پلیس دانمارک اعلام کرده است که سه ایرانی عضو گروه جدایی طلب موسوم به “جنبش الاحواز” را به اتهام ستایش از حمله مسلحانه به رژه نیروهای نظامی ایران در اهواز دستگیر کرده است.
بر اساس قوانین داخلی دانمارک تمجید از چنین حملاتی که درمورد اخیر به کشته شدن دست کم ۲۴ ایرانی از جمله یک کودک انجامید، عملی مجرمانه است. پلیس دانمارک گفته است که بازداشت شدگان در صورت مجرم شناخته شدن از سوی دادگاه ممکن است به حداکثر دو سال زندان محکوم شوند.
در جریان حمله مسلحانه به رژه نیروهای نظامی ایران در اهواز که در سالگرد آغاز جنگ ایران و عراق برگزار می شد، به جز ۲۴ نفر کشته، بیش از ۶۰ نفر هم زخمی شدند.
گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) مسئولیت این حمله را به عهده گرفت و مقام های ایرانی هم گروه “جنبش الاحواز” را در این حمله دخیل دانستند که شماری از افراد آن در برخی از کشورهای اروپایی همچون دانمارک اقامت دارند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران روز بیست و چهارم مهر در یک بیانیه اعلام کرد: “طی عملیات شناسایی و غافلگیری نیروهای مقاومت در استان دیاله عراق ابوضحی امیر داعش در این استان و طراح و برنامه ریز اصلی جنایت تروریستی اخیر اهواز همراه با چهار تروریست دیگر به هلاکت رسیدند.”
مقام های نظامی ایران پس از حمله به رژه اهواز تهدید کرده بودند که “به سرعت انتقام می گیرند”.
روابط ایران و دانمارک چه وضعیتی دارد؟
پس از این حمله، وزارت خارجه ایران سفرای چند کشور اروپایی از جمله دانمارک را احضار و به اقامت افراد این گروه در خاک آن کشور اعتراض کرد. چند هفته بعد دانمارک یک ایرانی را به اتهام طراحی ترور یکی از رهبران این گروه از سوی حکومت جمهوری اسلامی ایران، دستگیر کرد و سفیر خود را از تهران فراخواند.
دانمارک از آنچه تلاش حکومت ایران برای طراحی ترور در خاکش خوانده به شدت انتقاد کرده و از کشورهای اتحادیه اروپا خواسته با وضع تحریم هایی علیه ایران، در برابر این گونه رفتار جمهوری اسلامی ایران مقابله کنند.
مقام های دولت حسن روحانی می گویند ایران هیچ نقشی در این زمینه ندارد و آن را “توطئه” مخالفان روابط ایران و اروپا خوانده اند. محمدجواد ظریف گفته این “توطئه” از سوی موساد دستگاه اطلاعاتی و جاسوسی اسرائیل برنامه ریزی شده است.
موضوع حمله به رژه اهواز از سوی چند نهاد ایرانی از جمله کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی بررسی شده و به گفته حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس این کمیسیون، “سهلانگاری باعث بروز حادثه تروریستی اهواز شده” است.
سخنگوی قوه قضائیه ایران گفته “در سازمان قضایی نیروهای مسلح از چند نفر در رابطه با حادثه اهواز تحقیق شده” و یازده نفر احضار و یک نفر بازداشت شده است.
همه احضارشدگان نظامی عنوان شده اند اما به گفته سخنگوی قوه قضائیه “هنوز چیزی در مورد آنها قطعی نیست”.