مهدیه گلرو، از فعالان دانشجویی و حقوق زنان روز گذشته در ویدیویی که در صفحه اینستاگرامش منتشر کرد، از پیشنهاد همکاری بازجویان اطلاعات سپاه در خارج از ایران خبر داد
«مهدیه گلرو»، فعال مدنی روز چهارشنبه نهم مهر ۱۳۹۹ با انتشار یک ویدیو در صفحه اینستاگرامش، از تماس بازجویانش با او و درخواستشان برای همکاری با آنها خبر داد.
مهدیه گلرو از ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ از ایران خارج شده است اما در این ویدیو میگوید تماس بازجویان و تهدیدها و آزار و اذیتهای آنها در خارج از ایران ادامه داشته و یک ماه پیش به او پیشنهاد دادهاند در پروژههایی که در خارج از ایران دارند، با آنها همکاری کند.
گلرو تهدید شده است در صورت عدم همکاری، فیلمها و عکسهای خصوصی او که در زمان بازداشت از لپتاپ و گوشی موبایلش توسط اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ضبط شدهاند، در فضای مجازی منتشر میشوند. این اولین بار نیست که نهادهای امنیتی داخل ایران به افراد پیشنهاد همکاری در خارج از ایران میدهند.
***
مهدیه گلرو، از فعالان دانشجویی و حقوق زنان روز گذشته در ویدیویی که در صفحه اینستاگرامش منتشر کرد، از پیشنهاد همکاری بازجویان اطلاعات سپاه در خارج از ایران خبر داد و گفت: «یک ماه پیش با من تماس گرفتند و گفتند ما پروژههایی داریم و تو میتوانی با ما همکاری کنی!»
او پیش از این، زمانی که در ایران زندگی میکرد، این پیشنهاد را رد کرده بود. میگوید پس از دستگیری در سال ۱۳۹۷ که در اعتراض به ماجرای اسیدپاشی زنجیرهای زنان در اصفهان و دستگیر نکردن مجرم توسط «قرارگاه ثارالله» سپاه انجام شده بود، بارها سازمان اطلاعات سپاه احضارش کرده بود.
به گفته او، در یکی از جلسات، فردی به نام «رئوف» که از بازجویان بند دو الف «اوین» است، به وی پیشنهاد همکاری میدهد: «گفت میتوانی به همه فعالیتهای خود، هم در حوزه دانشجویی و هم در حوزه زنان ادامه دهی، فقط گاهگداری که ما میخواهیم چیزهایی را به جمعی بگوییم و یا مسیری را منحرف کنیم، با ما همکاری کن.»
این فعال مدنی این پیشنهاد را نمیپذیرد و میگوید ترجیح میدهد همه فعالیتهایش را متوقف کند. او چندبار دیگر برای توضیح و بازجویی، به دفتری در کنارساختمان «سازمان فرهنگی اوج»که یک سازمان فرهنگی هنری وابسته به سپاه پاسداران است، احضار میشود : «در آن جلسات همیشه رئوف همراه یک بازجوی دیگر که هربار عوض میشد و یک خانم حضور داشتند.»
دی سال ۱۳۹۷، در یکی از همین جلسهها، گلرو تهدید میشود در صورت عدم همکاری با سازمان اطلاعات سپاه، حکم تعلیقی همسرش «وحید» به تعزیری تبدیل میشود: «من با وکلا درباره این تهدید مشورت کردم و گفتند تبدیل حکم از تعلیقی به تعزیری، پروسهای زمانبر است و فکر کردم حرفهایشان در حد تهدید بوده است.»
چند ماه بعد اما از طریق وکیل متوجه میشود پرونده همسرش در مرحله اجرای حکم است: «اوایل مرداد متوجه شدیم پرونده در مرحله اجرای حکم است و ۱۴ مرداد از ایران خارج شدم.»
گلرو این بار تهدید شده بود در صورت عدم همکاری با سازمان اطلاعات سپاه در خارج از ایران، عکسها و فیلمهای خصوصی او در فضای مجازی منتشر میشوند. این فیلمها و عکسها در دوران بازداشت وی، از لپتاپ و موبایلش خارج شده بودند.
گلرو میگوید: «این فیلمها و عکسها فقط سبک زندگی فردی من را نشان میدهند که شبیه سبک زندگی بسیاری از مردم ایران است و متفاوت با آنچه جمهوری اسلامی میخواهد.»
این اولین بار نیست که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی به افرادی خارج از ایران پیشنهاد همکاری میدهند. آخرین نمونهای که علنی شد، روایت «بهداد اسفهبد» است؛ برنامهنویسی که سابقه همکاری با شرکتهایی مثل «گوگل » و «فیسبوک» را در کارنامه دارد و دو بار مدال طلا و نقره المپیاد جهانی کامپیوتر را برای ایران به گردن انداخته است.
او روز ۲۸ مرداد امسال در یادداشتی به زبان انگلیسی خبر داد که در جریان سفرش به ایران در دی ماه ۱۳۹۸، توسط سازمان اطلاعات سپاه بازداشت شده و در قبال آزادی، پیشنهاد جاسوسی برای جمهوری اسلامی را در خارج از ایران دریافت کرده است.
