منابع حقوق بشری و غیر رسمی تعداد کشتهشدگان اعتراضات آبان ماه را بین ۱۴۰ تا ۳۳۰ نفر برآورد کردهاند
با گذشت حدود دو هفته از اعتراضات سراسری در ایران که به علت گرانی ناگهانی بهای بنزین آغاز شده بود، ارسال و انتشار تصاویر جدید از ابعاد این اعتراضات و سرکوب خشن آن از سوی ماموران امنیتی و انتظامی حکایت دارد. این در حالی است که بنابر گزارشها هنوز اینترنت در مناطق وسیعی از جنوب این کشور چون استانهای خوزستان و سیستان و بلوچستان قطع است و تصاویر محدودی از این مناطق مخابره شده است.
روز شنبه، نهم آذر – ۳۰ نوامبر، تصاویری از این اعتراضات در شبکههای اجتماعی منتشر شد که مرتبط با لحظه مرگ و پیکر بیجان پویا بختیاری، یکی از کشتهشدگان روزهای پایانی آبان ماه گذشته است.
در شبکه اجتماعی اینستاگرام هم حساب کاربری که به پدر پویا بختیاری نسبت داده شده ضمن تایید صحت این ویدئو انتشار آن را بلامانع دانسته است.
“حضور تانکها در ماهشهر”
در ویدیوهای دیگری که امروز (شنبه) در شبکههای اجتماعی منتشر شده تصاویری از استقرار یک تانک در زیر طاقی شبیه به دروازه دیده میشود که بنابر ادعای منتشرکنندگان، مربوط به شهر بندری ماهشهر است.
بیبیسی هنوز نمیتواند مستقلا مکان و زمان این تصاویر را تایید کند.
ویدئوی دیگری هم که تصاویر آن در نور شب تهیه شده حرکت یک تانک را نشان میدهد که بنا بر ادعای منتشرکنندگان مربوط به شهرک طالقانی (کوره) در حومه ماهشهر است.
در کنار این تصاویر، کاربران شبکههای اجتماعی روایتهای متعددی از گستردگی خشونت علیه معترضان در نزدیکی شهرک طالقانی ماهشهر منتشر کردهاند که در برخی از آنها از “کشتار معترضان در نیزارها” سخن به میان آمده است.
کاربرانی که خود را از اهالی شهر ماهشهر معرفی میکنند در شبکه اجتماعی توییتر میگویند بعد از بستن جاده شهر از سوی معترضان، نیروی امنیتی و انتظامی به سوی آنها حمله میکنند و معترضانی که برای گریز از مهلکه به نیزارهای کنار جاده پناه برده بودند را به “رگبار میبندند”.
با توجه به قطعی اینترنت در طول این اعتراضات و همچنین سانسور اخبار مربوط به این وقایع در خبرگزاریها و رسانههای داخل ایران بررسی دقیق زمان و مکان این تصاویر و گزارشها به سرعت امکانپذیر نیست.
چند روز پیش علی گلمرادی، نماینده ماهشهر در مجلس، حسن روحانی را “امنیتیترین” رئیس جمهور ایران خواند و گفت: “شما چه کردید که شاه بیشرف نکرد؟ شما دوربینهای اطلاعاتی را تخریب کردید و از بین بردید.”
او به سمت جایگاه رئیس مجلس رفت تا اعتراضش را بیان کند اما نمایندگان دیگر دورش کردند.
در همین حال، فرناز فصیحی، روزنامهنگار ایرانی نیویورکتایمز در آمریکا با انتشار یکی از توییتهای مربوط به ماهشهر نسبت به ابعاد احتمالی خشونت علیه معترضان در این منطقه ابراز شگفتی کرده و پرسیده آیا علت آشفتگی نماینده ماهشهر در مجلس ایران هم به همین وقایع مرتبط بوده است؟
مقامهای رسمی در ایران هنوز هیچ آماری از تعداد کشتهشدگان این اعتراضات اعلام نکردهاند هرچند آمارهای غیررسمی از دست کم ۱۰۰ کشته سخن به میان آوردهاند و تعداد واقعی را حتی بیش از ۳۰۰ نفر برآورد کردهاند.
روز شنبه همچنین گزارش شد که با گذشت چند هفته از آغاز اعتراضات، هنوز اینترنت در دو استان خوزستان و سیستان و بلوچستان قطع است و مردم این مناطق از دسترسی به اینترنت موبایل محروم هستند.
خبرگزاری دولتی ایرنا امروز (شنبه) گزارش کرد که دو استان خوزستان و سیستان و بلوچستان، دو استانی هستند که پس از پایان ناآرامیهای گسترده در ایران هنوز به اینترنت موبایل وصل نشدهاند.
دلیلی برای ادامه محدودیت اینترنتی این استانها اعلام نشده است.
از: بی بی سی