با گذشت ده روز از آزادی اسماعیل بخشی از زندان هنوز هیچ خبرنگار و فعال مدنی موفق به تماس، گفتوگو و دیدار با او نشده است. تماسهای مکرر خبرنگاران خارج از کشور با او بیپاسخ مانده و خبرنگاران و فعالان مدنی داخل ایران هم موفق به گفتوگو و دیدار با این فعال کارگری نشدهاند.
اسماعیل بخشی یکی از نمایندگان سندیکای کارگری هفت تپه است که سخنرانیهای پرشور او در اعتراضات هفتتپه مورد توجه عموم قرارگرفت و بارها در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شد. او روز ۲۷ آبان ماه در چهاردهمین روز از اعتصابات هفتتپه بازداشت شد و روز چهارشنبه ۲۱ آذرماه خبر آزادیاش با وثیقه ۴۰۰ میلیون تومانی منتشر شد. از روز آزادی تا کنون اما نه در شبکههای اجتماعی فعالیت میکند و نه در جمع کارگران هفتتپه حاضر شده است. شاهد علوی روزنامهنگار در گفتوگو با یکی از بستگان این فعال کارگری از اسماعیل بخشی سراغ گرفته و فایل صوتی این گفتو گو را منتشر کرده است. به گفته این منبع مطلع شرایطی به و جود آمده که امکان برقراری ارتباط با اسماعیل وجود ندارد. او توضیح میدهد که اسماعیل بخشی در زندان تحت شکنجه شدید جسمی و روحی قرار گرفته است: «او را چندین بار تا حد مرگ زدهاند. با کابل به بیضههایش زدهاند و الان در نشستن، راه رفتن و خوابیدن مشکل دارد.» این اولین بار نیست که موضوع شکنجه اسماعیل بخشی مطرح میشود.
پیش از آزادی او از زندان، سندیکای کارگران هفت تپه از ضرب و شتم این فعال کارگری و انتقال او از زندان به بیمارستان خبر داده بود اما این موضوع بلافاصله از سوی مسئولان خوزستان تکذیب شد. غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان و صادق جعفری چگینی رئیس دادگستری شوش خبر شکنجه او را شایعه دانسته بوده و اعلام کردند که او درصحت کامل به سر میبرد. با این حال فعالان کارگری به نقل از خانوادهاش از آثار کبودی و تورم در ناحیه سر و صورت این فعال کارگری خبر داده بودند. حالا یکی از بستگان اسماعیل بخشی توضیح میدهد که او تنها تحت شکنجه جسمی قرار نگرفته: «هربار بعد ازشکنجه اسماعیل از هوش میرفته و بعد که از شدت درد به هوش میآمده به اسم مسکن داروهای اعصاب و روان و توهم زا به او میدادهاند.»
شاهد علوی به ایران وایر میگوید: « این بار برخورد با اسماعیل بخشی به دو شکل صورت گرفته. هم برخورد فیزیکی و آزار جسمی مثل کتک زدن، شکنجه، زدن باتوم به بیضههای ایشان صورت گرفته و علاوه بر آن شکنجههای درمانی که مدتی است زندانیان سیاسی دربارهاش صحبت میکنند و باب شده هم درمورد ایشان اعمال شده. احتمالا ایشان در اثر شکنجه درد داشته و آنطور که من حدس میزنم احتمالا کسی که نقش بازجوی خوب را داشته، گفته: ما بهت دارو میدهیم، آرامبخش میزنیم و مسکن میدهیم که دردت کمتر شود و این داروها توهم زا بودهاند.» به گفته منبع اطلاعاتی شاهد علوی، اسماعیل بخشی علاوه بر مشکلات ناشی از شکنجه جسمی و درد هنوز درگیر عوارض داروهایی است که در زندان به اسم مسکن به او داده شده: « بعضی وقتها هنوز هم دچار توهم میشود، انگار الان هم در زندان است. میترسد. مرتب دچار دچارتب و لرز میشود و درواقع سلامت روحی و روانیاش به هم ریخته است.»
