مخبر کمیسیون)، حمید صدر، منوچهر فاضل، محمد کسائی زاده، بهمن مبشری
کمیسیون آئین نامه: خانم سعیده سهرابی، آقایان کورش افطسی، حسن بیات، آریا خسروی، سالار خسروی، همایون مهمنش (مخبر کمیسیون)
پس از تشکیل کمیسیونها تنفس داده شد تا کمیسیون ها بتوانند کار خود را آغاز کنند.
در این مرحله آقای داریوش شیروانی یکی از نمایندگان قطعات زیبائی را که خود ساخته اند با سنتور نواختند.
از ریاست کنگره خواسته شد که علاوه بر سخنرانان اعلام شده در برنامه، به میهمانانی که در جلسه حضور دارند نیز امکان صحبت بدهد که که مورد توافق قرار گرفت.
سخنرانی ها در ساعت ۱۷ آغاز گردید و رئیس کنگره از آقای رأفت بعنوان اولین سخنران خواست تا پشت میکروفن قرار گیرد.
ایشان درباره اهمیت صلح برای دموکراسی در خاورمیانه صحبت کردند. و ابراز داشتند که یک جنگ احتمالی بین اسرائیل و ایران تنها به نفع حکومت های مرتجع این دو کشور یعنی نتانیاهو در اسرائیل و خامنه ای – احمدی نژاد خواهد بود که برای ادامه حکومت خود و پوشاندن مشکلاتی که این دو کشور با آن روبرو هستند، چاره دیگری نمی بینند.
سخنران بعدی آقای حمید صدر بود که در باره «ضرورت اتحاد مصدقی ها» به سخنرانی پرداخت. بعد از این سخنرانی ریاست کنگره برای صرف شام تا ساعت ۱۹ تنفس اعلام کرد.
جلسه بعد از صرف شام در ساعت ۱۹:۰۰ به کار خود ادامه داد. رئیس کنگره به آقای غلامحسین عسکری یکی از میهمانان کنگره که تقاضای صحبت کرده بودند وقت داد تا قبل از دستور مطالبی را که میخواهند با حاضران در میان بگذارند. ایشان خود را عضوی از جامعه کارگری ایران با چهل سال سابقه فعالیت معرفی نمودند و خاطر نشان ساختند که در دوران قبل از انقلاب نیز نماینده کارگران بوده اند. ایشان در ادامه، ابراز داشتند که در سال ۵۹ در پایه گذاری شورای کارگری فولاد اهواز در جنوب ایران سهم به سزائی داشته اند و شمه ای در باره مشکلات کار و زندگی کارگران و بویژه کارگران جنوب سخن گفتند و سخنان خود را با شعری برای بزرگداشت کارگرانی که در راه آزادی مبارزه نموده اند، به پایان رساندند.
پس از ایشان آقای علی اصغر سلیمی سخنانی در زمینه همکاری مصدقی ها در امروز و ضرورت گسترش آن در آینده ایراد نمودند.
سخنران بعدی آقای ناصر کاخساز نویسنده و شخصیت سیاسی بود که بدعوت هیات اجرائی سازمان در کنگره حضور می یافت. ایشان درباره ضرورت پیوستن جنبش سبز به نهضت ملی سخنرانی کردند. عمده نکات صحبت ایشان که متن آن چاپ و در دسترس همگان قرار خواهد گرفت، خطاب به جنبش سبز بود. ایشان معتقد بودند که جنبش سبز احتیاج زیادی به پیوند به یک گذشته تاریخی دارد و این گذشته تاریخی را تنها در نهضت ملی و مصدق میتواند بیابد. با این استدلال ایشان به جنبش سبز بیشنهاد پیوستن به نهضت ملی را میدادند و به جبهه ملی پیشنهاد نمودند این امر را برای جنبش سبز ملموس نماید.
آقای محمد کسائی زاده از نمایندگان هامبورگ (آلمان) سخران بعدی بودند. ایشان درباره «الزامات کارکردی مصدقیها در شرایط کنونی» صحبت نمودند.
سخنران آخر آقای دکتر همایون مهمنش عضو هیات اجرائی سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور بودند و ایشان در باره «اعتماد در درون، شرط کسب اعتماد در بیرون» سخن گفتند.
پس از پایان سخنرانی ها، به سئوالات پاسخ داده شد و سپس درباره بعضی نکات مطروحه در سخنرانی ها بحث شد.
پس از خاتمه بحث، یکی از نمایندگان خبر اهدای جایزه پارلمان اروپا به نام جایزه ساخارف را که بخاطر فعالیت حقوق بشری داده میشود، به خانم نسرین ستوده وکیل دادگستری و فعال حقوق بشری و زندانی در زندان اوین و آقای جعفر پناهی کارگردان مشهور ایران که برای مدت بیست سال محروم از کار شده اند، به کنگره دادند، که کنگره خشنودی خود را از این خبر ابراز داشت. در این هنگام پیشنهاد فرستادن پیام تبریک به خانم شیرین ستوده و آقای جعفر پناهی از طرف کنگره طرح شد که با استقبال نمایندگان روبرو گردید و رئیس کنگره از کمیسیون قطعنامه خواست تا متن این پیام را نیز تدوین نماید. پس از آن کار روز اول کنگره به پایان رسید.
در آغاز روز دوم پیامی از طرف خانم رویا مبشری یکی از پایه گزاران کمپین Iran loves Israel در آلمان به کنگره رسید که به زبان آلمانی بود و بطور فشرده در کنگره ترجمه شد. در این پیام ضمن تبریک به کنگره جبهه ملی (صلح و دمکراسی) در ابتدا به علت تشکیل کارزار مبارزه علیه جنگ در اسرائیل و اینکه چگونه این حرکت باعث تشکیل کارزارهای های متعدد دیگری مانند کمپین اسرائیل ایران را دوست دارد و یا فلسطین اسرائیل را دوست دارد، شده است. رئیس کنگره از طرف کنگره از خانم رویا مبشری بخاطر انتقال این پیام تشکر کرد.
