درحالیکه سازمان بهداشت جهانی چند ساعت پیش، از مرگ اولین بیمار مبتلا به کرونا در خارج از مرزهای چین خبر داد و شمار قربانیان این ویروس به ۳۰۴ نفر افزایش یافت، هنوز از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران هیچ دستورالعمل واحدی برای برخورد احتمالی با مبتلایان به این ویروس به بیمارستانها داده نشده است.
«سعید»، پزشک متخصص داخلی ساکن تهران به «ایرانوایر» میگوید: «متاسفانه هنوز هیچ نامه رسمی، بخشنامه یا دستورالعمل واحدی در خصوص ویروس کرونا از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به بیمارستانها و مراکز درمانی ابلاغ نشده است و هیچ گایدلاینی برای علائم مشکوک این بیماری و برخورد با بیمار احتمالی داده نشده است.»
به گفته این پزشک در چند روز گذشته فقط یک بروشور و یک فایل پیدیاف در یکی از کانالهای تلگرامی پزشکی به اشتراک گذاشته شده است: «البته شاید به بیمارستانهای تخصصی عفونی ابلاغیهای داشته باشند اما بههرحال من اطلاع دارم که حتی بیمارستانهای دانشگاهی حتی بیمارستانهای دانشگاه تهران دستورالعمل و راهنمایی در مورد ویروس کرونا دریافت نکردهاند.»
ویروس جدید کرونا هفتمین ویروس از خانواده کرونا است. عامل بیماری سارس نیز ویروس کرونا بود. سارس که در سال ۲۰۰۲ در چین گسترش یافت، بیش از هشت هزار نفر را در جهان مبتلا کرد. ۷۴۴ نفر در دنیا بر اثر ابتلا به سارس جان باختند.
«احمد»، پزشک متخصص عفونی ساکن تهران به «ایرانوایر» توضیح میدهد که علائم این بیماری شبیه سرماخوردگی است با تب و سردرد سرفههای خشک شروع میشود اما بهتدریج علایم تنگی نفس ظاهر میشود. در بیماری سارس نیز ویروس دستگاه تنفسی بیمار را نشانه میگرفت.
این پزشک متخصص عفونی نیز معتقد است وزارت بهداشت ایران موضوع ابتلا به بیماری کرونا را تاکنون جدی تلقی نکرده است: «در حال حاضر بیمارانی که با نشانههای سرماخوردگی و علائم تنفسی به مراکز درمانی مراجعه میکنند باید ایزوله تنفسی شوند و پزشکان و دستاندرکاران با لباس و ماسک مخصوص آنها را معاینه و یا به آنها خدمات دهند. این در حالی است که وزارت بهداشت هیچکدام از این تجهیزات را در اختیار بیمارستانها قرار نداده است.»
چند روز پیش وجود لباسهای مخصوص PPE در آمبولانسهای اورژانس تهران خبرساز شد. گفته میشد آمبولانسها به دلیل شیوع کرونا به این لباس مجهز شدهاند. «مجتبی خالدی»، سخنگوی اورژانس اما در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان این موضوع را رد کرد و گفت سازمان اورژانس در زمان ابتلا به ویروس سارس و ابتلا به ایبولا، آمبولانسهای خود را مجهز به لباس ضدعفونی و مشکلات حاد تنفسی کرده بود و از آن زمان، آمبولانسها دودست لباسPPE دارند و ربطی به ویروس کرونا ندارد.
سعید میگوید پس وضع آمبولانسها از اورژانس بیمارستانهای تهران خیلی بهتر است، چون من در سه بیمارستان کار میکنم و هیچکدام به لباس PPE مشکلات تنفسی مجهز نشدهاند: «فکر میکنم وزارت بهداشت به دلیل اینکه بعد از تحریمها، سفر خارجی برای هموطنان گران شده و میزان ورود و خروج توریستها نیز کم شده این موضوع را برای ایران جدی تلقی نکرده است؛ اما نمیشود روی این موضوع حساب کرد. ممکن است ویروس از طریق اتباع کشورهای همسایه وارد شود. حالا که مرگ بیمار در خارج از مرزهای چین هم تایید شده باید پیش از این که گرفتار شویم، وزارت بهداشت به راهکاری فکر کند.»
اشاره او به مرگ مرد چینی بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در فیلیپین است که امروز در رسانهها خبرساز شد. این بیمار ۴۴ ساله، اهل شهر ووهان در استان هوبی بود که برای اولین بار ویروس کرونا در ماه دسامبر سال گذشته میلادی در آنجا مشاهده شد. به گفته سازمان بهداشت جهانی، احتمالا این فرد پیش از سفر به فیلیپین مبتلا به این ویروس شده است. بیبیسی به نقل از یک رسانه محلی از قول وزیر بهداشت فیلیپین نوشته: «وضعیت این بیمار در حال بهتر شدن بود اما در ۲۴ ساعت گذشته وضعیت جسمانیاش رو به وخامت گذاشت.»
سعید میگوید: «فقط باید دعا کنیم این ویروس به ایران نرسد چون واقعا زیرساخت مناسبی برای قرار گرفتن در چنین وضعیتی نداریم.»
او با اشاره به اینکه هواپیمایی ماهان در چند روز گذشته بهطور مرتب در حال پرواز به چین و بازگشت به ایران بوده، میگوید: «گفته میشود از همان هواپیماها در پروازهای داخلی استفاده میشود. آیا استانداردها برای ضدعفونی کردن هواپیما رعایت شده است. درحالیکه همه دنیا ورود و خروج اتباع چین و رفتوآمد به آن را لغو کردهاند وزارت بهداشت بهتازگی یعنی از دیروز نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و تا آنجایی که من خبر دارم تا دیروز تمام پروازهای ورودی و خروجی چین انجام شده بود.»