به عقیده شاهد علوی، شدت خشونت و شکنجهای که در حق اسماعیل بخشی اعمال شده احتمالا واکنشی است به نقشی که او در معرفی جنبش کارگری هفت تپه داشته است. بسیاری نقش او را به خاطر سخنرانیهای شجاعانه اش در اعتراضات کارگری هفت تپه کلیدی عنوان میکنند.
https://www.youtube.com/watch?v=iHAwpO1VAvI
در چند روز گذشته خبرهایی مبنی بر حصر خانگی اسماعیل بخشی منتشر شده بود، شاهد علوی درباره این موضوع هم سوال کرده: «در واقع به من گفتند ایشان در حصر نیست و کنترل فیزیکی به آن معنا وجود ندارد. اما به محض آزادی از زندان به ایشان خبر دادهاند که از کارش اخراج شده و تهدید کردهاند اگر خودت یا خانوادهات با کسی، رسانهای، یا جایی دیدار داشته باشی، درمورد شرایطت گفتوگو داشته باشی و یا به اعتراضاتت به روش قبلی ادامه دهی دوباره بازداشتات میکنیم.» کارگران هفت تپه بعد از دستگیری اسماعیل، روزها در حمایت از او شعار دادند و تحصن کردند. آنها یک شعار ویژه هم داشتند: «اسماعیل رو گرفتن، ما همه بخشی هستیم» اما بعد از آزادی اسماعیل بخشی از دیدار با او محروم شدهاند: «به کسانی که با اسماعیل بخشی پیش از بازداشت به انحای مختلف ارتباط داشتند به عنوان همکار و یا همکار صنفی در تشکیلات کارگری و… هشدار داده شده که در صورت ملاقات و دیدار با آقای بخشی آنها هم بازداشت میشوند و بلافاصله هم از کار اخراج میشوند.» به گفته این روزنامهنگار فشارهایی که به اسماعیل بخشی و خانوادهاش و هم به کسانی که ممکن بوده با او تماس بگیرند، وارد شده، باعث شده اسماعیل بخشی در حالت ایزوله قرار بگیرد.
حسابهای بانکی اسماعیل بخشی هم مسدود شده است و به گفته این منبع آگاه یکی از اصلیترین مشکلات اسماعیل بخشی این است که پولی ندارد که بتواند برای درمان مشکلاتش به مراکز درمانی مراجعه کند: « حسابهای بانکی اسماعیل بخشی هم مسدود شده که اگر از قبل پولی در حساب مانده یا کسی به آنها قرضی داده نتواند استفاده کند و به این ترتیب یکی از مشکلات اصلی اسماعیل این است که اصلا پول ندارد که دکتر برود مشکلاتش را درمان کند. متوجه شود این دارویی که دادهاند چه بوده و چطور میشود عوارضاش را ازبین ببرد. این موجب شده که هیچ راهی برای تماس بیرون با ایشان یا تماس ایشان با بیرون در دسترس نباشد»
به گفته این منبع آگاه، اسماعیل بخشی حتی بعد از آزادی امکان تماس با فرزانه زیلابی وکیل کارگران هفتتپه را هم نداشته است. او در فایل صوتی منتشر شده از تمام نهادهای حقوق بشری، فعالان کارگری و مردم ایران میخواهد که اسماعیل بخشی را تنها نگذارند. از شاهد علوی میپرسم با توجه به این که مسئولان یک بار شکنجه شدن اسماعیل بخشی را تکذیب کردند، چطور میتوانیم آنها را وادار به پاسخگویی کنیم؟
او میگوید: «در تکذیب ظاهرا همیشه برای آقایان باز است اما نکتهای که وجود دارد این است که فعالان کارگری و حقوق بشری و سیاسی میگویند راه اثبات این که حق با سیستم و مسئولان استانداری است این است که اسماعیل بخشی اجازه داشته باشد به سر کارش برگردد. دست کم امکانی فراهم کنند که روزنامهنگارهای داخل کشور یا همان رسانههای موجود بتوانند با او دیدار کنند.» این روزنامهنگار تاکید میکند که حداقل یکی از همکاران روزنامهنگار در داخل ایران تلاش زیادی برای تماس با اسماعیل بخشی کرده است: «تلفنها جواب داده نمیشود، واسطهها جرات نمیکنند پیش ایشان بروند و امکان گفت وگو با ایشان که ثابت کند حال اسماعیل بخشی خوب است، شکنجه نشده و به قول آقایان این ها همه تبلیغات ضد انقلاب است، بسته شده است. یعنی از یک طرف سیستم میگوید حالش خوب است از طرف دیگر امکان این را که کسی از این حال خوب گزارش بدهد، نمیدهد.» این روزنامهنگار معتقد است که با توجه به این شرایط طبیعتا ناظر بیرونی که تهدیدی رویش نیست میگوید اینها دروغ میگویند: « متاسفانه من ترجیح میدهم گزارشهایی را باور کنم که از وخامت حال ایشان خبر میدهد.»