بهداد اسفهبد روز ۲۸ مرداد امسال در یادداشتی به زبان انگلیسی خبر داد که در جریان سفرش به ایران در دی ماه ۱۳۹۸، توسط سازمان اطلاعات سپاه بازداشت شده و در قبال آزادی، پیشنهاد جاسوسی دریافت کرده است
بهداد اسفهبد با برخی روزنامهنگاران و فعالان مدنی خارج از کشور رابطه دوستانه دارد و عکسهای شخصی داخل لپتاپ و ایمیلها و چتهای او، این ارتباطات را برای بازجویان اطلاعات سپاه روشن کرده است. بنابراین، پیشنهاد میگیرد تا از دوستانش برای جمهوری اسلامی جاسوسی کند: «یکی از بازجوها گفت تو الان دیگر کاری نمیکنی اما به هر حال قبلا یک کارهایی کردهای. الان باید بروی دادگاه تا قاضی روی پروندهات حکم بدهد. ممکن است دو ماه حکم بدهد اما ممکن است دو سال یا ۱۰ سال حکم بدهد. بعد پیشنهاد همکاری داد؛ یعنی گفت من صحبت کردم، دوستت دارم و میخواهم کمک کنم. ممنوعالخروجی تو را بر میداریم و پروندهات را نگه میداریم؛ هر چهقدر لازم باشد. تو هم هر وقت بخواهی، میتوانی بروی و بیایی. فقط همین روابطت را که با این افراد داری، نگهدار. همین روابط که با اینها گفتوگو میکنی یا میروی شام میخوری و عرق میخوری و… را نگهدار و به ما اطلاعات بده کی کجا است، کی چه گفت، چه کار کرد و…!»
او چارهای جز پذیرش این پیشنهاد برای رهایی نداشته است. پیشنهاد را میپذیرد اما برای محکم کاری، یک وثیقه یک میلیارد تومانی از او طلب میکنند.
بهداد اسفهبد به محض ورود به امریکا اما موضوع بازداشت و پیشنهاد همکاری را به ماموران فرودگاه اطلاع میدهد و چند ماه بعد، یعنی مرداد ۱۳۹۹ تصمیم میگیرد این دستگیری و پیشنهاد جاسوسی را علنی کند.
ارس امیری در نامهاش به ابراهیم رئیسی نوشت بارها در فاصله دو بازداشت از سوی بازجویان احضار و پس از این که پیشنهاد بازجویان برای جاسوسی را نپذیرفته، بار دیگر بازداشت شده است
بسیاری از زندانیان دو تابعیتی و یا مقیم کشورهای دیگر نیز پیشنهاد جاسوسی دریافت کردهاند. «ارس امیری»، دانشجوی مدیریت هنری «دانشگاه کینگستون» و کارمند «شورای فرهنگی بریتانیا» که به اتهام «اداره و تشکیل گروه و شبکه برانداز» به ۱۰ سال زندان محکوم شده است، در نامهای که تیر ۱۳۹۸ خطاب به «ابراهیم رئیسی»، رییس قوه قضاییه نوشت، عنوان کرد که بازجویان پرونده به او پیشنهاد جاسوسی دادهاند.
ارس امیری روز ۲۳ اسفند سال ۱۳۹۶، تنها پنج روز پس از بازگشت به ایران برای دیدار مادربزرگ بیمارش، بازداشت و پس از ۶۸ روز با قرار وثیقه آزاد شد. اما ۱۶ شهریور ۱۳۹۷ دوباره او را احضار، بازداشت و روانه زندان «اوین» کردند. او در نامهاش به ابراهیم رئیسی نوشت بارها در فاصله دو بازداشت از سوی بازجویان احضار و پس از این که پیشنهاد بازجویان برای جاسوسی را نپذیرفته، بار دیگر بازداشت شده است: «در سومین دیدارم، درخواست صریح آنها مبنی بر همکاری را رد و بیان کردم که فقط میتوانم در رشته تخصصی خودم و به طور رسمی کار کنم و نه هیچ کار دیگری. کمی پس از جلسه آخر با کارشناسان پرونده، آقای “قناعتکار”، بازپرس پرونده (شعبه یک دادسرای ناحیه ۳۳ تهران) بنده را فرا خواندند و در سومین جلسه بازپرسی، اتهام جدید “اداره و تشکیل شبکه براندازی نظام”، موضوع ماده ۴۹۸ “قانون مجازات اسلامی” را به اینجانب ابلاغ و تفهیم کردند و با این توجیه که احتمال فرار من از کشور وجود دارد، با تشدید قرار وثیقه به قرار بازداشت از شعبه اول دادسرای اوین، مستقیما به بند عمومی زندان اوین فرستاده شدم.»
ریچارد رتکلیف»، همسر نازنین زاغری ۲۴ دی ۱۳۹۷ در کنفرانسی در لندن اعلام کرد سپاه پاسداران همسرش را تحت فشار گذاشته است تا همکاری با نیروهای امنیتی ایران را بپذیرد و علیه بریتانیا جاسوسی کند.
