چکیده: جمع سیاست(به معنای کوشش برای حفظ منافع ملی) با دیانت(به معنای پایبندی به شریعت) از نوعی که مصدق به منصۀ ظهور درآورد، تجربهای است موفق و درسآموز برای کسانی که قرائتی دیگر از شعار «سیاست ما عین دیانت ما است و دیانت ما عین سیاست ما است» را…
رضا بابایی
۱٫ مسئله نفت و ملی شدن صنعت انرژی، بر شیوۀ حکمرانی دکتر مصدق در دوران کوتاه نخستوزیریاش، سایه انداخته است؛ در حالی که اهمیت مصدق، بیش از ملی کردن صنعت نفت، در نجابت سیاسی و پایبندیاش به اصول دموکراسی است. دوران بسیار کوتاه نخستوزیری دکتر محمد مصدق، اولین تجربه سیاستورزی ایرانیان به شیوۀ دموکراتیک در تاریخ معاصر است.
۲٫ مصدق، افزون بر سیاستمداری، بسیار متدین بود. خاطراتی که از تدین او نقل میکنند، باورکردنی نیست(برای نمونه، ر.ک: خاطرات آیت الله پسندیده، برادر امام خمینی). جمع سیاست(به معنای کوشش برای حفظ منافع ملی) با دیانت(به معنای پایبندی به شریعت) از نوعی که مصدق به منصۀ ظهور درآورد، تجربهای است موفق و درسآموز برای کسانی که قرائتی دیگر از شعار «سیاست ما عین دیانت ما است و دیانت ما عین سیاست ما است» را میجویند.
جمع صورت با چنان معنای ژرف
نیست ممکن جز ز سلطان شگرف
۳٫ کودتای ۲۸ مرداد، هم عوامل داخلی داشت و هم عوامل خارجی. نمیتوان عوامل خارجی آن را محکوم کرد، اما بر خیابانهای پایتخت، نام کسانی را گذاشت که پس از کودتا نخستین تبریکها را برای شاه ارسال کردند و معتقد بودند: «بزرگترین اشتباه مصدق، عدم اطاعت از اوامر شاه بود» و «مصدق، شاه را مجبور کرد که ایران را ترک کند؛ اما شاه با عزت و محبوبیت چند روز بعد برگشت. ملت شاه را دوست دارد» و «خداوند عادل است و آنچه امروز بر مصدق گذشته است نتیجۀ عدل خداوندی است» و «مصدق به من و کشورش خیانت کرد. طبق شرع شریف اسلامی مجازات کسی که در فرماندهی و نمایندگی کشورش خیانت کند مرگ است» و «او دستخوش نوعی جنون شده بود.» (گزارش کیهان از مصاحبه روزنامه المصری با آیت الله کاشانی، مورخ ۱۷ و ۲۳ شهریور ۱۳۳۲٫ مشابه همین اظهارات را بنگرید در جلد سوم کتاب «مجموعهای از مکتوبات و سخنرانیهای آیتالله کاشانی»، به کوشش محمد ترکمان، چاپ ۱۳۶۳)
از: سایت کلمه