اما رشد قیمت ریالی کالاهای وارداتی کمتر از رشد قیمت دلار در مقابل ریال بوده است. علت امر، اختصاص ارز دولتی برای بخش عظیمی از واردات کالاهای اساسی کشور است.
مرکز آمار ایران طی گزارشی مینویسد قیمت کالاهای وارداتی (بر اساس ریال) در پاییز سال جاری نسبت به پاییز سال گذشته، حدود ۱۲۲ درصد افزایش داشته است.
بر اساس گزارش مرکز آمار که دوشنبه ۲۰ اسفندماه در سایت رسمی آن منتشر شده است، تورم ریالی کالاهای وارداتی در فصل پاییز نسبت به تابستان نیز نزدیک ۲۹ درصد است.
پاییز سال جاری قیمت دلار حدود ۱۱ تا ۱۲ هزار تومان بود، در حالی که این رقم در فصل مشابه پارسال ۴۶۰۰ تومان بود، به این ترتیب قیمت دلار نسبت به ریال طی پاییز سال جاری نسبت به پاییز پارسال ۱۶۰ درصد افزایش داشته باشد، به عبارتی ۲.۶ برابر شده است.
اما رشد قیمت ریالی کالاهای وارداتی کمتر از رشد قیمت دلار در مقابل ریال بوده است. علت امر، اختصاص ارز دولتی برای بخش عظیمی از واردات کالاهای اساسی کشور است.
دادههای مرکز آمار نیز حاکی است که تورم محصولات وارداتی برای کالاهای اساسی بسیار کمتر از کالاهای دیگر بوده است.
اخیرا سایت رسمی گمرک از قول مهدی میراشرفی رئیس کل گمرک گزارش داد که طی ۱۱ ماه سال جاری ۱۱ میلیارد دلار کالاهای اساسی وارد کشور شده است. کل واردات ایران در ۱۱ ماه سال جاری ۳۸.۵ میلیارد دلار بوده که نشان میدهد کالاهای اساسی بیش از یک چهارم کل واردات کشور را تشکیل میدهد.
افزایش قیمت دلاری کالاهای وارداتی
قیمت کالاهای وارداتی کشور بر اساس دلار، طی پاییز سال جاری نسبت به پاییز پارسال نیز نزدیک ۱۹ درصد افزایش یافته است.
بخش عمدهای از واردات ایران از چین، امارات و اروپا انجام میشود. بر اساس آمارهای صندوق بینالمللی پول، نرخ تورم سال ۲۰۱۸ چین و اروپا تنها ۲.۲ درصد و نرخ تورم در امارات نیز ۳.۵ درصد بوده است.
مرکز آمار مشخص نکرده چرا در حالی که نرخ تورم کشورهای عمده صادرکننده کالا به ایران بسیار نازل بوده، اما قیمت کالاهای خریداریشده از این کشورها بر اساس دلار و انتقال آن به ایران رشدی ۱۹ درصدی داشته است.
ظاهرا این موضوع به افزایش هزینه واردات کالاها شامل نقل و انتقالات مالی، بیمه و ترانزیت کالا در شرایط تحریم برمیگردد. مقامات ایران، از جمله حسن روحانی، رئیسجمهوری، نیز قبلا به دفعات از افزایش ۲۰ درصدی هزینه واردات کالاها در دوران تحریمهای دولت محمود احمدینژاد سخن گفته بودند.
افزایش دلاری قیمت کالاهای وارداتی برای محصولات صنعتی از کیف و محصولات چرمی تا محصولات برقی، پزشکی و مکانیکی ۲۶ درصد تا ۳۲ درصد بوده است. افزایش قیمت ریالی این محصولات نیز ۱۵۰ تا ۲۳۴ درصد بوده است.
البته، تخصیص ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی نتوانسته است جلوی رشد افسارگسیخته قیمت این کالاها در داخل کشور را بگیرد.
برای نمونه، جزئیات گزارش مرکز آمار نشان میدهد که قیمت ریالی گوشت وارداتی در پاییز سال جاری نسبت به پاییز پارسال تنها ۱۲.۳ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که قیمت ریالی گوشت در همین دوره زمانی تقریبا دو برابر شده است.
علت رشد قیمت گوشت به افزایش هزینه تولید داخلی گوشت برمیگردد که بنا به گزارشهای مرکز آمار در پاییز سال جاری نسبت به پاییز پارسال در دامداریهای سنتی ۵۸ درصد و در دامداریهای صنعتی ۶۸ درصد افزایش یافته است.
از: رادیو فردا