در اینجا چون کار کمیسیونها خاتمه یافته بود، کنگره به بررسی نتیجه کار آنها پرداخت. اول آقای احمد رافت بعنوان مخبر، گزارش کمیسیون قطعنامه را دادند. کمیسیون پیشنهاد تنظیم شده توسط هیاتی که از جانب هیات اجرائی برای پیش نویس قطعنامه تعیین شده بود را پس از تصحیح و تکمیل نکاتی چند تصویب و بصورت ماده واحده برای تصویب نهائی به کنگره ارائه داد. نمایندگان کنگره نیز بعد از چند پیشنهاد تصحیحی یا تکمیلی به تدقیق متن قطعنامه پرداختند مخبر کمیسیون اکثر این پیشنهادات را برای اضافه کردن به پیشنهاد کمیسیون پذیرفت. پس از بحث در مورد یکی از پیشنهادها، مخبر کمیسیون از پذیرفتن این تصحیحات که بنظر وی مغایر با روح آن پاراگراف بود، خودداری کرد. پیشنهادی به امضای دو نماینده به کنگره داده شد که پس از صحبت یک مخالف و یک موافق در کنگره رد شد. چون پیشنهاد دیگری ارائه نشد، رئیس کنگره ماده واحده را به رای کنگره گذاشت که با چهارده رای موافق و سه رای ممتنع به تصویب رسید.
گزارش کمیسیون آئین نامه توسط آقای دکتر مهمنش مخبر کمیسیون داده شد. ایشان مصوبه کمیسیون را بشکل ماده واحده به کنگره ارائه و گزارش دادند که چون این آئین نامه قبلا توسط کمیسیون اساسنامه سازمان تنظیم و در واحدها مورد بحث و تصحیح قرار گرفته بود، به همان شکل مورد تصویب کمیسیون قرار گرفته و آن را برای تصمیم نهائی به کنگره ارائه میکنند. چون نمایندگان کنگره هم پیشنهاد تصحیحی یا تکمیلی نداشتند، کنگره وارد رای گیری شد که به اتفاق آرا آئین نامه را تصویب نمود.
با اتمام کار کمیسیونها کنگره وارد دوره انتخاب مسئولین هیات اجرائی شد. در این موقع پیشنهادی با اسامی سه تن از نمایندگان، آقایان حمید صدر، آریا خسروی از اتریش، محمد کسائی زاده از آلمان به ریاست کنگره داده شد که پس از پذیرفتن این آقایان و نبودن پیشنهاد دیگری، پیشنهاد مزبور به رای مخفی کنگره گذاشته شد. آقای آریا خسروی با ۱۵ رای، آقای حمید صدر با ۱۶ رای و آقای محمد کسائی زاده با ۱۳ رای به عنوان هیات اجرائی شاخه اروپائی سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور انتخاب شدند.
با انتخاب هیات دبیران کار کنگره وارد رای گیری برای انتخاب اعضای شورایعالی گردید. خانم سعیده سهرابی و آقای داریوش شیروانی از آلمان، آقایان امیر حسین توسطی و سالار خسروی از اتریش، آقای حسن بیات از سوئیس، آقای احمد رافت از انگلیس پیشنهاد شدند. ایشان این مسئولیت را پذیرا شدند و متعاقبا به اتفاق آرا به عنوان اعضا شورای عالی شاخه اروپائی سازمان انتخاب شدند. آقای اردوخانی از بلژیک هم پیشنهاد شدند که ایشان نپذیرفتند. طبق آئین نامه اعضاء هیات اجرائی نیز عضو شورای عالی محسوب میشوند.
از آنجا که کنگره سوم سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور در اروپا برگزار شد، قرار است که کنگره چهارم در ایالات متحده امریکا تشکیل گردد. از آنجا که برای همه نمایندگان واحدهای اروپا بدلایل متعدد مانند نداشتن پاسپورت، مشکلات مالی و غیره امکان شرکت نیست، کنگره شاخه اروپائی تصمیم گرفت که نمایندگانی برای شرکت در کنگره سازمان کل که قرار است در سال آتی در آمریکا برگزار شود، انتخاب کند. به این منظور پیشنهادهائی داده شد. نمایندگان زیر برای شرکت در کنگره کل سازمان انتخاب شدند: خانمها و آقایان: امیر حسین توسطی، آریا خسروی و حمید صدر از اتریش، سعیده سهرابی، محمد کسائی زاده و فریده مهمنش از آلمان، احمد رافت از انگلیس، اردوخانی از بلژیک. آقایان بهمن مبشری و همایون مهمنش، اعضای هیات اجرائی سازمان کل نیز بخاطر مسئولیتشان میبایست در کنگره حاضر شوند و حق رای دارند. نامبردگان شاخه اروپائی سازمان را در کنگره جهانی آینده که در سال آتی برگزار خواهد شد نمایندگی میکنند.
در این موقع رئیس کنگره از هیات تدارکات بخاطر تنظیم سالن محل و برگزاری ارزان و بدون اشکال کنگره تشکر کرد. وی همچنین از نمایندگان بخاطر رعایت نظم و وقت شناسی تشکر نمود. کنگره در خاتمه با سرود ای ایران پایان یافت.
هیات اجرائی شاخه اروپائی سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور
آریا خسروی، حمید صدر، محمد کسائی زاده
۱۲ آبان ۱۳۹۱ برابر دوم نوامبر ۲۰۱۲
info@iranazad.info
http://www.iranazad.info/