صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران و تحلیلگر مسائل سیاسی به اتهام “تبلیغ علیه نظام و نشر اکاذیب” به ۱۸ ماه حبس تعزیری و ۲ سال محرومیت از فعالیت سیاسی و اجتماعی محکوم شده است.
شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی این حکم را امروز سهشنبه (۲۲ اسفند) به او ابلاغ کرده است.
آقای زیباکلام در گفتوگو با سایت جماران گفت: “در حکم دادگاه نوشته شده است که او (متهم) به مدت ۲ سال حق سخنرانی، نوشتن مقاله، مصاحبه و حضور در فضای مجازی را ندارد.”
صادق زیباکلام پس از ابلاغ حکم در صفحه فیسبوک خود نوشت: “ماده ۵۰۰ مجازات اسلامی، حداکثر مجازات برای تبلیغ علیه نظام را از سه ماه تا یک سال تعریف میکند؛ اما قاضی صلواتی۶ ماه هم بهواسطه ‘سوء سابقه ‘بنده به اشد مجازات افزوده است.”
- ‘صادق زیباکلام به زندان محکوم شد’
- رئیس دانشگاه آزاد لغو قرارداد اساتید ‘نیمهوقت’ را تأیید کرد
- سخنرانی زیباکلام در میاندوآب با ‘فشار گروههای خاص’ لغو شد
بر اساس آنچه متهم گفته از زمان بازپرسی تا تشکیل دادگاه در حدود ۱۰ روز طول کشیده و روند رسیدگی به پرونده بسیار سریع بوده است.
اتهام “تبلیغ علیه نظام و نشر اکاذیب” به مصاحبه آقای زیباکلام با بخش فارسی رادیو دویچهوله آلمان در مورد اعتراضات سراسری دی ماه در ایران برمیگردد.
آقای زیباکلام در این مصاحبه به “خواستها و مطالبات انباشتهشده از سالهای گذشته” به عنوان عامل اصلی اعتراضات سراسری در ایران اشاره کرده بود و گفته بود چنانچه در ایران رفراندومی برگزار شود، بیش از ۷۰ درصد مردم به جمهوری اسلامی “نه” خواهند گفت.
او از امروز ۲۰ روز فرصت دارد تا به رای صادره اعتراض کند.
آقای زیباکلام همچنین گفته است: “من در هیچ یک از محاکماتم از وکیل استفاده نمیکنم چرا که معتقدم اساس و مبنای اتهاماتم حقوقی نیست و جرمم سیاسی است. لذا وکیل نمی تواند کمکی به تبرئهام کند.”
او دیروز دوشنبه (۲۱ اسفند) پیش از ابلاغ حکم در صفحه فیسبوک خود نوشته بود: “به نظر میرسد که نفس اتهام تبلیغ علیه نظام بیش از آنکه اتهام و جرمی واقعی باشد، بیشتر ابزاری است برای مجازات منتقدین و جلوگیری از ابراز عقایدی که مغایر با تفکرات نظام هستند.”
این اولین باری نیست که این استاد دانشگاه به “حبس تعزیری” محکوم میشود.
او حدود چهار سال پیش هم (خرداد ۱۳۹۳) در ارتباط با اظهارنظرهایش در مورد سیاست هستهای جمهوری اسلامی و نحوه برخورد قضایی با متهمان پرونده اختلاس ۳۰۰۰ میلیارد تومانی به ۱۸ ماه حبس تعزیری محکوم شده بود.
این حکم بعدا در دادگاه تجدیدنظر به ۵ میلیون تومان جریمه نقدی تبدیل شد.
این استاد دانشگاه تهران از جمله تحلیلگرانی است که انتقادهای صریحی به عملکرد جمهوری اسلامی دارد.
صادق زیباکلام همچنین از جمله اساتید “نیمهوقتی” بوده که دانشگاه آزاد اخیرا قراردادشان را لغو کرد.
ریاست این دانشگاه لغو این قراردادها را در راستای “اصلاح ساختار در اعضای هیئت علمی” توصیف کرده؛ اما آقای زیباکلام این اقدام دانشگاه آزاد را “تسویه حساب سیاسی” خوانده است.
او گفته اساتیدی کنار گذاشته شدهاند که “رویکردشان در خیلی از مسائل با رویکرد حکومت یکسان نیست.”