چرا احمدی‌نژاد در اوج بحران داخلی به مصر پیشنهاد وام می‌دهد؟

پنجشنبه, 19ام بهمن, 1391
اندازه قلم متن

در حالی‌که هیچ کشوری به استثنای قطر تاکنون به مصر کمک اقتصادی نکرده است، احمدی‌نژاد در سفر خود آمادگی ایران را برای اعطای وام به قاهره اعلام کرد. اما مفسران به بهبود روابط ایران و مصر امیدوار نیستند.

خبرگزاری‌های ایرانی در گزارش جزئیات سفر محمود احمدی‌نژاد به مصر می‌نویسند که رئیس‌جمهوری اسلامی در این سفر آمادگی ایران را برای اعطای وام به مصر اعلام کرده است.

روزنامه سایت آلمان در تارنمای خود گزارش مفصلی منتشر کرده است که عنوان «قاهره پول می‌خواهد، تهران دوست» را بر پیشانی دارد. این روزنامه می‌نویسد که به همین دلیل روسای‌جمهوری دو کشور می‌کوشند مناسبات خود را که در گذشته آسیب دیده است بهبود ببخشند.

احمدی‌نژاد: اقتصاد ایران رشد کرده است

احمدی‌نژاد در مصاحبه با روزنامه مصری الاهرام گفته است:«من قبلا گفته‌ام که ما می‌توانیم یک خط اعتباری قابل توجه ایجاد کنیم و بسیاری از خدمات را به برادران مصری پیشنهاد دهیم.» وی افزوده است: «اقتصاد ایران هرچند تحت تاثیر تحریم‌ها است، اما اقتصاد بزرگی است و نکات مثبتی را تجربه کرده است.»

صندوق بین‌المللی پول رشد اقتصادی سال‌های‌اخیر ایران را نزدیک به یک درصد برآورد کرده است. اما به‌گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرارو در ایران، احمدی‌نژاد در مصر تاکید کرده که اقتصاد ایران به تدریج رشد کرده است.

همزمان با سفر احمدی‌نژاد، دولت مصر اعلام کرد که به‌رغم سپرده‌گذاری‌های قطر برای حمایت از اقتصاد مصر، ذخایر ارزی این کشور به زیر ۱۵ میلیارد دلار کاهش یافته و این رقم تنها می‌تواند هزینه واردات سه ماه مصر را تامین کند.

قطر تاکنون تنها کشوری بوده که حاضر به تامین ۲ میلیارد دلار اعتبار برای مصر شده است. محمد مرسی رئیس‌جمهور مصر اواخر ژانویه امسال به برلین پایتخت آلمان سفر کرد. او امیدوار بود که دولت آلمان مطالبات پیشین خود را به مصر ببخشد، اما سفر او با درگیری‌های شدید مصر همزمان بود و وی با دست خالی به قاهره بازگشت.
عکس یادگاری رهبران کشورهای اسلامی در جریان کنفرانس همکاری اسلامی قاهره. احمدی‌نژاد در جست‌وجوی دوستان تازه عکس یادگاری رهبران کشورهای اسلامی در جریان کنفرانس همکاری اسلامی قاهره. احمدی‌نژاد در جست‌وجوی دوستان تازه

تحرک دیپلماسی منطقه‌ای تهران و قاهره

سفر پرحاشیه احمدی‌نژاد به مصر سبب شد که برخی روزنامه‌های غربی، به تحلیل مناسبات ایران و مصر در ۳۴ سال گذشته بپردازند. تارنمای روزنامه سایت در آلمان درباره روابط ایران و مصر می‌نویسد:«ده‌ها سال مناسبت این دو رقیب سرد بود، اما از چند ماه پیش در دیپلماسی منطقه‌ای ایران و مصر تحرکی ایجاد شده است.»

سایت با اشاره به سفر احمدی‌نژاد اضافه می‌کند:«او می‌خواهد زمینه‌‌ای برای همکاری بیشتر دو کشور ایجاد کند. مرسی و احمدی‌نژاد حدود ۲۰ دقیقه پشت درهای بسته با یکدیگر گفت‌وگو کردند. خبرگزاری رسمی منا گزارش داد که آن‌ها درباره راه‌های پایان بحران خونین سوریه بدون دخالت نظامی خارجی تبادل‌نظر کرده‌اند.»

نگرانی کشورهای خلیج فارس از نزدیکی تهران و قاهره

در بخشی دیگر از گزارش سایت آمده است:«مصر نیازمند میلیاردها دلار کمک عربستان سعودی، قطر و سایر کشورهای نفت‌خیز عربی است که همه آن‌ها، با نگرانی مناسبات مرسی را با قدرت اتمی شیعی- پارسی خلیج (فارس) دنبال می‌کنند.

به‌همین دلیل بود که روز سه‌شنبه (بلافاصله پس از دیدار با احمدی‌نژاد) مرسی وزیرخارجه خود را واداشت توضیح بدهد که «مصر مناسبات خود را به بهای امنیت کشورهای حوزه خلیج فارس با ایران بهبود نخواهد بخشید. این خط قرمز مصر است.»

توضیح وزیرخارجه مصر نشان می‌دهد که حتی پیشنهاد پرداخت وام احمدی‌نژاد نیز نتوانسته است در آن‌سیاستی که رهبران الازهر اعلام کرده‌اند تغییری ایجاد کند. آن‌ها از ایران خواسته‌اند که از ترغیب و تحریک شیعیان در منطقه بپرهیزد و در امور داخلی کشورهای منطقه، از جمله بحرین، دخالت کند.

در جست‌وجوی دوست

خبرگزاری آلمان، در گزارش نسبتا مفصلی توضیح می‌دهد که احمدی‌نژاد کوشید در کنفرانس سازمان همکاری اسلامی از میان عرب‌ها دوستانی برای کشور خود بیابد. زیرا در صورت سقوط رژیم بشار اسد در سوریه، دوستان ایران در منطقه به حزب‌الله لبنان، شورشیان حوثی در شمال یمن و چند گروه پراکنده شیعی در کشورهای تحت حکومت سنی‌های محدود خواهند شد.

خبرگزاری آلمان، با اشاره به انتقادهای علمای الازهر و پرتاب کفش به‌سوی احمدی‌نژاد خبر می‌دهد که مقامات مصری مجبور شدند، برای حفظ مسائل امنیتی، بازدید میهمان خود از اهرام ثلاثه را لغو کنند.

با این همه، محمد مرسی به‌رغم اختلاف‌نظر با احمدی‌نژاد بر سر سرنوشت سوریه، مایل به بهبود مناسبات خود با ایران هست. زیرا اخوان‌المسلمین رویای ایجاد یک اتحادیه قوی اسلامی را در سر می‌پروراند.
از: دویچه وله


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.