آتنا دائمی، کنشگر مدنی محبوس در زندان اوین با تاخیری طولانی پس از چند بار لغو برنامه های پزشکی سرانجام امروز در یکی از بیمارستانهای تهران مورد عمل جراحی قرار گرفت. اعزام پیشین خانم دائمی به دلیل خودداری وی از بستن دستبند و پابند در اتاق جراحی توسط مسئولین زندان لغو شده بود.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، پس از مدتها کارشکنی بهداری زندان اوین خانم دائمی امکان اعزام به بیمارستان و انجام عمل جراحی برداشتن کیسه صفرا را پیدا کرد. برنامه قبلی عمل جراحی وی در ۳ مهرماه به دلیل خودداری خانم دائمی از بستن دستبند و پابند از سوی زندان لغو شده بود.
عمل جراحی امروز خانم دائمی با به رسمیت شناختن حق او برای نبستن دستبند و پابند در زمان حضور در بیمارستان از منظر کرامت انسانی و نیز فراهم آوردن شرایط روحی و جسمی لازم برای درمان صورت گرفته است.
یک منبع نزدیک به خانواده دائمی در گفتگو با گزارشگر هرانا وضعیت عمومی “آتنا” پس از عمل جراحی را رضایت بخش توصیف کرد و گفت این فعال حقوق بشر هم اکنون تحت مراقبت های پزشکی است و احتمالا چند روزی در بیمارستان بستری بماند.
لازم به یادآوری است در اردیبهشت ماه سال جاری در اواخر دوره اعتصاب غذای آتنا دائمی، پزشک متخصص در یکی از مراکز درمانی خارج از زندان اوین این زندانی را ویزیت کرد و به دلیل مشاهده مشکلات صفراوی دستور بستری شدن او را صادر کرد. با اینحال با دخالت بهداری زندان اوین و شخص “عباس خانی” مسئول این بهداری که خانم دائمی را به تمارض متهم می کرد وی به زندان بازگردانده شد و امکان دریافت خدمات پزشکی لازم را پیدا نکرد.
مشکلاتی که در ابتدا در سطح “آغاز رسوب گیری کیسه صفرا و عفونت اولیه کلیوی” بود در سایه ممانعت بهداری اوین از اعزام این زندانی به مراکز درمانی پیشرفته رو به وخامت گذاشت. خانم دائمی در این مدت بصورت مستمر دچار تهوع می شد، تب داشت، و زرداب صفرا را قی می کرد.
عباس خانی، رئیس بهداری اوین مدعی بود چون خانواده و خود خانم دائمی در تلاش برای تهیه پرونده پزشکی هستند او با اعزام وی به مراکز درمانی خارج از زندان مخالف است مگر مراکزی که خود ایشان صلاح بدانند.
نهایتا عباس خانی، دستور اعزام خانم دائمی به بیمارستان امام خمینی را صادر کرد. در آن محل مجدد آزمایشاتی چون سونوگرافی از خانم دائمی گرفته شد و به زندان ارسال شد.
مسئول بهداری اوین همراه با یادداشتی دال بر نبود مشکل پزشکی برای خانم دائمی بر اساس نتیجه آزمایشات بیمارستان امام خمینی، این نتایج را برای نماینده دادستان آقای حاجی مرادی ارسال کرد.
وی بر همین اساس خانم دائمی را متهم به تمارض کرده و بحث و جدل پیشین خود با این زندانی معترض را بعنوان توهین به مسئولان زندان در یک پرونده حقوقی علیه خانم دائمی به جریان انداخته است.
در حالی که عباس خانی مدعی بود نتایج بیمارستان معتمد وی یعنی بیمارستان امام خمینی نشان دهنده عدم مشکل پزشکی است، خانواده دائمی یک کپی از نتایج را در اختیار پزشکان دیگر قرار دادند که در کمال تعجب گفته شد برخلاف گفته مسئول بهداری اوین نتایج آزمایشات نشان دهنده کیسه پر از سنگ و عفونت کلیوی پیشرفته برای این زندانی است که بستری شدن فوری را می طلبد.
حاجی مرادی، نماینده دادستان حسب گفته های متضاد پزشکان و مسئول بهداری اوین، نتیجه آزمایشات را در اختیار پزشکی قانونی گذاشت و از آنان در این خصوص استعلام کرد.
متخصصان پزشکی قانونی نیز ضمن رد ادعاهای مسئول بهداری اوین نتایج آزمایشات بیمارستان امام خمینی را موید وضعیت نامناسب پزشکی خانم دائمی دانسته و برداشتن کیسه صفرای نامبرده را محتمل دانستند.
