حسن روحانی خبر داده که اعترافات تلویزیونی برخی از دستگیرشدگان اعتراضات اخیر پخش خواهد شد
رئیس جمهور ایران به اعتراضات اخیر در ایران که پس از افزایش قیمت بنزین آغاز و از سوی حکومت سرکوب شد اشاره کرده و خبر داده اعترافات تلویزیونی “آنها که سازمانیافته در این اغتشاشات آمده اند پخش خواهد شد”.
حسن روحانی گفته این افراد “بیش از دو سال برای این کار برنامهریزی کرده بودند، سال گذشته در مقطعی میخواستند کاری انجام دهند که زمان مناسب نبود امسال می خواستند در مقطع دیگر که با زمان مناسب ندیدند بیشتر در فکر آخر دی و بهمن و نزدیک انتخابات در این ایام برنامه ریزی کرده بودند وقتی این مسئله اعلام شد آنها با دستور اربابانشان از خارج که الان زمانش فرا رسیده و آن را اجرا کنید آمدن بیرون بنابراین باید با آنها برخورد شود”.
او از قوه قضائیه خواسته “اگر کسی تخلف کرده است اگر کسی وابسته و نفوذی است به پرونده اش رسیدگی شود ولی افرادی که در این زمینه جرم و گناهی نداشتند یا کم بوده باید با رافت با آنها برخورد کنیم تا آزاد شوند”.
آقای روحانی پیش از این نیز در واکنش به اعتراضات خیابانی اخیر گفته بود که مردم فریب “تلاش سرویسهای بیگانه و تروریستی” را نمیخورند. به گفته او اگرچه “آشوبگران” کم تعداد بودند اما “سازمانیافته، برنامهریزی شده و مسلح بودند که کاملا بر اساس برنامه طراحی شده از سوی ارتجاع منطقه، صهیونیستها و آمریکاییها اقدام کردند”.
او همچنین با هشدار به معترضان گفته بود که در صورت ایجاد راهبندان “خوشبختانه آنقدر سیستم مانیتور و دوربین داریم که خودرو، پلاک آن و راننده مشخص می شود”.
پیشتر هم عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران خواستار پخش اعترافهای تلویزیونی عاملان اصلی اعتراضها شده بود.
محمود صادقی نماینده مجلس ایران در خصوص سخنان آقای رحمانی فضلی مبنی بر پخش اعترافات تلویزیونی دستگیر شدگان حوادث اخیر گفته بود: “صرف نظر از طرح ‘ممنوعیت پخش اعترافات از طریق رسانههای دیداری و شنیداری ‘ طبق آئین دادرسی کیفری محدودیت و ممنوعیتی وجود دارد مبنی بر این که تا اتهام افراد ثابت نشده است نباید مشخصات متهمان را منتشر کرد.”
چندی پیش، پخش مصاحبه مازیار ابراهیمی، از متهمان پرونده ترور دانشمندان هستهای از بیبیسی فارسی که در آن گفت اعترافات پخش شده از او در صداوسیما جمهوری اسلامی ایران، همگی تحت فشار و شکنجه بوده و واقعیت نداشته، واکنشهای زیادی را در مجلس، دولت و دیگر نهادهای حکومتی ایران برانگیخت. این متهمان را وزارت اطلاعات بازداشت کرده بود.
در جریان همین واکنشها برخی نمایندگان مجلس از تلاش برای تهیه این طرح و ارائه آن به مجلس خبر دادند. این طرح که “ضبط و پخش” اعترافات دستگیرشدگان را “ممنوع” میکند، باید در کمیسیونهای مرتبط مجلس بررسی شود و در صورت تصویب در کمیسیون، به صحن علنی مجلس خواهد رفت.
ایران در هفتههای گذشته صحنه اعتراضات گسترده در شهرهای مختلف بوده است. این اعتراضات پس از آن برپا شد که بنزین به طور ناگهانی سهمیه بندی شد و قیمت آن افزایش یافت. سازمان عفو بین الملل می گوید بیش از دویست نفر در جریان سرکوب اعتراضات کشته شده اند اما رقم قربانیان قطعا بیش از این تعداد است.
درباره ابعاد اعتراضات صورت گرفته در ایران سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس از دستگیری ۷ هزار نفر خبر داده و عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور ایران حضور ۷۰۰ هزار نفر در اعتراضات را تایید کرده است. و در همین رابطه یدالله جوانی معاون سیاسی سپاه پاسداران، گفته از ۳۱ استان ایران در ۲۹ استان، سپاه و نیروهای امنیتی و مسلح با معترضان درگیر بوده اند.
در این باره محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور آمار اعلام شده توسط مقام های جمهوری اسلامی ایران را به نهادهای خارجی نسبت داده و گفته “خوشبختانه افراد خارج از کشور هیچ دسترسی به اطلاعات و آمار ندارند به همین دلیل آنها آمارهای مختلفی میدهند که هیچ کدام از آنها اعتبار ندارد”.
سازمان عفو بینالملل می گوید آیتالله خامنهای با “اشرار” خواندن معترضان مجوز سرکوب گسترده آنها را صادر کرد.
از: بی بی سی