«اسحاق جهانگیری»، جمعه عصر از برگزاری جلسه فوقالعاده برای بررسی راههای مقابله با ویروس کرونا به درخواست وزیر بهداشت خبر داد. او گفت که دستور توقف پروازهای رفتوبرگشت ایران چین را به وزیر راه و شهرسازی ابلاغ کرده است.
بااینحال، خبرگزاری مهر امروز یکشنبه سیزدهم بهمن گزارش داد که درحالیکه ۴۸ ساعت از صدور دستور توقف پروازهای رفتوبرگشت به چین از سوی معاون اول رییسجمهور به وزارت راه و شهرسازی میگذرد، امروز سه پرواز از چین به ایران وارد شد: «پرواز شماره ۵۰۷۸ ماهان ساعت ۴:۳۰ دقیقه یکشنبه ۱۳ بهمن از پکن به تهران و پرواز شماره ۵۰۷۶ ماهان از شانگهای به تهران ساعت ۴:۴۶ دقیقه در فرودگاه خمینی فرود آمدند و پرواز شماره ۵۰۸۰ ماهان نیز از مبدا گوانگ ژو ساعت ۵:۱۹ دقیقه یکشنبه ۱۳ بهمن در فرودگاه خمینی به زمین نشست.»
احمد، متخصص عفونی میگوید: «در تبریز و مشهد چند مورد مشکوک ابتلا به کرونا دیده شده بود که بعد از انجام آزمایشهای بالینی متوجه شده بودند آنها به آنفولانزا مبتلا هستند و گفتند درمان آنفولانزا برای آنها آغاز شده و ترخیص شدهاند. بااینحال ما نمیتوانیم بگوییم که بهطورقطع این بیماری پشت در مرزها میماند و به کشور ما نمیرسید.»
هنوز راه درمانی برای این بیماری پیدا نشده است اما بعضی کشورها مثل روسیه توصیه کردهاند از داروی بیماری سارس برای بیمار استفاده شود و برخی از استفاده داروهای بیماری ایدز خبر میدهند. احمد میگوید: «درمانی که برای این بیماری پیدا نشده اما این داروها از تکثیر ویروس در بدن جلوگیری میکنند و به همین دلیل گفته میشود از این داروها استفاده شود. بههرحال ما هنوز نمیدانیم اگر بیمار مبتلا داشته باشیم باید از کدام دارو استفاده کنیم چون وزارتخانه هنوز دستورالعمل واحد نداده است.»
سعید معتقد است در شرایط کنونی رسانهها بهجای اعلام آمار و ارقام قربانیان این ویروس درباره بهداشت عمومی و پیشگیری از ابتلا به این بیماری کمک کنند: «وقتی وزارت بهداشت که متولی بهداشت عمومی و مبارزه با بیماریهاست به وظایفش درست عمل نمیکند، باید خودمان دستبهکار شویم.» او برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی نظیر کرونا چند توصیه میکند: «خواهش میکنم برای یک مدت سنت دست دادن و روبوسی کردن را فراموش کنید. شستن دستها و ضدعفونی کردن آن با الکل را فراموش نکنید. تردد در مکانهای عمومی سربسته را کم کنید و در صورت حضور در اماکن عمومی از ماسکهای فیلتر دار استفاده کنید. به افرادی که علائم سرماخوردگی و یا علائم مشکوک دارند، نزدیک نشوید.» او تاکید میکند که موارد پیشگیریکننده بسیار ساده هستند اما نیاز به آموزش همگانی دارد.
امکان پنهانکاری مسوولان درباره شیوع این بیماری وجود دارد؟
سعید کمی مکث میکند و بعد از چند ثانیه میگوید: «من در سال ۱۳۹۵ در مازندران طرح میگذراندم.» او در همان سال ۵ بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو را یافته است. تب کریمه کنگو توسط کنه به انسان منتقل میشود و بیمار مبتلا به خونریزی و تب میشود: «خودم کنار یکی از آنها با لباس و ماسک ایزوله سوار آمبولانس شدم و او را به تهران رساندم. جواب آزمایشها مثبت شد اما مسوولان استانی وزارتخانه موضوع ابتلا به تب کریمه را تا وقتی بیماری کنترل شد مخفی کردند: میترسیدند کسی دیگر به مازندران سفر نکند و صنعت توریسم استان با مشکل مواجه شود؛ بنابراین این موضوع را بعید نمیدانم.»
پینوشت: دقایقی پس از انتشار این گزارش روابط عمومی وزارت بهداشت از احتمال ابتلای کارمند فرودگاه اصفهان به این بیماری خبر داد. «کیانوش جهانپور» اعلام کرد: «ما مشکوک بودن این فرد به ویروس کرونا را تایید میکنیم، آزمایشها از این فرد اخذ و به تهران ارسال شده و ایشان هماکنون در بیمارستان فارابی در بخش ایزوله هستند. اما تا زمانی که جواب آزمایش این فرد از آزمایشگاه ویروسشناسی تهران به دست ما نرسد، نمیتوانیم راجع به بیماری این فرد اظهارنظری کنیم.» همزمان با این اظهارنظر پیامکهایی از سوی وزارت ارشاد بهصورت عمومی به شهروندان ارسال شد. پیامکی که شامل توصیههایی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا است: «دستها را مرتب با آب و صابون بشویید. از دست دادن و بوسیدن افراد دارای علائم سرماخوردگی خودداری کنید. هنگام سرفه و عطسه از دستمال استفاده کنید. از موادغذایی بهداشتی و مطمئن استفاده کنید.»
از: ایران وایر