حمایت بخشی از زنان سنتی در جامعه دوقطبی ترکیه، پشتیبان این دست اقدامات تبعیض آمیز است
کوروش بهرامی
چهارشنبه های سفید زنان ایرانی، به فراتر از مرزها راه پیدا کرده است. زنان ترکیه امسال، چند روز پیش از ۸ مارس، روز جهانی زن، با راه اندازی هشتگ «#Beyaz carsamba» یا همان «چهارشنبه های سفید» در توئیتر، استقبال خود را از این کمپین اعلام کردند. در تظاهرات بزرگ ۸ مارس در استانبول نیز، پوستر ویدا موحد، نخستین زنی که روسری خود را در خیابان انقلاب تهران به چوب بست، توسط مردم حمل می شد.
شعار آنها «چهارشنبه سفید و پنجشنبه بنفش» بود. پنجشنبه برابر با هشتم مارس، روز جهانی زن بود که نماد آن رنگ بنفش است.
برابری خواهان در ترکیه، ایده چهارشنبه های سفید را با حرکت موسوم به «دختران خیابان انقلاب» ترکیب کردند
جالب آن که برابری خواهان در ترکیه، ایده چهارشنبه های سفید را با حرکت موسوم به «دختران خیابان انقلاب» ترکیب کردند. آنها با انتشار عکس های خود در توئیتر که در آنها روسری های سفید را به چوب بسته و بر سکویی ایستاده اند، پیام هایی با مضمون منع خشونت و تبعیض علیه زنان را توئیت کردند.
سازمان های مدافع حقوق زنان در دانشگاه ها و دیگر نهادهای مدنی ترکیه از این حرکت حمایت کرده اند.
حمایت از زنان ایران در برابر تبعیض های سازمان یافته نیز از دیگر پیام های پر تکرار حامیان کمپین چهارشنبه های سفید در ترکیه بود: « برای نه گفتن به حجاب اجباری، چهارشنبه های سفید را متحد با زنان ایرانی گرامی می داریم.»
در حالی که زنان ترکیه دستکم بر اساس قانون، اجباری برای حجاب ندارند، چه چیزی به همراهی آنان با کمپین ایرانی چهارشنبه های سفید منجر شده است.
این پرسش را از «نبیه مرتورک»، عضو نهاد مدنی « خانه زنان خلق»، که از بانیان این طوفان توئیتری در ترکیه است، پرسیدم.
او با اشاره به انواع محدودیت های زنان ترکیه، می گوید:« اگر چه ما در این کشور، اجبار قانونی برای حجاب نداریم، اما مواردی بوده که زنان به خاطر پوشیدن دامن های کوتاه و شورت، مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند.»
حمایت از زنان ایران در برابر تبعیض های سازمان یافته نیز از دیگر پیام های پر تکرار حامیان کمپین چهارشنبه های سفید در ترکیه بود
تلاش دولت اسلامگرای رجب طیب اردوغان برای حاکم کردن قوانین دینی در عرصه اجتماعی نیز یکی دیگر از نگرانی های مشترک حامیان کمپین چهارشنبه های سفید در ترکیه است.
یکی دیگر از پیام های توئیتری کاربران ترک در طوفان توئیتری Beyazcarsamba، دفاع از سکولاریسم در برابر روند اسلامی کردن مدیریت کشور بوده است :« برای برابری، آزادی و لائیسیسم، چهارشنبه های سفید زنان را در برابر حاکمیت مردسالار سنتی، حمایت می کنیم.»
به گفته نبیه مرتورک :« مخالفان اسلام گرای آزادی زنان تلاش می کنند، به بهانه “صیانت از خانواده” قوانینی را بر کشور حاکم کنند که زیان اصلی آن برای زنان این کشور خواهد بود.»
اشاره او به تلاش اسلامگرایان به رهبری حزب عدالت و توسعه برای تغییر قانون «منع خشونت علیه زنان» است که از ابتدای سال جاری میلادی کلید خورد.
ابتدای امسال، عالی ترین مقام روحانی وابسته به دولت، پیشنهاد کرد حداقل سن ازدواج برای دختران به نه سال کاهش دهد.
در حال حاضر، سن قانونی ازدواج در ترکیه برای هر دو جنس، ۱۸سال است که با رضایت خانواده می تواند به ۱۷سال هم کاهش یابد.
همچنین به شرط موافقت دادگاه، ازدواج در سن ۱۶سال نیز انجام می شود. اخیراً، بیمارستانی در ترکیه اعلام کرد که «بیش از صدها دختر ۱۳ساله حامله به بیمارستان مراجعه کردند.»
جدا کردن زنان از مردان در ترکیه از دیگر سیاست های حزب عدالت و توسعه به رهبری اردوغان بوده است که فعالان فمنیست را به دنبال داشته است. سیاست هایی که نمونه آن را در جمهوری اسلامی نیز شاهد هستیم، اغلب همان دلایلی که برخی مسئولان جمهوری اسلامی برای سیاست جداسازی زنان و مردان به کار می گیرند، مورد استفاده مقامات ترک هم قرار گرفته است.
حفاظت از زنان، یکی از پرکاربردترین اصطلاحاتی است برای این سیاست های ایدئولوژیک استفاده می کنند. به تازگی در یکی از شهرهای ترکیه، اتوبوسی که تنها مسافران زن را جا به جا می کنند، با هدف «جلوگیری از سوء استفاده جنسی» به راه انداخت.
حمایت بخشی از زنان سنتی در جامعه دوقطبی ترکیه، پشتیبان این دست اقدامات تبعیض آمیز است. به گفته نبیه مرتورک، فعال فمنیست ترکیه :« امروز، دیکتاتوی در ترکیه، به دست خود زنان گام به گام به پیش می رود. زنان آزادی خواه به دست همجنسان خود، یعنی مجریان سیاست های واپسگرایانه حکومت، مورد آزار و اذیت قرار می گیرند.»
این فمنیست ترک ادامه می دهد:« هر چند ما در ترکیه مانند زنان ایرانی، اجبار قانونی برای حجاب نداریم امّا موارد زیاد حمله به زنان با پوشش آزاد انجام شده که اگر امروز در برابر آن سکوت کنیم فردا باید منتظر عواقب بدتری باشیم. شکل تبعیض علیه زنان در کشورهای مختلف متفاوت است اما ماهیت آن یکی است و همه ما در جهان باید علیه این سیاست ها متحد باشیم.»
از: ایران وایر