«رویاهای بشریت» عنوان کنفرانس رضا دقتی در نمایشگاه عکس «تول» با حضور رییس جمهور پیشین فرانسه

دوشنبه, 27ام آبان, 1398
اندازه قلم متن

رپورتاژ: سینا معتمدراد- هلند

Sina.motamedari@gmail.com

رضا دقتی عکاس سرشناس ایرانی و دارنده نشان شوالیه ملی لیاقت فرانسه در بیستمین جشنواره و پازدهمین نمایشگاه بین المللی عکس «تول» فرانسه درحضور «فرانسوا اولاند» رییس جمهور پیشین این کشور کنفرانس خود را با موضوع «رویاهای بشریت» در افتتاحیه این نمایشگاه ارائه کرد.

پانزدهمین نمایشگاه عکس «تول» فرانسه به مناسبت بیستمین سالگرد تاسیس این باشگاه از تاریخ ۲ تا ۱۷ نوامبر با حضور افتخاری مهمان این افتتاحیه رضا دقتی عکاس خبری مجله نشنال جغرافی در شهر تولل فرانسه برگزار شد. این نمایشگاه در ۲ بخش مجزا که یک بخش آن به آثار عکاسان سراسر دنیا و بخش دیگر آن شامل ۳۰ عکس از مجموعه آثار رضا دقتی اختصاص داده شده بود در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفت.

رضا دقتی در روز افتتاحیه این نمایشگاه کنفرانس خود را با عنوان «رویاهای بشریت» که روایتی از تصاویر ثبت شده وی در افغانستان، اقلیم کردستان، روآندا و سایر کشور ها بوده است؛ در حضور رییس جمهور سابق فرانسه «فرانسوا اولاند» مورد توضیح و تشریح قرار داد. همچنین در گفتگویی دونفره بین رضا دقتی و فرانسوا اولاند حول مسائل کنونی افغانستان و خاورمیانه بحث شد و رضا دقتی دیدگاه خود را نسبت به وضعیت صلح در خاورمیانه و تاثیرات آن بر نتایج واقعی انتخابات ریاست جمهوری تشریح کرد. دقتی در حضور اولاند از پدیده تقلب در انتخابات به طور خاص در خاورمیانه اشاره کرد و ریشه آن را در وضعیت کنونی خاورمیانه و عدم برقراری صلح دانست. از دیدگاه او برقراری صلح یا عدم آن در خاورمیانه ارتباط پیوسته ای با  نحوه برگزاری انتخابات دارند.

کردها نماد ایستادگی در برابر تجاوز

رضا دقتی در سخنرانی خود اغلب از تصاویر پرتره ای صحبت کردکه بیانگر مصیبت ها، درد ها و جنگ هایی بوده اند که گریبان گیر انسان دنیای امروز  می باشد. دقتی با سفر به بیش از صد کشور جهان تنها خبرنگار و عکاسی است که وقایع جنگ و داستان پیرامون آن را مستند کرده است. بخشی از تصاویر رضا دقتی در این نمایشگاه به داستان کرد ها در خاورمیانه مربوط می شود که حامل پیام استقامت و ایستادگی مردمان این سرزمین می باشد. ملتی که مورد تجاوز و یورش های همه جانبه قرار گرفته اما هنوز پایدار و ایستاده است. از دیدگاه رضا دقتی کرد ها یکی از زجرکشیده ترین ملت ها در طی صد سال اخیر هستند و او در تصاویرش تلاش کرده ارزش های والایی  نظیر آزادی، برابری زن و مرد و ایستادگی این ملت را به مخاطب خود انتقال دهد.