«نازنین زاغری رتکلیف»، شهروند ایرانی بریتانیایی که ۱۵ فروردین ۱۳۹۵، هنگام خروج از ایران به مقصد لندن بازداشت و به اتهام «جاسوسی» دادگاهی و به پنج سال زندان محکوم شد نیز از افرادی است که پیشنهاد جاسوسی دریافت کرده است.
«ریچارد رتکلیف»، همسر نازنین زاغری ۲۴ دی ۱۳۹۷ در کنفرانسی در لندن اعلام کرد سپاه پاسداران همسرش را تحت فشار گذاشته است تا همکاری با نیروهای امنیتی ایران را بپذیرد و علیه بریتانیا جاسوسی کند.
به گفته او، بازجویان هشتم دی ۱۳۹۷ به دیدار زاغری در زندان رفته و به او گفتهاند برای او بهتر است به خاطر امنیت خودش و خانوادهاش تن به همکاری بدهد.
بازجویان به نازنین زاغری گفتهاند برایش درخواست عفو و آزادی میشود؛ مشروط به اینکه بپذیرد برای آنها درباره وزارت توسعه بینالملل انگلستان جاسوسی کند.
او بعد برای «ایرانوایر» توضیح داد که در جریان بازجوییها و پیش از دادگاه نازنین زاغری نیز پیشنهاد جاسوسی برای جمهوری اسلامی مطرح شده است: «من اطلاع دارم که در پرونده نازنین، پس از این که بازداشت شد، در جریان بازجوییها و پیش از دادگاه از او خواسته بودند که به عنوان یک عامل نفوذی و جاسوس با آنها همکاری کند. من نمیدانم از او جاسوسی چه کسی یا چه چیزی را خواستهاند. این به نظرم در هفتههای اولیه بازجویی رخ داده است. به نظر میرسد او را بازداشت و بازجویی کردهاند و وقتی در چند هفته اولیه در بازجوییها چیزی گیر نیاورده و فهمیدهاند نازنین کاری نکرده است، سعی کردهاند او را زیر فشار بگذارند برای جاسوسی در لندن. دقیق نمیدانم جاسوسی از چه کسی اما حدس میزنم جاسوسی ایرانیان ساکن لندن. نازنین این درخواست را نپذیرفته است. در نهایت آنها تصمیم گرفتهاند از او به عنوان گروگان استفاده کنند برای معامله با دولت بریتانیا و سپس او را به پنج سال زندان محکوم کردند.»
«ویدا مهراننیا»، همسر جلالی پیشتر به «ایرانوایر» گفته بود: «سال ۲۰۱۴ برای چند ساعت او را خواسته و گفته بودند با ما همکاری کن
«احمدرضا جلالی»، پزشک و پژوهشگر مدیریت بحران مقیم سوئد که اردیبهشت سال ۱۳۹۵ در جریان سفر به ایران به دعوت «دانشگاه شیراز» بازداشت شد و حالا به اتهام «ارتباط با دولت متخاصم» و «جاسوسی» با حکم اعدام مواجه است، یکی دیگر از افرادی است که پیش از دستگیری، از سوی نهادهای امنتی پیشنهاد جاسوسی دریافت کرده بود. «ویدا مهراننیا»، همسر جلالی پیشتر به «ایرانوایر» گفته بود: «سال ۲۰۱۴ برای چند ساعت او را خواسته و گفته بودند با ما همکاری کن و در خصوص پروژههایی که در کشورهای اروپایی انجام میدهی، اطلاعات بده. البته دقیق نمیدانم چه اطلاعاتی میخواستند، فقط میدانم که احمدرضا گفته بود من در این پروژهها فقط یک پزشک محقق هستم و اطلاعات دیگری ندارم.»
ویدا مهران نیا گفته بود فکر میکند دلیل رنجی که همسرش در این مدت کشیده، همین دست رد به این خواسته است.
حالا مهدیه گلرو هم در خارج از مرزهای ایران با درخواست جاسوسی مواجه شده است. ماموران نهادهای امنیتی نمیتوانند او یا اعضای خانوادهاش را تهدید به بازداشت کنند ولی این بار با انتشار عکسها و فیلمهای خصوصی، تهدید شده است؛ عکسها و فیلمهایی که در دوران بازداشت، با ضبط موبایل و لپتاپش به دست بازجویان افتادهاند.
به مهدیه گفتهاند اگر همکاری نکند، این عکسها و فیلمها را منتشر میکنند و خانواده سنتی او را تحت فشار قرار میدهند.
مهدیه گلرو میگوید: «در زندان زنان زیادی را دیدهام که به خاطر تهدید برای انتشار یک ویدیوی شخصی، یک عکس، یک چت برای اعتراف به کارهای نکرده، چه طور تحت فشار قرار گرفتهاند.»
او توضیح میدهد: «من این موضوع را علنی کردم چون گمان میکنم سکوت ما به وقاحت جمهوری اسلامی دامن میزند.»
گلرو در کپشن ویدیویی که منتشر کرده، از افرادی که ممکن است در فیلمهایی که منتشر میکنند حضور داشته باشند، عذرخواهی کرده است.
از: ایران وایر