رویه بهداری اوین در جلوگیری از درمان خانم دائمی صرفا متکی بر قرائت آزمایشات نبوده بلکه با تشخیص اشتباه به خانم دائمی آنتی بیوتیکهای قوی دادن که مربوط به بهداشت زنان است در حالی که عفونت در قسمت کلیوی خانم دائمی ثبت شده است.
لازم به ذکر است، عباس خانی، مسئول بهداری زندانی اوین که پافشاری او در قرائت اشتباه از نتایج آزمایشات پزشکی راه به جایی نبرد در تلاشی دیگر در نامه ای به نماینده دادستان مدعی شد “وقتی کیسه صفرای خانم دائمی بر اثر انباشت سنگ بترکد او را برای جراحی اعزام خواهیم کرد، در غیر اینصورت اعزام برای جراجی ضرورتی ندارد.”
ادعای وی در حالی بود که در تشخیص اردیبهشت ماه امسال پزشک ویزیت کننده معتقد بود به دلایل سطح قابل کنترل اختلال صفراوی میتوان با لیزر سنگها را برداشت اما دیگر نه تنها پزشکان به این روش مطمن نبودند، بلکه عنوان می داشتند به دلایل زیادی اگر مجبور به جراحی شوند این یک جراحی با خطر عفونت خواهد بود.
مشخصا پیشرفت این بیماری و افزایش خطرات جانی آن ماحصل رویه بهداری زندان اوین و شخص رئیس بهداری است.
تمام موارد فوق در حالی است که عباس خانی، مسئول بهداری اوین پرونده ای را علیه خانم دائمی تحت عنوان “توهین” براه انداخته است. ریشه این پرونده به بحث آتنا دائمی با آقای خانی است چرا که از طرف وی ایشان متهم به تمارض شده بود.
لازم به یادآوری است عباس خانی، رئیس بهداری اوین در اقدام مشابهی بر علیه مریم نقاش زرگران، دیگر زندانی عقیدتی سابق نیز تشکیل پرونده با ذکر دلایل مشابه داده است.
آتنا (فاطمه) دائمی
آتنا (فاطمه) دائمی ۲۹ ساله، پیش تر بیست و نهم مهرماه سال ۱۳۹۳، بازداشت و ۸۶ روز در سلول انفرادی بند دو الف تحت بازجویی بود. وی در تاریخ ۲۸ دیماه ۱۳۹۳ پس از پایان بازجویی ها به بند زنان زندان اوین منتقل شد.
این زندانی پس از چندین بار به تعویق افتادن جلسه دادگاه نهایتا در تاریخ ۲۳ اسفندماه ۹۳، در دادگاهی به ریاست قاضی مقیسه، قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران با حضور وکیل خود و دیگر متهمین این پرونده به نامهای امید علی شناس، ئاسو رستمی و علی نوری مورد محاکمه قرار گرفت. وی به دلیل فعالیت های مدنی مسالمت آمیز، به اتهام «تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، توهین به رهبری، توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی و اختفای ادله جرم» به ۱۴ سال زندان محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدید نظر به ۷ سال حبس تقلیل یافت.
آتنا دائمی اندکی بعد در زمان دستگیری برای اجرای حکم از بابت محکومیت، به همراه خواهران خود به توهین به ماموران متهم شده بود و بر این اساس در شعبه ۱۱۶۲ مجتمع قضایی قدس تهران در مرحله بدوی هر سه نفر به سه ماه و یک روز حبس محکوم شده بودند. در اعتراص به این محکومیت خانم دائمی اعتصاب غذای خود را آغاز کرد.
نهایتا روز شنبه ۶ خردادماه ۱۳۹۶، دادگاه تجدید نظر خواهران دائمی (آتنا، انسیه و هانیه) در شعبه ۴۸ تجدیدنظر استان به ریاست قاضی میراحمدی برگزار شد و حکم تبرئه آتنا به مثابه تحقق شرط پایان اعتصاب ۱۰ خردادماه ۱۳۹۶ به روئیت وی و اعضای خانواده اش رسید و این فعال مدنی پس از ۵۴ روز به اعتصاب غذای خود پایان داد.
خانم دائمی در مدت اعتصاب حدود ۱۹ کیلوگرم کاهش وزن و افت شدید فشار خون را تجربه کرد، معده او امکان جذب کامل آب را از دست داده بود و در این مدت با واسطه داروهای بی حس کننده امکان نوشیدن برای او فراهم بود با اینحال هیچگاه وضعیت او مورد رسیدگی پزشکی جدی قرار نگرفت.