«احمد شاه مسعود» چهره ای تاریخ ساز در جنگ های افغانستان

در قسمتی دیگر از این نمایشگاه دقتی به موضوع جنگ افغانستان پرداخته است. او با سفر های متعدد طی سال ها به افغانستان، تصاویری را در جنگ ۹ ساله افغانستان با ارتش سرخ شوروی به ثبت رسانده است. تقابل یکی از قوی ترین ارتش های دنیا در برابر ضعیف ترین و مقاومت و ایستادگی مردم در این جنگ از تاثیراتی بود که دقتی در آن ایام شاهد و نظاره گر آن بوده است. احمد شاه مسعود که رضا دقتی از او به عنوان یکی از آزادگان اسطوره ای تاریخ منطقه یاد می کند کسی بودکه یک تنه درمقابل ارتش روسیه و بعد آن القاعده و طالبان و نیروهای پاکستانی ایستاد و نهایتا توسط القاعده کشته شد. دقتی یکی از همراهان وی در طول جنگ بود که مسئولیت تهیه گزارش و عکس را برای مطبوعات بین المللی بر عهده داشت. پرتره معروف احمد شاه مسعود که در نمایشگاه عکس نیز از استقبال مخاطبان برخوردار بود به عنوان تصویر اصلی پوستر رونمایی شده این نمایشگاه نیز مورد استفاده قرار گرفت. این عکس پیش از این در نشریه نشنال جغرافی و سایر نشریات معتبر جهانی بازخورد گسترده ای داشته است.

نسل کشی روآندا و پرتره هایی که کودکان آواره را به آغوش خانواده ها بازگرداند

در واقع نسل کشی روآندا و کودکان بی سرپرست بازمانده از این جنگ بخش دیگری از تصاویر رضا دقتی بود که مورد بازدید عموم قرار گرفت. نسل کشی روآندا که در سال ۱۹۶۴ آغاز شد ورقی دیگر از فجایع تاریخی بدست بشریت را رقم زد. قتل عام۸۰۰ هزار نفر تنها در ۱۰۰ روز توسط تندرو های قوم هوتو. حاصل آن جنگ اما بیش از ۱۲۰۰۰ کودک آواره و بی سرپرست بود که در اردوگاه ها زندگی می کردند و در انتظار خانواده هایشان بودند که هرگز کسی سراغی از آنها نگرفته بود. رضا دقتی براین باور بود که عکاسی چگونه می تواند به حل مشکلات و مسایل آنها کمک کند؟ در نتیجه تصمیم گرفت با حمایت سازمان یونیسف و صلیب سرخ چاره ای را برای این کودکان آواره بی اندیشد. وی پروژه آموزش تهیه عکس پرتره را به چندین پناهنده در اردوگاه ها آموزش داد تا اینکه ۱۲۰۰۰ تصویر پرتره جمع آوری و در اردوگاه ها به نمایش گذاشته شد تا خانواده ها، اقوام و یا افرادی که در جستجوی بازماندگانشان هستند از این طریق بتوانند عضو خانواده خود را شناسایی کنند. به نقل از رضا دقتی در این پروژه بعد از ۴ ماه ۳۵۰۰ کودک بی سرپرست خانواده های خود را شناسایی کردند که به نوبه خود یک موفقیت بزرگ بود.

گفتنی است رضا دقتی متولد ۱۳۳۱ در تبریز است. وی که تابعیت فرانسه را دارد بعد از انقلاب ۵۷ ناچار به ترک کشور شد. از افتخارات وی کسب نشان «ملی شوالیه لیاقت» در فرانسه توسط وزارت خارجه این کشور، دریافت «جایزه لسی» در نیویورک که به «اسکار عکاسی» معروف است می توان اشاره کرد. وی که مولف ۳۳ جلد کتاب می باشد در زمینه های آموزشی نیز فعال بوده و بنیان گزار «بنیاد فرهنگی- مطبوعاتی آینه» در افغانستان می باشدکه به آموزش و تربیت خبرنگاران و عکاسان می پردازد. دقتی به عنوان فتوژورنالیست طی سال ها با نشریه «نیوز ویک» و بصورت مستمر با مجله نشنال جغرافی همکاری دارد.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.