مهلتی که ایران برای کشورهای اروپایی تعیین کرده دو هفته دیگر به پایان میرسد
آلمان، فرانسه و بریتانیا، سه کشور اروپایی طرف توافق هستهای موسوم به برجام، طی یک نامه رسمی دیپلماتیک به ایران درباره تبعات کاهش تعهدات اتمیاش هشدار دادهاند.
خبرگزاری رویترز به نقل از دو دیپلمات اروپایی گفتهاند که این هشدار به طور رسمی و از مجرای دیپلماتیک برای مقامهای ایرانی فرستاده شده است.
براساس گزارشها نامه سه کشور اروپایی روز شنبه اول تیرماه به ایران ارسال شده و به گفته دیپلمات های اروپایی در آن گفته شده است که اگر جمهوری اسلامی ایران دست به اقداماتی بزند که به زمینه نقض توافق هسته ای را فراهم کند، اروپا توانایی کمتری برای کمک به ایران خواهد داشت.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به آنچه “بیعملی” کشورهای اروپایی در برابر تحریم های آمریکا علیه ایران می خوانند، اعلام کرده است که به سقف نگهداری ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با خلوص کم و ۱۳۰ تن آب سنگین پایبند نخواهد بود.
ایران با اعلام این تصمیم، ۶۰ روز به طرف های اروپایی فرصت داده است تا زمینه فروش نفت ایران مبادلات مالی مرتبط با آن را فراهم کند و تهدید کرده که در پایان این مهلت، بخش های دیگری از تعهدات خود در اجرای توافق هستهای را متوقف خواهد کرد.
یکی از بخش هایی که ایران گفته امکان دارد مجددا آن را از سر بگیرد، تولید اورانیوم غنی شده با خلوص بالاتر از ۳.۶۷ درصد است.
هدف طرف های ایران در توافق هسته ای برجام دور نگه داشتن جمهوری اسلامی ایران از امکان تولید سلاح هستهای است. ایران گفته که چنین تصمیمی ندارد و با قبول محدودیت هایی در صنایع اتمی خود در برابر رفع تحریم های بین المللی تاکنون به توافق برجام پابیند بوده است.
کاهش میزان ذخایر اورانیوم غنی شده و آب سنگین و همچنین پایین نگه داشتن خلوص اورانیوم غنی سازی شده جمهوری اسلامی ایران از کلیدیترین بخش های توافق برجام است.
در صورتی که ایران مرحله دوم کاهش تعهدات خود را عملی کند، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، اواخر تابستان سال جاری به شورای حکام آژانس و شورای امنیت سازمان ملل موضوع را گزارش خواهد کرد. در صورتی که شورای حکام، اعضای توافق برجام یا دولت های عضو شورای امنیت اقدام ایران را نقض توافق هسته ای تشخیص دهند، بازگشت تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران فورا امکان پذیر می شود.
دولت ایران اعلام کرده است که مهلت تعیین شده ۶۰ روزه که هجدهم تیرماه (دو هفته دیگر) به پایان میرسد غیرقابل تمدید است. کشورهایی اروپایی، ضربالاجل ایران را رد کرده اما گفتهاند که برای تامین نظر ایران، تلاش می کنند.
ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان طرف های توافق هسته ای برجام محسوب می شوند اما آمریکا سال گذشته از این توافق خارج شد و همه تحریم هایی را که علیه ایران متوقف کرده بود، دوباره به اجرا گذاشت.
از: بی بی سی